Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps gjennombrudd:

Derfor kan fredssamtalene gjøre verden farligere

USAs president har fått en unik mulighet til å snakke med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Det kan i beste fall føre til varig fred. I verste fall blir verden et farligere sted.

KLAR: USAs president Donald Trump planlegger å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i mai. Foto: Win McNamee / Reuters / NTB Scanpix
KLAR: USAs president Donald Trump planlegger å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i mai. Foto: Win McNamee / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har etter hvert blitt vanskelig å la seg overraske over utspill og hendelser fra og rundt USAs president Donald Trump. Men natt til i går kom Det hvite hus med en sjokknyhet, som har ført til både hyllest og bekymring:

Donald Trump har takket ja til å møte Kim Jong-un innen utgangen av mai.

Det var Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-young som kom med nyheten under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus natt til fredag. ​​

Dersom Kim og Trump faktisk gjennomfører møtet, vil det være historisk. Det vil være første gang en sittende amerikansk president møter en nordkoreansk leder.

De tidligere presidentene Jimmy Carter og Bill Clinton har begge møtt daværende nordkoreanske ledere - men det var etter deres tid i Det hvite hus.

I dag uttalte også Kim Jong-un seg i forbindelse med saken:

- Jeg har bestemt meg i dag, og president Moons nattesøvn skal ikke lenger bli forstyrret av alarmer på morgenkvisten, skal Kim ha sagt, ifølge en representant for den sørkoreanske regjeringen.

Uttalelsen blir tolket som at Kim har bestemt seg for å avstå fra nye missiltester, i det minste fram til møtet med Trump. Både amerikanere, nordkoreanere og innbyggere i en rekke asiatiske land kan dermed senke skuldrene - i noen måneder.

Etterlengtet

Nyheten om at en sittende amerikansk president for første gang skal møte lederen av verdens mest lukkede og isolerte regime har vært etterlengtet. Store deler av verdenssamfunnet har lengtet etter en varig fredelig løsning på Korea-konflikten. Presset på å finne en løsning har økt i takt med krigshissingen mellom Trump og Kim det siste året.

Men nettopp denne krigshissingen, der begge parter har sendt voldsomme utsagn og trusler mot hverandre, gjør at mange bekymret for hva som kan skje dersom de to faktisk møtes.

Iniviterer: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert Donald Trump til samtaler. Foto: KCNA
Iniviterer: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert Donald Trump til samtaler. Foto: KCNA Vis mer

For det er delte meninger rundt hvorvidt Donald Trump, som mer enn gjerne påtar seg ansvaret for å løse konflikten, framstår som en stor diplomat.

Flere ble for alvor bekymret da Trump skulle presentere seg selv for resten av verdenslederne under «diplomatiets superuke». Det er kallenavnet på den årlige åpningen av FNs generalforsamling i New York, som fant sted i september.

I en drøyt 40 minutter lang tale gikk Trump til frontalangrep på de statene han omtaler som «kjeltringstater». Videre varslet han at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli den mest slagkraftige noensinne, før han truet Nord-Korea med «total utslettelse».

«Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea» USAs president, Donald Trump, til FNs generalforsamling.

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump videre, og la til at han håper at de ikke må ødelegge regimet.

I dagene og ukene som fulgte ble ordkrigen mellom Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un trappet voldsomt opp. Kallenavn som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» ble utvekslet i den potensielt livsfarlige ordkrigen mellom de to.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

Roet seg ned

Men siden Trumps Asia-turné i begynnelsen av november, og Kim Jong-uns foreløpig siste rakett-test i slutten av den samme måneden, har de to tilsynelatende tatt seg en pust i bakken.

Ved overgangen til 2018 kom også en overraskende gledesmelding fra både Kim og naboene i Sør-Korea, som begge plutselig hadde åpnet for dialog.

Trump reagerte med en tvetydig Twitter-melding, der han tilsynelatende var usikker på om det var gode nyheter at de to partene skulle snakke sammen:

«Rakettmannen vil snakke med Sør-Korea for første gang. Kanskje er det gode nyheter, kanskje ikke - vi får se!» USAs president, Donald Trump, på Twitter.

Dialogen mellom Nord- og Sør-Korea åpnet opp for at de to landene kunne marsjere under felles flagg i OL. Men for arrangørlandet Sør-Korea, betydde de olympiske lekene langt mer enn OL-rekordene gjorde for nordmenn. For mens Klæbo rykket fra russere, franskmenn og svensker, møttes toppdiplomater fra Nord- og Sør-Korea til høynivåsamtaler. Det var disse samtalene som banet veien for at Trump nå kan møte Kim, mener Stein Tønnesson.

- Det er ikke noe som tyder på at USA har gjort noe som kunne føre til et produktivt toppmøte. Det er Sør-Korea som har beredt grunnen for at Trump skulle få møte Kim Jong-un, sier han til Dagbladet.

Dette er det verste som kan skje:

Tønnesson ser for seg tre mulige kriseutfall, etter gårsdagens sjokkunngjøring:

1. Møtet blir ikke holdt: Partene klarer ikke å bli enige om detaljene rundt møtet, som hvor og når det skal holdes. Risikoen blir for stor og møtet utsettes.

2. Møtet bryter sammen: Det vil være veldig uheldig, for i et slikt tilfelle vil Trump ha brukt opp kapitalen - og det vil være så godt som umulig å få til et nytt toppmøte som dette i framtida. Det kan også skape en krise i forholdet mellom USA og Sør-Korea.

3. Trump og Kim lander en fredsavtale: Det er mulig at Donald Trump og Kim Jong-un begge er så oppsatt på å vise verden at de har klart dette, og at Trump vil vise verden at han kan få til en fredsavtale på to måneder. Da kan det hende at de inngår en avtale med vage formuleringer, som ikke holder vann. Den kan også inneholde forpliktelser som en av partene ikke holder opp til. Før man vet ordet av det er man tilbake på startstreken. Det er absolutt en risiko for at det blir utfallet. Dessverre.

Likevel finnes det håp om at samtalene i mai kan være starten på en varig fredsavtale, og en normalisering på forholdet mellom Nord-Korea og resten av verden.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

- Kan bli farligere

Tønneson håper Trump umiddelbart setter sammen en Nord-Korea-gruppe, som kan legge en plan for hvordan de to landene skal klare å bli enige.

- Det kan hende at det finnes noen rundt Trump som er så kloke og innflytelsesrike at de lykkes med å få presidenten til å forstå hva han må gjøre, sier Tønnesson og fortsetter:

- Det vi trenger nå i mai, er en avtale mellom Nord-Korea og USA om et forhandlingsopplegg - et veikart som fører fram til en fredsavtale.

Målet må være en avtale som sørger for en endelig slutt på krigstilstanden i Korea, legger et grunnlag for en gjenforening mellom Nord og Sør, at Nord-Korea avvikler atomvåpenprogrammet og som leder til normale diplomatiske forhold mellom Nord-Korea og USA, mener Tønnesson.

- Det er helt klart en fare for at Trump vil forsøke å løse alt på en gang, og at Kim går med på det - slik at de begge kan få en blomst i knapphullet. Hvis man ender med en avtale som kollapser ender vi raskt i en enda farligere situasjon, sier Tønnesson.

- Noen måtte sluke en kamel

Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, er svært positiv.

- Dette viser at det også kan komme noe godt ut av uberegnelighet. Før Donald Trump ble valgt, sa han at han kunne overveie å sette seg ned med Kim, men da han ble valgt, begynte en ordkrig mellom de to. Nå har han igjen skiftet mening, sier Helgesen til NTB.

På spørsmål om hvorfor han ser positivt på samtalene, svarer han:

- Det er positivt fordi en mer fredelig Korea-halvøy ikke er mulig uten at USA er med på laget. Landet er en veldig viktig spiller i Nordøst-Asia, og har store troppestyrker i Sør-Korea, sier Helgesen.

Han viser til at USA har hatt en politikk der de ikke premierer dårlig oppførsel, men setter hardt mot hardt, samtidig som Nord-Korea har vært uvillig til å gi opp sitt atomvåpenprogram.

Samtidig har truslene om krig florert det siste året.

- Noen måtte sluke en kamel, sier Geir Helgesen om bakgrunnen for det som vil bli det første møtet mellom en amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne, sier han til NTB.

- En seier for Kim

Forsker Jeffrey Lewis ved Middlebury Institutes avdeling for internasjonale studier beskriver samtalene som en stor seier for Kim Jong-un, ifølge NTB.

Ifølge Lewis har Nord-Korea forsøkt å få et møte med en amerikansk president i over 20 år. Han mener Kim vil bruke eventuelle samtaler som et bevis for egen suksess.

- Kim inviterte Trump for å demonstrere hvordan Nord-Koreas atomvåpenprogram har tvunget USA til å behandle ham som en likeverdig, sier Lewis til AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling