Derfor kan «prøvesamboerskap» være lurt hvis du vil ha barn

Ny norsk studie viser at parhistorikken din påvirker om du blir barnløs eller ikke.

STUDIE: En ny, norsk studie viser at din kjærestehistorikk påvirker om du blir barnløs eller ikke. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
STUDIE: En ny, norsk studie viser at din kjærestehistorikk påvirker om du blir barnløs eller ikke. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du har hatt et kort samboerskap tidlig i livet og senere gått inn i et langvarig forhold, er det svært lite sannsynlig at du blir barnløs. Det viser en ny norsk studie som har sett på parhistorikken til omtrent 8000 norske menn og kvinner. 

- Jeg grupperte samlivshistorier som ligner hverandre. Det vil si at jeg grupperte folk sammen etter antall samliv de har vært gjennom, antall samlivsbrudd og når i livet samliv er inngått og oppløst, forteller SSB-forsker Rannveig Kaldager Hart til forskning.no. «Prøvesamboerskap» = barn Gruppen som hadde høyest sannsynlighet for å få barn, er menn og kvinner som inngår samliv tidlig og forblir med samme partner til de er 40. Blant folk som har opplevd samlivsbrudd var sannsynligheten høyest for menn og kvinner som hadde vært gjennom et kort samliv, gjerne i starten av tjueårene, og som senere har levd i et langt og stabilt samliv med en annen person enn sin første samboer, ifølge forskningsnettstedet. - Når det gjelder kvinner med høyere utdannelse, så vet vi at dette er en gruppe som oftere enn andre kvinner planlegger fruktbarheten sin. Det kan gjøre at de er forsiktige med å få barn utenfor stabile forhold, sier Hart til forskning.no.  Seriesamboere mindre sjanse Studien viste imidlertid at sjansen for å bli barnløs øker for denne gruppen hvis det går lang tid før forhold nummer to. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer