Derfor kan du ende med å betale for sikker Facebook-bruk

Verdens største sosiale nettverk rammes av en gigantisk personvernskandale. Hva skal til for å unngå det i framtida?

GRILLES: Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal i dag og i morgen bli grillet av amerikanske politikere om Cambridge Analytica-skandalen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
GRILLES: Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal i dag og i morgen bli grillet av amerikanske politikere om Cambridge Analytica-skandalen. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden Facebook ble lansert i det små på amerikanske universiteter i 2004, har det flere ganger blitt kritisert for manglende personvern og utnyttelse av brukerne.

14 år seinere er imidlertid inne i en av sine største kriser, og Mark Zuckerberg må i dag og i morgen stille til høring i både Senatet og Representantenes hus.

Bakgrunnen er at selskapet mener 87 millioner av deres brukere kan ha blitt rammet av Cambridge Analytica-skandalen. Via en personlighetstest med Facebook-innlogging klarte selskapet å samle inn informasjon om alle som tok testen og alle deres venner på det sosiale nettverket. Informasjonen ble blant annet solgt til Donald Trumps valgkamp.

- Du er produktet

Mandag skal millioner av brukere ha fått beskjed om de var rammet eller ikke. Bare 17 nordmenn hadde lastet ned appen med personlighetstesten, men likevel kan 37 550 norske ha delt informasjon.

Nå kan du sjekke om du selv er rammet av skandalen. Gå inn via denne lenka og logg evt. på Facebook.

Har du fått beskjed om at du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller har delt annen informasjon? Tips Dagbladets journalist her!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer