Elise Stefanik

Derfor jubler Trump

Republikanerne i Huset har nå valgt Elise Stefanik inn i lederskapet, etter at de vraket Liz Cheney tidligere denne uka. Derfor er hun godt nytt for Donald Trump.

TRUMP-LOJALIST: Republikanerne i Huset har nå valgt Trump-lojalist Elise Stefanik inn i lederskapet. Foto: NTB / Mark Wilson & Brendan Smialowski / AFP
TRUMP-LOJALIST: Republikanerne i Huset har nå valgt Trump-lojalist Elise Stefanik inn i lederskapet. Foto: NTB / Mark Wilson & Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Republikanerne i Huset har valgt 36-årige Elise Stefanik, en republikansk kongressrepresentant fra New York, inn i lederskapet, etter at de vraket Liz Cheney tidligere denne uka.

CNBC beskriver Stefanik som lojal overfor Trump. Hun var blant dem som forsvarte den daværende presidenten under den første riksrett-saken, skriver TV-kanalen.

Stefanik har også gjentatt noen av Trumps udokumenterte påstander om omfattende valgfusk.

MØTER PRESSEN: Elise Stefanik snakker med pressen etter at Republikanerne i Representantenes hus har valgt henne som sin tredje øverste leder i forsamlingen. Foto: NTB / REUTERS / Evelyn Hockstein
MØTER PRESSEN: Elise Stefanik snakker med pressen etter at Republikanerne i Representantenes hus har valgt henne som sin tredje øverste leder i forsamlingen. Foto: NTB / REUTERS / Evelyn Hockstein Vis mer

Støttet av Trump

Hun fikk støtte fra Trump, republikanernes leder i Huset Kevin McCarthy og Steve Scalise, som også har toppverv i den republikanske ledelsen. Hun blir nå deres nummer tre i Huset.

I en uttalelse fredag gratulerer tidligere president Donald Trump kongressrepresentanten.

- Gratulerer til Elise Stefanik for hennes store og overveldende seier. Huset er samlet og Make America Great Again-bevegelsen står sterkt, skriver Trump.

Den tidligere presidenten har også omtalt Stefanik som en «tøff og smart kommunikator».

- Elise Stefanik er et mye bedre valg (enn Liz Cheney, journ.anm.), og hun har min FULLSTENDIGE og TOTALE støtte, skrev Trump i en uttalelse tidligere i mai.

Stefanik skriver på Twitter at hun er «beæret og ydmyk» av å ha blitt valgt, og at republikanerne i Huset er samlet for å redde landet fra «den radikale demokratiske sosialistiske agendaen til president Biden og «speaker» Pelosi.»

Befester Trumps posisjon

Civita-rådgiver Eirik Løkke betegner det som en god nyhet for Donald Trump at Stefanik er valgt som tredje øverste leder i Representantenes hus.

- Elise Stefanik har vært en sterk forsvarer av Trump, og har ikke vært villig til å fordømme eller kritisere Trumps mange løgner og konspirasjonsteorier om valget i 2020. Tvert imot har hun gått langt i å forsvare Trump, sier han til Dagbladet.

Løkke mener det befester Trumps posisjon i Det republikanske partiet, ettersom Stefanik er en sterk tilhenger av ham.

- Det betyr også at partiet sementerer Trumps løgner og konspirasjonsteorier på bekostning av sannheten. Det vitner om et parti som mangler et demokratisk sinnelag, med de utfordringer det skaper for det amerikanske demokratiet.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Lydig overfor Trump

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce), sier til Dagbladet at Stefanik var «Trumps håndplukkede kandidat».

- Fordi hun er blitt helt lydig overfor Trump, som nå er den avgjørende og helt nødvendige kvalifikasjonen for å klatre til topps i partiet, sier Mjelde og legger til:

- Hun er egentlig politisk moderat, som østkyst-republikanere som regel er. Men så innså hun at å bli Trump-lakei var måten å gjøre karriere på nå om dagen. Den prisen betaler hun gjerne, sier han.

Mjelde mener at Stefanik er et politisk talent, men «typisk for forfallet i Det republikanske parti».

- Vi har sett mange eksempler på republikanske toppolitikere som kaster inn det moralske håndkleet og gjør og sier det Trump vil de skal si og gjøre. Det er det som har skjedd med Stefanik, sier Mjelde og peker på at hun fortsett er en junior i partiledelsen:

- Men det kan bli et springbrett til topplederjobben i Representanthuset, litt avhengig av hva som skjer etter 2022- og 2024-valgene, sier han.

- Opportunist

Eirik Løkke mener at Stefanik først og fremst er en opportunist.

- Hun ble valgt til Kongressen i 2014, bare 30 år gammel og forsøkte å markere seg som en brubygger. Hun var først en kritiker av Trump, før hun i likhet med mange republikanere snudde, og har nå blitt en sterk støttespiller av Trump, sier Løkke.

Han legger til:

- Flere betviler hennes konservative overbevisninger i konkrete politiske spørsmål, men i spørsmålet om Trump, som for tiden er det viktigste for republikanerne, er hun en sterk støttespiller for Trump. Det betyr at vi kan forvente nok en republikaner som velger å støtte Trumps løgner, framfor å forsvare det amerikanske demokratiet.

Gir seg ikke

Onsdagens avstemning kom etter at republikanernes leder i Huset, Kevin McCarthy, skal ha blitt mer og mer misfornøyd med Cheney de siste ukene, skrev CNN i forkant av avstemningen.

Cheney var fram til onsdag Republikanernes høyest rangerte kvinne i Kongressen, som deres tredje øverste leder i Representantenes hus.

Hun er en av den tidligere presidentens største kritikere, og har lovet at hun ikke lar seg stilne av partiet.

- Å forholde seg taus og ignorere løgnen gir bare energi til løgneren. Jeg vil ikke sitte og se på at andre leder partiet vårt bort fra rettsstaten og slutter det til den tidligere presidentens korstog for å undergrave vårt demokrati, har Cheney uttalt.

Cheneys holdning til Trump har nemlig utløst raseri hos mange republikanere som mener at hun heller burde fokusere på å hjelpe partiet til å vinne mellomvalget neste år, enn på splittelsen i partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer