Derfor kan «prøvesamboerskap» være lurt hvis du vil ha barn

Ny norsk studie viser at parhistorikken din påvirker om du blir barnløs eller ikke.

STUDIE: En ny, norsk studie viser at din kjærestehistorikk påvirker om du blir barnløs eller ikke. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
STUDIE: En ny, norsk studie viser at din kjærestehistorikk påvirker om du blir barnløs eller ikke. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du har hatt et kort samboerskap tidlig i livet og senere gått inn i et langvarig forhold, er det svært lite sannsynlig at du blir barnløs. Det viser en ny norsk studie som har sett på parhistorikken til omtrent 8000 norske menn og kvinner. 

- Jeg grupperte samlivshistorier som ligner hverandre. Det vil si at jeg grupperte folk sammen etter antall samliv de har vært gjennom, antall samlivsbrudd og når i livet samliv er inngått og oppløst, forteller SSB-forsker Rannveig Kaldager Hart til forskning.no.

«Prøvesamboerskap» = barn Gruppen som hadde høyest sannsynlighet for å få barn, er menn og kvinner som inngår samliv tidlig og forblir med samme partner til de er 40. Blant folk som har opplevd samlivsbrudd var sannsynligheten høyest for menn og kvinner som hadde vært gjennom et kort samliv, gjerne i starten av tjueårene, og som senere har levd i et langt og stabilt samliv med en annen person enn sin første samboer, ifølge forskningsnettstedet.

- Når det gjelder kvinner med høyere utdannelse, så vet vi at dette er en gruppe som oftere enn andre kvinner planlegger fruktbarheten sin. Det kan gjøre at de er forsiktige med å få barn utenfor stabile forhold, sier Hart til forskning.no

Seriesamboere mindre sjanse Studien viste imidlertid at sjansen for å bli barnløs øker for denne gruppen hvis det går lang tid før forhold nummer to. 

Menn og kvinner som hadde gjennomgått flere korte samboerskap gjennom livet, hadde også lavere sjanse for å få barn enn den første gruppen.

Sammenhengen er spesielt sterk for folk som har høyere utdanning. Utenlandske studier har tidligere vist at folk som driver med «seriesamboerskap» ofte har lavere sosioøkonomisk status enn andre, men Hart har ikke klart å finne ut at det henger sammen med lav inntekt og lav utdanning i den norske studien.

I forskningsrapporten skriver Hart at  sammenhengen mellom seriesamboerskap og barnløshet er overraskende lite undersøkt i tidligere forskning.

Tror ikke mønstret er endret Menneskene som er undersøkt i forbindelse med studien, er født mellom 1928 og 1962. Forskeren tror imidlertid at funnene gjelder også dagens ungdom. 

- Samliv og samlivsbrudd er blitt stadig vanligere. Det er ingen spesiell grunn til å tro at mønsteret er annerledes for dem som er unge voksne i dag, sier Hart til forskning.no.

Naturlig nok viser studien også at menn og kvinner med liten samlivserfaring har større sjanse for å forbli barnløse.