Slik er Trump-effekten på norsk økonomi

Derfor kan børsene stupe verden over

- Svingninger og frykt, sier økonom. 

FRYKT: - Hvis Trump vinner så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier økonom Olav Chen. Her ser man en aksjemegler i New York-børsen, som er verdens største aksjemarked, beliggende på Wall Street i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Image/AFP/NTB Scanpix
FRYKT: - Hvis Trump vinner så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier økonom Olav Chen. Her ser man en aksjemegler i New York-børsen, som er verdens største aksjemarked, beliggende på Wall Street i New York. Foto: Spencer Platt/Getty Image/AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både amerikanske aksjer og den mexicanske pesoen har gått opp i dag. Det tyder på at markedet har tro på at Hillary Clinton vinner valget, skriver flere aviser.

- Vi har lenge brukt pesoen som en slags Trump-indeks, som viser hvordan markedet vil reagere på en eventuell Trump-seier. Da e-postskandalen rammet Clinton gikk pesoen ned, men de to siste dagene hvor man har blitt mer sikker på at Clinton vil vinne så har pesoen gått opp, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

HÅPER PÅ BRUTTE LØFTER: - Min hypotese er at han ikke vil gjennomføre alt han har sagt. Dermed vil ikke konsekvensene bli så store, sier Olav Chen. Foto: Dagbladet
HÅPER PÅ BRUTTE LØFTER: - Min hypotese er at han ikke vil gjennomføre alt han har sagt. Dermed vil ikke konsekvensene bli så store, sier Olav Chen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Svingninger og frykt

For det er ingen tvil om hvem markedet ønsker:

- Hvis Trump vinner, så vil man se veldig store svingninger og frykt, sier Chen.

- Hvis Clinton vinner så vil markedet trekke et lettelsens sukk. Det vil bli en umiddelbar oppgang på børsene, og en stigning for oljeprisen. Men det vil ikke vare veldig lenge, det blir jo en fortsettelse av de åtte siste årenes politikk, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hvis derimot Trump vinner så vil det kunne bli en hard nedgang.

- Hvis Trump vinner så vil usikkerheten bli ekstremt stor. Han har jo sagt så mye rart, blant annet dette med å sperre grensen til Mexico og innføre straffetoll på kinesiske varer, sier Saltvedt. Hun tror spesielt aksjemarkedet og oljemarkedet vil bli rammet.

Advarer mot Trump

- Markedet vil forlate risikofylte plasseringer som olje og aksjer og heller plassere pengene i trygge havner som gull, statpapirer og dollar, forteller Saltvedt.

GLIPP: CNN-kommentator Scottie Nell Hughes skulle kritisere Jay Z og hans innblanding i valgkampen, med det gikk litt i surr for henne. - Jeg innså da at jeg burde tatt en lur på et tidspunkt de siste 24 timene, unnskyldte hun seg med på Twitter i etterkant. Video: CNN Vis mer

I et brev, som sto på trykk i Wall Street Journal, advarte i begynnelsen av november 370 av verdens ledende økonomer mot Donald J. Trump.

«Han desinformerer velgerne, degraderer tilliten til offentlige institusjoner med konspirasjonsteorier, og promoterer med vilje vrangforestillinger istedenfor virkeligheten», het det i oppropet.

De advarte videre mot at Trump spredde «fantasitanker og konspirasjonsteorier».

Blant underskriverne var fremstående økonomer som nobelprisvinner Angus Deaton og sjeføkonom i Verdensbanken Paul Romer.

LETTELSENS SUKK: - Hvis Clinton vinner så vil markedet trekke et lettelsens sukk, sier oljeanalytiker Tina Saltvedt til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix x
LETTELSENS SUKK: - Hvis Clinton vinner så vil markedet trekke et lettelsens sukk, sier oljeanalytiker Tina Saltvedt til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix x Vis mer

Handelskrig

- Hvis Trump vinner og innfører straffetoll på kinesiske varer, så kan man risikere at de to største økonomiene ender opp i en handelskrig. Det vil påvirke verdensøkonomien, og det vil også påvirke oss i Norge, forteller Saltvedt. Hun tror en Trump-seier vil gi lavere vekst i verdensøkonomien.

BUET PÅ: Utenfor valglokalet i New York ble Donald Trump og kona Melania buet på av de oppmøtte folkemassene. Video: Reuters Vis mer

- Norge er en liten åpen økonomi, og vi er avhengig av å eksportere til andre land. To av de viktigste eksportvarene for oss er olje og gass. Hvis Trump gjennomfører løftet om å øke olje- og kullproduksjonen så vil etterspørselen etter olje svekkes, sier Saltvedt. Hun tror likevel den mest dramatiske konsekvensen kan bli for klimaet.

TOPPLØSE MOT TRUMP: To toppløse Trump-motstandere protesterte mot Trump i valglokalet presidentkandidaten senere skulle avgi sin stemme. Video: Reuters Vis mer

- Dramatisk for klimaet

- Hvis Trump virkelig melder USA ut av Paris-avtalen og øker amerikansk oljeproduksjon, så blir det dramatisk for klimaet. Det er virkelig ikke positivt. USA er verdens nest største utslipper av karbon, etter Kina, sier Saltvedt.

- Hvis Hillary seirer, så blir det «status quo», ingen store forandringer, sier Chen. Han tror større endringer kan komme med en Trump-seier

- På veldig kort sikt så vil det skape mye usikkerhet. Hva kommer han til å gjennomføre? Og hvilke løfter vil han bryte? Det vil bli den store snakkisen, sier Chen.

På mellomsikt tror han ikke en Trump-seier vil ramme amerikansk økonomi I nevneverdig grad. Men på lengre sikt så vil Trump som president kunne gi langt større konsekvenser.

Håper Trump bryter løftet

- Proteksjonisme kan være bra for enkelte amerikanere og deler av den amerikanske økonomien, men den er samlet sett negativ for den globale økonomien. På lengre sikt så vil Trump også kunne potensielt skape geopolitisk usikkerhet og uro, sier Chen. De tydeligste negative konsekvensene vil trolig bli forhold til Mexico og Kina, forteller han.

- Hvis det virkelig blir avviklinger av viktige handelsavtaler, så vil man på lang sikt få tollbarrièrer og handelskrig. Det vil bli negativt for den globale økonomien. Også den norske, sier Chen, som satser på at Trump ikke vil gjennomføre det han har lovt.

- Min hypotese er at han ikke vil gjennomføre alt han har sagt. Dermed vil ikke konsekvensene bli så store, sier Chen

Dagbladet har også spurt kjendis-milliardær Johan H. Andresen jr. om hva han tror konsekvensene blir. Han svarer kort:

«Vi spekulerer ikke i slike utfall. Men vi er forberedt uansett hvem som blir valgt!»