Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann drept i Florida

Derfor kan svigerfaren slippe straff

Statsadvokaten har varslet at det ikke vil tas ut tiltale mot mannen i 60-åra som drepte sin norske svigersønn.

USA: En norsk mann i 30-årene har blitt skutt og drept av sin egen svigerfar i Florida. Politiet betegner det som en tragisk ulykke. Vis mer

Tirsdag ble en nordmann i 30-åra drept av sin svigerfar under det politiet betegner som et overraskelsesbesøk i Florida i USA. Svigerfaren, som er i 60-åra, blir ikke straffeforfulgt for drapet.

Amerikansk politi omtaler hendelsen som en tragisk ulykke, og mener at svigerfaren avfyrte våpenet fordi han hadde grunn til å tro at han handlet i selvforsvar.

Dette fordi han samme kveld hadde hatt en konfrontasjon med et annet familiemedlem.

Rich Aloy, presseoffiser hos sheriffen i Santa Rosa, uttalte til Dagbladet torsdag at det er statsadvokatens kontor som har besluttet å ikke ta ut tiltale fordi saken ikke oppfyller kriteriene under Floridas lover.

«Stand your ground»

Politiet har ikke oppgitt konkret hvilke lover det er snakk om, men delstaten er kjent for å ha hatt liknende saker tidligere, hvor det vises til den såkalte «stand your ground»-loven.

Blant de mest kjente er frifinnelsen av George Zimmerman. Den tidligere nabolagsvakten ble frikjent for drapet på Trayvon Martin (17) i Sanford i Florida i februar 2012.

MØTTE I RETTEN: George Zimmerman sa unnskyld til Trayvon Martins foreldre da han møtte i retten for å forklare seg om drapet på 17-åringen. Video: Reuters. Vis mer

Loven ble innført av Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida, i 2005, og innebærer at enhver som blir angrepet og frykter for sitt liv, fullt lovlig kan svare med å drepe, uavhengig om det er i hjemmet eller på offentlige steder.

Tidligere bestemte loven at enhver som ble angrepet, måtte prøve alle utveier før drap i selvforsvar var lovlig. Hjemmet var eneste unntak.

- Det er tre typer lovverk i USAs delstater når det gjelder hvor raskt man kan ty til selvforsvar: «stand your ground» tillater folk å bruke potensielt dødelig makt umiddelbart. Den andre varianten tillater dette kun i hjemmet. Den tredje lovtypen pålegger den truede å trekke seg tilbake først, om mulig, forklarer USA-ekspert og postdoktor ved UiB, Hilmar Mjelde.

25 delstater har «stand your ground»-lover, med diverse underspesifikasjoner.

Sterk oppslutning

«Stand your ground»-loven står særlig sterkt i Florida.

- Florida var pioneren på feltet, og første delstat til å innføre en «stand your ground»-lov i 2005, påpeker Mjelde.

- Hvor sterkt står denne loven i Florida?

- Den har stått sterkt, og blitt utvidet. I amerikansk justispolitikk er det generelt et sterkt fokus på straff og lov og orden – filosofien er at man skal slå aggressivt ned på vold og kriminalitet, og den som bryter loven skal straffes, og straffes hardt for de mer alvorlige lovbruddene, sier han.

Ifølge Mjelde har denne justispolitikken svært sterk oppslutning på høyresiden, og det er dermed lite som tyder på at loven vil bli endret eller fjernet med det første.

- Florida er en delstat som har blitt mer og mer republikansk de siste åra, legger han til.

Kontroversielt

Loven har skapt kontroverser og motstanderne mener at loven fører til flere unødvendige drap. Bush står imidlertid for lovforslaget, og forsvarte den blant annet i 2015.

- I Florida kan du beskytte deg hvor enn du har rett til å være. Du skal ikke måtte velge mellom å beskytte deg og havne i fengsel, sa han på National Rifle Associations (NRA) årlige møte i Nashville.

Skytterklubben NRA var pådriver for å få loven vedtatt.

Mjelde påpeker at «stand your ground»-loven fortsatt er kontroversiell.

- Den er kontroversiell, ja, fordi den anses for å være eksplisitt og gir sterk juridisk beskyttelse til den truede part, altså personen som forsvarer seg. Dette gjelder både når det gjelder risikoen for etterspill og når det gjelder krav til bevisførsel, sier USA-eksperten.

I tillegg har loven vært kontroversiell fordi rase kommer inn i bildet. Dette var en av grunnene til at Zimmerman-saken skapte store protester i 2012.

- Saker som dette utløser for det første diskusjoner om loven fører til flere heller enn færre voldsepisoder med dødelig utfall. Forskning tyder nettopp på det. For det andre utløser slike episoder debatter om at afro-amerikanere synes å være særlig utsatt, sier Mjelde.

Han legger til:

- Afro-amerikanere er overrepresentert på kriminalitetsstatistikk, og ses gjerne som ekstra sårbare for å bli ofre for «stand your ground»-lover.

Semiautomatisk rifle

På en pressekonferanse torsdag fortalte sheriff Bob Johnson i Santa Rosa County at drapet på nordmannen er forårsaket av en misforståelse.

Han fortalte at hendelsen skjedde da nordmannen skal ha flydd fra Norge til USA for å overraske sin svigerfar på sistnevntes bursdag.

Svigerfaren skal tidligere samme kveld hatt en konfrontasjon med et annet familiemedlem, og var bevæpnet da han åpnet døra.

Han avfyrte våpenet - en semiautomatisk rifle - mot nordmannen. Svigersønnen døde momentant.

- Politiet må vel etterforske saker, selv om det vises til denne loven?

- Ja, det må etableres om loven var anvendbar i et gitt tilfelle, sier Mjelde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media