Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan Sigrids Iphone løse gåten

Inneholder en hemmelig fil.

FORSVUNNET: Arkivbilde av den 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som har vært savnet siden natt til søndag i forrige uke. 
Foto: Privat / NTB scanpix
FORSVUNNET: Arkivbilde av den 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som har vært savnet siden natt til søndag i forrige uke. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har en veldig viktig eiendel som tilhører Sigrid. Telefonen hennes er en viktig kilde til informasjon for oss, sier politioverbetjent Grethe Lien Metlid i Oslo-politiet til Dagbladet.

Etterforskingen om hvor 16-åringen er eller hva som kan ha tilstøtt henne fortsetter med uforminsket styrke. At telefonen hennes, en hvit Iphone, lå igjen i gresset ved Østensjø Kanvas-barnehage kan bli avgjørende for politiets jakt for å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne og én eller flere gjerningspersoner.

- Familien er veldig opptatt av telefonen og dens innhold og håper den kan gi politiet informasjon om et bortføringssted. Det vil kunne frigjøre mer ressurser og bringe politiet nærmere, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell.

Inneholder hemmelig fil Ingeniører hos Kripos jobber intenst med å grave ut alt av informasjon fra telefonen hennes. Foruten hvem Sigrid har hatt telefon- og sms-kontakt med, kan 16-åringens Iphone gi politiet en rekke svar på hva som kan ha skjedd med henne.

Inne i en fil på iphoner lagres dens bevegelser, en Apple-ekspert forklarer at det hele tiden sendes informasjon til denne filen.

- Den gjør det ved en triangulering, den kan se hvilke mobilmaster og wifi-baser den er koblet opp mot, og finner et omtrentlig utsnitt av hvor du er, sier Mats Staugaard, som er redaktør for Norges største Mac-portal.

Denne informasjonen sendes anonymt videre til Apple, som bruker informasjonen til og blant annet utbedre sine karttjenester. Data fra telefonen kan i beste fall gi politiet svar på endringer i fart på telefonen, noe som kan gi indikasjoner på om hun var til fots, løp eller var i et kjøretøy.

Politiet vet ikke om Sigrid Giskegjerde Schjetne ble bortført ved barnehagen der telefonen, et par sko og hennes ene sokk ble funnet. Politiet forsøker å kartlegge ruta hun beveget seg da hun var på vei hjem fra ei venninne natt til forrige søndag.

Etter det Dagbladet forstår begynner politiet nå å bli sikre på at hun var til fots, og at hun mest sannsynlig ikke har tatt T-banen. Metlid ønsker ikke å utelukke noe.

- Vi har en viss formening om det mest sannsynlige, men vi vil være mest mulig sikre før vi går ut med en bestemt rute, sier Metlid.

Eget felt På sine nettsider skriver Apple at mobilmaster og baser kan ligge svært langt unna der du er, og da vil ikke plasseringen være så nøyaktig. Politiet kartlegger også alle andres mobiltrafikk i området for å kartlegge alle som har vært der og for å se om noen kan ha beveget seg likt som Sigrid, om kjente kriminelle har vært i området eller annet som skiller seg ut.

Mobildata sjekkes opp mot og kryssjekkes med opplysninger fra vitner, overvåkingskameraer og alle andre spor i saken. Arbeidet til politiet er svært tid- og ressurskrevende.

Apple skriver at de ikke synes det er nødvendig å lagre slik informasjon i mer enn syv dager, og informasjonen blir ikke delt med en tredjepart om det ikke gis spesiell tillatelse fra eieren av Iphonen.

Politioverbetjent Metlid sier politiets telefoneksperter kjenner alle mulighetene.

- Alt er kjent for ingeniørene. Når politiet har sikret seg telefonen kan det være avgjørende. Inneholdet i den gir helt nye muligheter enn for bare få år siden. I dag er telefoner et eget etterforskingsfelt, sier Metlid .

Bilder sier mye I tillegg til all informasjonen som lagres på telefonen, er det en rekke andre tjenester som også registrerer GPS-koordinater når de brukes en Iphone.  Blant annet registreres det hvor du er når du tar bilder.

-Når du tar bilder lagres stedet du er på telefonen, og om du bruker Facebook eller Twitter så sendes koordinatene dine til den tjenesten, så da kan informasjonen finnes der, sier Apple-ekspert Staugaard til Dagbladet.

Han forteller at utfordringen for politiet kan være å få informasjonen ut fra tjenestene.
-Om telefonen er beskyttet, så kan det være en utfordring å få ut informasjonen, men en Apple-ekspert vil kunne gjøre det, sier Staugaard.

Som kjent har politiet kranglet med Facebook om utlevering av data fra 16-åringens profil, noe som har ført politiet til å sende en formell rettsanmodning til USA der Facebook holder til. Metlid sier de fremdeles ønsker noe informasjon, men ønsker ikke å fortelle hva det dreier seg om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media