HOLDER STENGT: Grünerløkka skole i Oslo er en av skolene som holder stengt i dag. 
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
HOLDER STENGT: Grünerløkka skole i Oslo er en av skolene som holder stengt i dag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Derfor kan ikke Oslos skoler ha åpent i dag

Skuddåret lager problemer for landets skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle Oslos grunnskoler og videregående skoler holder stengt i dag. Årsaken er at 2016 er et skuddår, og siden 29. februar falt på en mandag med vanlig undervisning, er skolene pliktige til å «hente inn» denne ekstra undervisningsdagen innen sommerferien. 

I Oslo har Utdanningsetaten valgt dagen i dag - fredag 15. april - som sin skuddårsfridag. 

- I år har UDE valgt å legge inn en fridag 15. april for å få denne til å gå opp, siden blant annet skuddårsdagen 29. februar var en skoledag og 1. mai i år faller på en søndag. Bakgrunnen for at fridagen kommer nå, og ikke i f.eks. mai eller juni, er for å unngå kollisjoner med eksamen, sier Heidi M. Skjebstad i Kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten.

Det er norske skoleregler som gjør at Oslos barn og unge holdes hjemme fra skolene i dag.

Skoletidsplanen sier nemlig at norske barn skal ha maksimalt 190 undervisningsdager i året - ikke 191. Dermed «tvinges» Undervisningsetaten i Oslo til å holde skolene stengt og sende barna hjem. 

Ingen kommentar fra Røe Isaksen Også resten av landet er skolene tvunget til å gi elevene en ekstra dag fri i vår som følge av skuddårsdagen, og fridagen må komme før eksamenstida. 
 
- Skoletidsplanen, eller skoleruta som den også kalles, er felles for grunnskolene og de videregående skolene i Oslo. Denne skal bestå av 190 skoledager og for skolene i Oslo bestemmes denne av Utdanningsetaten, fortsetter Skjebstad. 

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen «har ikke anledning til å kommentere saken» ifølge departementets kommunikasjonsapparat. 

- Veldig rart Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise sier derimot at norske barn neppe tar skade av en ekstra undervisningsdag. 

- Dette er veldig rart. Skolene kunne benyttet denne anledningen til å fylle timeplanen med andre ting enn vanlig, prosjekter eller annen pensum utenom det ordinære, sier han til Dagbladet.

Han sier regelverket er for strengt dersom norske barn sendes hjem til dataspill og tomme hus framfor å få én ekstra undervisningsdag hvert fjerde år.

- Reglene er for rigide. Det burde være en veldig enkel sak for skolene å holde åpent i dag. Jeg ser overhodet ingen grunn til at vi ikke kan ha en ekstra undervisningsdag i år.