Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan multivisum være problematisk: - Kjøpes enkelt via internett eller kontakter

Børge Brende mener asylsøkere med multivisum kan returneres, asyladvokat mener sakene må behandles.

MULTIVISUM:
Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna Sama, Team og Mimi brukte 22 000 dollar på å komme seg til Norge, men skal sendes tilbake til Russland fordi menneskesmuglerne solgte dem forretningsvisum til Russland. De kjøpte dermed et såkalt mulitvisum. Norge mener de kan sende tilbake folk med multivisum. Samtidig sier Russland de ikke vil ha tilbake asylsøkere som søkte på feil grunnlag, slik som familien. Asyladvokat Brynjulf Risnes mener multivisumssaker må behandles. 


Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
MULTIVISUM: Den kristne syriske familien Dallia Asaad (33) , Samer Wardeh (42) og barna Sama, Team og Mimi brukte 22 000 dollar på å komme seg til Norge, men skal sendes tilbake til Russland fordi menneskesmuglerne solgte dem forretningsvisum til Russland. De kjøpte dermed et såkalt mulitvisum. Norge mener de kan sende tilbake folk med multivisum. Samtidig sier Russland de ikke vil ha tilbake asylsøkere som søkte på feil grunnlag, slik som familien. Asyladvokat Brynjulf Risnes mener multivisumssaker må behandles. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag iverksatte Russland full stans i all uttransportering over Storskog, angivelig på grunn av sikkerhetsgrunner. Tirsdag morgen ble det ny gitt beskjed fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov om at Russland ikke ville ta imot flyktninger fra Norge. Det ble først tolket som et dramatisk utspill, før folk rakk å lese hva Lavrov faktisk hadde sagt.

- Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov, og fortsatte:

- Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å ta disse menneskene tilbake inn i Russland, sa den russiske utenriksministeren.

Både utenriksminister Børge Brende og Erna Solberg sier Norge opplever at de har en rett til å returnere dem med engangsvisum eller turistvisum, en oppfatning Russland ikke deler. Statsminister Erna Solberg opplyser at Norge åpner for å behandle søknadene til de 4800 asylsøkerne som hadde engangsvisum til Russland, dersom de ikke får sendt ut noen.

Multivisum Samtidig opplyste utenriksminister Børge Brende at UD fortsatt opplever at de med multivisum og gyldig opphold i Russland kan returneres. Et multivisum gir en utenlandsk statsborger rett til innreise til Russland mer enn to ganger.

Ifølge asyladvokat Brynjulf Risnes er imidlertid multivisum problematisk.

- I 15 saker jeg gikk gjennom fant jeg to tilfeller av multivisum. Det ene gjaldt en syrisk familie som nå får søknaden til Norge behandlet på nytt av UDI. De hadde et forretningsvisum som enkelt kan kjøpes. Hadde dette blitt oppdaget i Russland, ville de imidlertid fått en frist på å komme seg ut av landet på, fordi de ikke er forretningsdrivende, sier Risnes, som har bodd og jobbet i Russland i flere år, til Dagbladet.

KRITISK:
Advokat Brynjulf Risnes mener også personer med multivisum i Russland må få søknader behandlet i Norge, i fare for at de kan bli sendt ut av Russland dersom de sendes tilbake dit. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KRITISK: Advokat Brynjulf Risnes mener også personer med multivisum i Russland må få søknader behandlet i Norge, i fare for at de kan bli sendt ut av Russland dersom de sendes tilbake dit. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Risnes mener et slikt visum er gitt på falske premisser, og oppfyller dermed ikke Lavrovs krav, samtidig som Brende sier de med multivisum kan returneres.

- Noen kan ha ordentlig multivisum. Poenget er at dette må undersøkes. Nå ser man bare utløpsdatoen. Man må se på disse visumene i sammenheng med personens historie. De kan være kjøpt på falske premisser, og kjøpes på enkelt vis via internett eller kontakter, sier Risnes til Dagbladet.

Han sier slike visum er enkle å kjøpe og er relativt vanlige spesielt hos forretningsreisende.

Det er avtalen om tilbaketaking mellom Norge og Russland, som ble iverksatt i 2008, som danner grunnlaget for forhandlingene mellom Norge og Russland nå.

Kan bli sendt hjem Regjeringens plan om å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle asylsøkernes søknader har fått sterk kritikk, og advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig ba Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om at utsendelsene må stanses inntil videre.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyste i Stortinget tirsdag kveld at domstolen avviste saken. Avslaget var ikke begrunnet.

Både Ap, Venstre, KrF og SV har stilt spørsmål ved vurderingsgrunnlaget til Listhaug for å si at det er trygt for enkeltpersoner å bli returnert til Russland. Dette gjelder spesielt Menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 3, som sier at ingen må utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Under her ligger også en vurdering av om det er en risiko for at asylsøkerne blir sendt til hjemlandet og at Norge ikke vet hva som vil skje med dem.

- Et multivisum som russiske myndigheter oppdager er gitt på falske premisser, vil bli fratatt fra asylsøkere og da risikerer de i få fall å bli sendt tilbake til hjemlandene. Det kan også utløse EMKs artikkel 3, sier Risnes til Dagbladet.

EMKs artikkel 3 sier at ingen må utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Risnes mener norske myndigheter ikke har tenkt godt nok på hvordan Russland tolker de ulike visumtypene i forhold til Norge.

- Det virker ikke som vi har tenkt på at russerne kommer til å mene at de type visumene ikke er gyldige. Det er ikke så enkelt at man har et dokument som fortsatt er gyldig, sier han.

- Bare å glemme returer Norge kan bare glemme å få returnert de asylsøkerne som alt har kommet fra Russland, sier en finsk Russland-ekspert.

-  Dette er en klar beskjed fra Russland og utenriksminister Sergej Lavrov. Russland vil ikke forhandle om fortida. Skaden er skjedd. Glem de 5.000 som har kommet, sier Hanna Smith, Russland-ekspert ved Aleksanteri-instituttet ved Helsingfors universitet til Dagens Næringsliv.

Hun mener det beste Norge, Finland og andre grenseland til Russland nå kan håpe på, er å få framforhandlet en avtale med Russland dersom en liknende situasjon skulle oppstå, skriver NTB.

Smith sier timingen med asylsøkere nå passer bra for Russland siden EU og Schengen er under press av flyktningstrømmen sørfra.

- Det er helt klart at dette ikke er noen tilfeldighet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media