Derfor kan det spøke når du er alene

Forskerne tror hjernen blir lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du noensinne hatt en følelse av at det er noen i rommet, selv om det beviselig ikke er noen der? Dette fenomenet har forskere ved Den føderale polytekniske høyskole i Lausanne tatt en nærmere kikk på. Studien er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Tilstanden kalles «feeling of presence», FoP, og har blitt tilskrevet personer med psykiske eller nevrologiske lidelser. Men det er så langt ingen som har funnet ut hvordan dette fenomenet utløses i hjernen.

- Følelsen er veldig ekte. De kan føle noen, men de kan ikke se noen. Det er alltid bare en følt tilstedeværelse, sier professor Giulio Rognini ved Den føderale polytekniske høyskolen i Lausanne til BBC.

Han sier dette også er en vanlig opplevelse under ekstreme forhold, slik som fjellklatrere kan oppleve - eller mennesker i alvorlige kriser.

- Noe som er veldig interessant, er at de ofte forteller at den som er til stede gjør det samme som de selv gjør. Så hvis pasienten sitter, så føler at vedkommende som er til stede også sitter. Hvis de står, så står også vedkommende, sier Rognini til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.