Derfor kan NAV-skandalen vokse

Jurister tror man bare har avdekt toppen av isfjellet.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag ble det kjent at minst 36 personer har fått fengselsstraffer på grunn av at domstolene har dømt feilaktig, etter regelsurr fra NAV.

Det ble også opplyst at det potensielt kan være rundt 2400 saker hvor personer har fått feilaktige tilbakebetalingskrav fra NAV.

Trygderettsekspert Olav Lægreid tror det bare er toppen av isfjellet.

- Det kan være veldig mange saker hvor det ikke er blitt en straffesak, hvor man likevel har krevd penger tilbake urettmessig, og det vil dreie seg om flere tusen saker, sier Lægreid.

Han viser at Trygderetten alene siden 2012 har behandlet rundt 250 saker som gjelder brudd på reglene om at man må oppholde seg i Norge, og at en god del av disse trolig gjelder nettopp opphold i EØS-land.

I tillegg kommer altså sakene som aldri har endt opp i rettssystemet, eller blitt klaget inn.

- 2400 saker høres altfor lavt ut. Bare Trygderetten har behandlet 250 saker siden 2012, hvor en stor andel trolig kan spores tilbake til opphold i EØS-land. Da kan du si at det er ti ganger så mange i Nav klageinstans og det er bare cirka ti prosent som klager i utgangspunktet, forklarer Lægreid.

Dobbelt tap

Det er bare en av grunnene til at han tror NAV-skandalen er mer omfattende enn det som er kjent til nå:

  • En del av dem som har fått krav om tilbakebetaling, har trolig også blitt straffet av NAV, ved at de har blitt nektet stønad også i tiden etter «lovbruddet». Det kan ifølge Lægreid bety at folk har blitt nektet NAV-støtte de egentlig hadde rett på i flere år, og at folk dermed er blitt dobbelt straffet.
  • EU-forordningen som gjaldt før 2012, hadde lignende regler. Potensielt kan regelverket være feiltolket helt siden EØS-avtalen trådte i kraft for 25 år siden. Lægreid viser til et rundskriv fra det daværende Helse- og sosialdepartementet til Rikstrygdeverket i 2000, hvor det ble slått fast at regelverket for utbetaling av sykepenger til folk som oppholdt seg i utlandet, var praktisert for strengt, og måtte endres omgående. Det gjelder tidsperioden fra 1994-2000.
    - Det dette temaet reiser av problemer er enormt, for det vil kunne dreie seg om urettmessig stans av ytelser helt tilbake til når EØS-avtalen trådte i kraft. I tillegg vil det også dreie seg om alle saker fra 2012 til i dag, sier Lægreid.
  • EU-forordningen fra 2012, som nå er tolket feil fra NAV sin side, kan i teorien også være tolket feil i andre saker som gjelder kontantytelser fra NAV. Eksempler er barnetrygd og overgangsstønad til aleneforeldre, mener Lægreid.

Advokat Olav Sylte, som også har jobbet med trygderettsspørsmål, mener også at det kan vise seg å gjelde andre typer stønader fra NAV.

Kan ramme andre stønader

- Umiddelbart tenker jeg at det er selvsagt at det kan gjelde andre ytelser, for eksempel overgangsstønad. Der er en rekke personer dømt siden 2012, og jeg vil tippe det faktisk er flere enn de andre ytelsene, sier Sylte til Dagbladet.

Såvidt han forstår, er det tolkning av forordningen fra 2012 som ligger til grunn også for denne, og en rekke andre ytelser fra NAV.

- Det er så vidt jeg ser ikke noen forskjell på pleiepenger og overgangsstønad. Det bør helt åpenbart undersøkes, og det samme gjelder nok kanskje en del andre ytelser, sier Sylte, som også er kritisk til at advokater ikke får nok penger fra staten til å gjøre en god jobb som forsvarere i komplekse saker som krever ekspertise i internasjonal rett.

SE NÅ: Klokka 13:00 mandag startet pressekonferansen der Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch på forkant hadde varslet at temaet var at retten til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land har vært praktisert feil. Vis mer Vis mer Vis mer

Gjennomgår alle saker

NAV-direktør Sigrun Vågeng fortalte også på en pressekonferanse mandag at alle saker tilbake til 2012 skal gjennomgås på nytt.

- En egen gruppe skal gå gjennom alle sakene. Vi skal finne alle som er berørte. Disse sakene vil vi behandle på nytt. Arbeidet skal behandles godt og grundig, understreket Vågeng.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har dessuten bebudet at hun vil sette i gang en uavhengig granskning for å finne ut hva som har skjedd.

Saken har vakt betydelig oppsikt etter den ble kjent mandag, og Hauglie har selv bedt om å få komme til Stortinget og redegjøre om saken.

Det har også SV krevd. Rødt vurderer også å stille mistillit til arbeidsministeren om saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer