Derfor kan det spøke når du er alene

Forskerne tror hjernen blir lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noensinne hatt en følelse av at det er noen i rommet, selv om det beviselig ikke er noen der? Dette fenomenet har forskere ved Den føderale polytekniske høyskole i Lausanne tatt en nærmere kikk på. Studien er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Tilstanden kalles «feeling of presence», FoP, og har blitt tilskrevet personer med psykiske eller nevrologiske lidelser. Men det er så langt ingen som har funnet ut hvordan dette fenomenet utløses i hjernen.

- Følelsen er veldig ekte. De kan føle noen, men de kan ikke se noen. Det er alltid bare en følt tilstedeværelse, sier professor Giulio Rognini ved Den føderale polytekniske høyskolen i Lausanne til BBC.

Han sier dette også er en vanlig opplevelse under ekstreme forhold, slik som fjellklatrere kan oppleve - eller mennesker i alvorlige kriser.

- Noe som er veldig interessant, er at de ofte forteller at den som er til stede gjør det samme som de selv gjør. Så hvis pasienten sitter, så føler at vedkommende som er til stede også sitter. Hvis de står, så står også vedkommende, sier Rognini til BBC.

Truende For å avdekke hvordan «FoP» fungerer i hjernen, studerte forskerteamet hjernen til tolv personer med epilepsi og andre med sensoriske forstyrrelser, skriver New Scientist.

Alle hadde opplevd en tilstedeværelse som ikke lot seg forklare. Disse personene beskriver ofte tilstedeværelsen som noe truende.

- Det er en skummel følese. De føler seg ikke direkte i fare, men føler at det eller den som er til stede ikke vil dem noe godt, sier nevrolig Olaf Blanke ved EPFL til Wired.

Analysene viste skader i tre regioner i hjernen.

Strøket på ryggen Med kunnskapen om hvor skadene satt i hjernen på de tolv personene, utførte forskerne deretter et eksperiment på en gruppe friske, frivillige deltakere, som fikk bind for øynene. De ble plassert i et rom med en robot-arm bak dem, og fikk beskjed om å styre armen ved hjelp av en joystick. Når de gjorde dette, strøk robot-armen dem på ryggen. Det ble også sendt et signal til fingrene når roboten beveget seg.

Testpersonene rapporterte at de fikk en merkelig følelse av å stryke seg selv på ryggen.

Men følelsen ble enda merkeligere da forskerne la inn en forsinkelse, slik at robotarmens bevegelse skjedde først et halvt sekund etter at deltakerne hadde initiert den.

- Alle våre deltakere hadde en følelse av at det var noen andre i rommet som tok dem på ryggen, sier Blanke.

To av deltakerne syns det var så ubehagelig at de ba om at forsøket måtte avsluttes, skriver BBC.

Og dette er teorien på hva som skjer: Normalt sett vil deler av hjernen som initierer en bevegelse sende et signal til senoriske deler av hjernen for å gi beskjed om hva som skjer. Så når du styrer en robot til å ta deg på ryggen, så er hjernen forberedt på hva som kommer til å skje og hvordan det vil føles. Men når man legger inn en forsinkelse, slik forskerne gjorde, oppstår det en følelse av feilkobling. Forskerne mener at hjernens reaksjon på d er å skape en illusjon av at det er noen andre som stryker en på ryggen.

En forvirret hjerne Forskerteamet mener at dette viser at når folk har en følelse av at det er noen til stede som ikke er der, så er det hjernen som har blitt forvirret.

På spørsmål på hvorfor det er vanligere å ha slike fornemmelser når man er i en livstruende situasjon, så sier Blanke at han bare kan spekulere.

- I noen situasjoner kan det være mangel på oksygen som gjør illusjonen mer vanlig, sier Blanke til Wired.

Men han understreker samtidig at personer som nylig har mistet sin ektefelle også kan føle at vedkommende fortsatt er der.

- Det er åpenbart andre psykologiske faktorer som kan spille inn, sier han.

Schizofreni Denne følelsen har blitt knytta til blant andre personer som lider av schizofreni, som en forklaring på paranoide vrangforestillinger. Mange personer med schizofreni føler ofte at det er andre personer til stede som beviselig ikke er der.

Forskerne håper nå at disse funnene en dag kan hjelpe personer som lider av schizofreni.

- På samme måte som du kan lure hjernen til å skape en følelse av en fremmed kraft, kan du trene en psykotisk hjerne til å skille mellom seg selv og andre. Drømmen er å kunne regulere psykoser. Men vi er veldig langt fra dette ennå, sier Rognini.