Derfor kan Breivik bli dømt til fengselsstraff

Statsadvokaten mente løpet var kjørt og at det ikke var nødvendig med en ny vurdering. Nå er situasjonen en helt annen.

NY VURDERING: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas på pressekonferansen etter at de la frem  den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
NY VURDERING: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas på pressekonferansen etter at de la frem den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er feil som påtalemyndigheten har uttalt tidligere, at løpet er kjørt, sier lagdommer Anders Bøhn til Dagbladet.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik ble i dag erklært tilregnelig av psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Det er motsatt konklusjon av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som konkluderte med at han var psykotisk og utilregnelig.

Beviskrav Verken statsadvokatene eller Breiviks forsvarere ønsket i utgangspunktet en ny vurdering. Statsadvokatene argumenterte med at det var opprettet en tvil og at løpet var kjørt for straffesaken. Men som Dagbladet har skrevet tidligere har Bøhn argumentert for hvorfor Breivik kan straffes.

- Vi har aldri hatt denne situasjonen tidligere. Juridisk er det derfor et helt åpent spørsmål. Hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig eller ikke må på bakgrunn av de to sakkyndigrapportene vurderes av retten på nytt og fritt grunnlag. Det finnes ingen rettspraksis på dette området, ingen paralleller. Derfor er det opp til retten å vurdere, sier Bøhn til Dagbladet i dag.

- Spørsmålet blir beviskravet og hvordan retten vurderer dette.

Siste ord ikke sagt Tingrettsdommer Rune Lium, som står bak dommerbloggen, er enig i at retten selvstendig nå vil kunne vurdere tilregneligheten.

HENTET RAPPORT: Statsadvokat Svein Holden henter den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
HENTET RAPPORT: Statsadvokat Svein Holden henter den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Nå skal rapporten først vurderes av den rettsmedisinske kommisjon. Hvis konklusjonen står seg, vil det være fullt mulig for retten å dømme ham som tilregnelig, sier Lium til Dagbladet.

- Siste ord om tilregnelighet er nok ikke sagt i denne saken. Denne rapporten er fattet på et annet grunnlag enn den første, sier Lium.

Døgnobservasjonen av Breivik på Ila er blant annet en del av grunnlaget denne gangen. Breivik hadde også full tilgang til den første rapporten før han startet samarbeidet med de nye psykiaterne.

- Nå blir det spennende om partene, på bakgrunn av denne rapporten, vil be om nye vitner. Det blir også spennende å se om retten ber de første sakkyndige om å skrive en tilleggserklæring. Jeg antar også at retten nå vil be partene om å komme med sine kommentarer til retten, sier Lium til Dagbladet.

Vil spørre ut hverandre Alle de fire sakkyndige vil følge hele, eller store deler av saken, i retten. De vil ha mulighet til å spørre ut Breivik, og hverandre.

KAN BLI DØMT TIL STRAFF: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KAN BLI DØMT TIL STRAFF: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- De blir interessant å se hvilke spørsmål de har til ham og til hverandre, sier Lium.

Geir Lippestad sier hans klient trolig vil si «det var det jeg trodde».