Derfor kan det gå helt galt i Egypt

Egypt teller sine døde. Det store spørsmålet er om de minst 525 døde fra i går er martyrer som bare inspirerer tilhengerne av den avsatte presidenten Muhammed Mursi til å fortsette sin kamp mot de militære kuppmakerne.

GIR SEG IKKE: En tilhenger av avsatte president Mohammed Mursi viser tydelig at han vil fortsette kampen. AFP PHOTO / MOSAAB EL-SHAMY Scanpix
GIR SEG IKKE: En tilhenger av avsatte president Mohammed Mursi viser tydelig at han vil fortsette kampen. AFP PHOTO / MOSAAB EL-SHAMY ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marsjorderen ble gitt i dag tidlig, da talsmannen for Det islamske brorskapet, Gehad El-Haddad, skrev på Twitter at deres medlemmer ville demonstrere til de militære var styrtet.

Borgervern
- Vi skal alltid være ikke-voldelige og fredelige, men vi vil stå oppreist, sterke og utfordrende, skriver Brorskapets talsmann Gehad El-Haddad på Twitter.

- Vi skal stå på til vi har styrtet de militære kuppmakerne, fortsatte han, ifølge blant annet The Guardian. Likevel var det rolig i Kairo i morgentimene idag. Militære bulldosere ryddet opp i restene av Mursi-tilhengernes leire.

Egypt teller fortsatt sine døde etter gårsdagens brutale aksjon, der både politiet og de militære deltok. Brorskapets talsmenn sier det er flere tusen døde, men det bekreftede tallet er på rundt 350.

Militæraksjonen mot de to leirene som Mursis tilhengere hadde laget i Kairo ser ut til å være godt organisert. Telegrambyrået Reuters melder at politiet og hæren ble hjulpet av et slags borgervern væpnet med klubber og macheter. De sjekket identitetspapirer og laget kontrollposter av bildekk og mursteiner i sentrum av Kairo. Unntakstilstanden opprettholdes, selv om portforbudet ble opphevet idag tidlig.

Risikospill
Risikospillet de militære driver, under ledelse av øverstkommanderende og kuppgeneral Abdel Fattah el-Sisi, ble understreket ved at visepresident med ansvar for utenrikspolitikken, Muhamed el-Baradei, trakk seg i protest mot volden de militære brukte. Han sa han ikke kunne støtte at det ble spilt en eneste dråpe blod.

El-Baradeis reaksjon på volden er en alvorlig politisk svekkelse av hæren. Den tidligere toppdiplomaten i FN og vinneren av Nobels fredspris trer nå fram som en lederskikkelse fra den urbane middelklassen, som ofte er sekulære. Det var de som demonstrerte mot Mursis islamisering av Egypt i vår, og som hilste de militæres kupp mot Mursi i begynnelsen av juli velkommen. Når el-Baradei nå har gått av i protest er det en alvorlig svekkelse av alliansen mot Mursi, som fratar hæren legitimitet.

Martyrer?
Militæret har lovet å slå hardt ned på demonstrasjoner. Spørsmålet nå er om de døde fra i går, og fra alle demonstrasjonene etter kuppet i juli, blir martyrer som med sin død inspirerer andre islamister til å velge samme vei. I så fall kan vi stå overfor en borgerkrig i det største og viktigste arabiske landet, med over 80 millioner innbyggere.

Urolighetene spredte seg til flere byer i Egypt i går. Kirker ble satt i brann i flere byer, og Mursi-tilhengere prøvde flere steder å ta over regjeringsbygninger. Brorskapet oppfordrer militære til å desertere, uten at det er meldt om tilfeller av dette.

Islamister i flertall
Hvis de militære har satt seg fore å knekke brorskapet kan de ha tatt seg vann over hodet. Brorskapet har eksistert i Egypt i mange ti-år, og er den best organiserte politiske gruppa i landet. De levde under jorda helt til general Hosni Mubarak, som hadde styrt i 30 år, ble kastet under Den arabiske våren i 2011.

Ved valget i fjor fikk islamistiske partier rundt 70 prosent av stemmene i det som var det mest demokratiske valget i Egypts historie. De militæres angrep på brorskapet er ikke bare et angrep på dem, men oppfattes nå som et angrep på alle islamister. Derfor - og fordi også en mann som el-Baradai tar avstand fra de militæres voldsbruk - kan Egypt nå stå overfor en borgerkrig.

Hvis brorskapet klarer å mobilisere folk i dagene som kommer kan gårsdagens slakt bare være et varsel om noe mye verre.