Derfor kan «Frankenstorm» bli katastrofal

Brygger opp til å bli en «perfekt storm». Følg utviklingen direkte i interaktive kart!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem: Orkanen, offisielt kalt «Sandy», er «bare» kategori én av fem på Saffir-Simpsons vindskala.

Den ligger altså lavest på skalaen, men kan likevel bli historisk destruktiv. I tillegg til at tropiske orkaner er noe av det verste og farligste verste uværet på kloden, økes trusselen fra «Sandy» av flere andre samtidige fenomener.

En kaldfront fra Arktis og en vinterstorm i vest forer uværet ytterligere med energi, slik at det kan ende som den verste som har rammet denne delen av USA i nyere tid.

I stedet for å forsette nordøst i Atlanterhavet, dreier den «hybridstormen» vest og kan bli stående og hamre USA-kysten ekstra lenge.

For å gjøre situasjonen verre, sammenfaller dette også med fullmånen. Når sola, månen og jorda står på rett linje, øker tidevannsnivået. Dette kan gjøre den allerede farlige stormfloen  én meter høyere.

Akkurat som i Mary Shelleys novelle «Frankenstein», er også dette uhyret skapt av flere forskjellige kroppsdeler som settes sammen. «Sandy» har derfor fått det uoffisielle navnet «Frankenstorm», som også passer bra med Halloween-feiringen denne uka.

Situasjonen er ikke helt ulik «Den perfekte stormen» som gjorde store skader på USAs nordøstkyst i 1991 (og inspirerte filmen med samme navn). Men i motsetning til den gang, har «Sandy» nå siktet seg inn mot mye mer befolkede områder.

Hva: Akkurat nå beveger uværet seg nordøstover i rundt 22 kilometer i timen, mens det bygger opp en «livstruende stormflo», ifølge National Hurricane Center. Den er ventet å treffe land i løpet av natt til tirsdag, norsk tid.

For det er verken vind eller nedbør som gjør «Sandy» livsfarlig for folk og infrastruktur. Det er stormfloen som truer med å skylle inn over kysten og legge store, bebodde områder under vann.

THE SHOW MUST GO ON:Selv om både Barack Obama og Mitt Romney har gjort store endringer i avtaleboka på grunn av uværet, betyr det ikke at den pågående presidentvalgkampen har stoppet helt opp. Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON / NTB Scanpix
THE SHOW MUST GO ON:Selv om både Barack Obama og Mitt Romney har gjort store endringer i avtaleboka på grunn av uværet, betyr det ikke at den pågående presidentvalgkampen har stoppet helt opp. Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON / NTB Scanpix Vis mer

«'Sandy' har satt en kolossal mengde sjøvann i bevegelse (...) Stormfloen har allerede begynt å treffe kysten, og den er i morgentimene målt til 0,6 meter på en rekke steder,» skriver meteorolog dr. Jeff Masters ved værnettstedet Wunderground.com.

På en skala som går fra 0 til 6, er stormfloens destruktive potensiale satt til hele 5,7. Dette er høyere enn noen annen orkan i perioden 1969 til 2005, inkludert «Katrina» som raserte New Orleans i 2005.

Hvor: De siste prognosene viser at «Sandy» kommer til å gå skarp vestover i løpet av mandag. Den såkalte usikkerhetskjeglen, som er området stien mest sannsynlig ligger innenfor, strekker seg fra Virginia i sør til Connecticut i nord.

DET HAR STARTET: Stormbølger har allerede begynt å hamre mot kysten av New Jersey. Foto: REUTERS / Tom Mihalek / NTB Scanpix
DET HAR STARTET: Stormbølger har allerede begynt å hamre mot kysten av New Jersey. Foto: REUTERS / Tom Mihalek / NTB Scanpix Vis mer

New York City og New Jersey, som utgjør et av USAs tettest befolkede områder, ligger svært utsatt til, spesielt om stormfloen når maksimum rundt tidspunktet for full flo. Det er rundt klokka 02.00 natt til tirsdag, norsk tid.

Modeller antyder at New Jersey og havna i New York City kan rammes av en nesten 3,5 meter høy stormflo. Dette er mer enn dobbelt så høyt som den orkanen «Irene» produserte i New York fjor, og nok til å blant annet oversvømme t-banenettet.

- Jeg anslår at det er 50 prosent sannsynlighet for at t-banen oversvømmes, skriver dr. Masters.

ENORM: «Sandy» har lav intensitet, men har en gigantisk radius. I utstrekning er det den største orkanen registrert siden målingene startet i 1988, ifølge meteorolog dr. Jeff Masters. Foto: AFP PHOTO / NASA GOES PROJECT / NTB SCANPIX
ENORM: «Sandy» har lav intensitet, men har en gigantisk radius. I utstrekning er det den største orkanen registrert siden målingene startet i 1988, ifølge meteorolog dr. Jeff Masters. Foto: AFP PHOTO / NASA GOES PROJECT / NTB SCANPIX Vis mer

Store deler av New York ligger lavt i terrenget og risikerer å havne under vann. Derfor har ordfører Michael Bloomberg nå beordret evakuering av 375 000 mennesker og stans i kollektivtrafikken. Skadene kan - i verste fall - beløpe seg til mange milliarder dollar.

Også storbyer som Boston, Baltimore, Washington D.C. og Philadelphia risiker å bli utsatt for «Frankenstorm»s vrede i Halloween-uken. Flere steder langs østkysten har erklært unntakstilstand og obligatorisk evakuering fra lavereliggende kystområder.

Totalt kan mellom 50 og 60 millioner mennesker bli berørt i en eller annen form de neste dagene.

HAMSTRER: Folk i utsatte områder hamstrer nødvendigheter som vann, mat, batterier, drivstoff også videre. Opptil 60 millioner mennesker kan bli rammet av stormens ødeleggelser. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
HAMSTRER: Folk i utsatte områder hamstrer nødvendigheter som vann, mat, batterier, drivstoff også videre. Opptil 60 millioner mennesker kan bli rammet av stormens ødeleggelser. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer