Slik er Trump-effekten på norsk økonomi

Derfor kan børsene stupe verden over

- Svingninger og frykt, sier økonom. 

FRYKT: - Hvis Trump vinner så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier økonom Olav Chen. Her ser man en aksjemegler i New York-børsen, som er verdens største aksjemarked, beliggende på Wall Street i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Image/AFP/NTB Scanpix
FRYKT: - Hvis Trump vinner så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier økonom Olav Chen. Her ser man en aksjemegler i New York-børsen, som er verdens største aksjemarked, beliggende på Wall Street i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Image/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både amerikanske aksjer og den mexicanske pesoen har gått opp i dag. Det tyder på at markedet har tro på at Hillary Clinton vinner valget, skriver flere aviser.

- Vi har lenge brukt pesoen som en slags Trump-indeks, som viser hvordan markedet vil reagere på en eventuell Trump-seier. Da e-postskandalen rammet Clinton gikk pesoen ned, men de to siste dagene hvor man har blitt mer sikker på at Clinton vil vinne så har pesoen gått opp, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

- Svingninger og frykt

For det er ingen tvil om hvem markedet ønsker:

- Hvis Trump vinner, så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier Chen.

- Hvis Clinton vinner så vil markedet trekke et lettelsens sukk. Det vil bli en umiddelbar oppgang på børsene, og en stigning for oljeprisen. Men det vil ikke vare veldig lenge, det blir jo en fortsettelse av de åtte siste årenes politikk, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hvis derimot Trump vinner så vil det kunne bli en hard nedgang.

- Hvis Trump vinner så vil usikkerheten bli ekstremt stor. Han har jo sagt så mye rart, blant annet dette med å sperre grensen til Mexico og innføre straffetoll på kinesiske varer, sier Saltvedt. Hun tror spesielt aksjemarkedet og oljemarkedet vil bli rammet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer