Derfor kan Iowa avgjøre nominasjonene

Mye kan være avgjort allerede to uker ut i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTVIKLINGEN DE siste ukene viser til fulle hvilke raske endringer som kan inntreffe i nominasjonsprosessen i den amerikanske presidentvalgkampen.

På kort tid har Mike Huckabee blitt en seriøs utfordrer på republikansk side, mens Barack Obama for alvor har tatt opp kampen med Hillary Clinton blant demokratene. Såpass mye har skjedd at resultatet i det første nominasjonsvalget som avholdes i Iowa 3. januar kan bli avgjørende for dynamikken i valgkampen, og dermed også for striden om nominasjonen i begge partiene.

Kanskje burde det ikke vært slik, for denne delstatens demokratiske og republikanske velgere er verken representative for sine partier eller for amerikanere flest. Mens Iowa-demokratene befinner seg på venstresiden i sitt parti, er de høyrekristne overrepresentert hos delstatens republikanere.

Historisk sett er det ikke noen automatikk i at resultatene fra Iowa avgjør hvem som vinner nominasjonen til sist. Men utfallet her har ofte lagt føringer på hva som skjer etterpå, og en god del tyder altså på at dette kan bli tilfellet i den pågående valgkampen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer