Derfor kan Breivik bli dømt til fengselsstraff

Statsadvokaten mente løpet var kjørt og at det ikke var nødvendig med en ny vurdering. Nå er situasjonen en helt annen.

NY VURDERING: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas på pressekonferansen etter at de la frem  den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
NY VURDERING: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas på pressekonferansen etter at de la frem den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er feil som påtalemyndigheten har uttalt tidligere, at løpet er kjørt, sier lagdommer Anders Bøhn til Dagbladet.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik ble i dag erklært tilregnelig av psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Det er motsatt konklusjon av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som konkluderte med at han var psykotisk og utilregnelig.

Beviskrav Verken statsadvokatene eller Breiviks forsvarere ønsket i utgangspunktet en ny vurdering. Statsadvokatene argumenterte med at det var opprettet en tvil og at løpet var kjørt for straffesaken. Men som Dagbladet har skrevet tidligere har Bøhn argumentert for hvorfor Breivik kan straffes.

- Vi har aldri hatt denne situasjonen tidligere. Juridisk er det derfor et helt åpent spørsmål. Hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig eller ikke må på bakgrunn av de to sakkyndigrapportene vurderes av retten på nytt og fritt grunnlag. Det finnes ingen rettspraksis på dette området, ingen paralleller. Derfor er det opp til retten å vurdere, sier Bøhn til Dagbladet i dag.

- Spørsmålet blir beviskravet og hvordan retten vurderer dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer