Derfor kastet hun kortene

Onsdag varslet Siv Jensen at Frp måtte få gjennomslag for flere politiske krav for å fortsette i regjeringen, men allerede før helga erkjente hun at det var nytteløst.

UTE: Siv Jensen melder her at Fremskritspartiet går ut av regjeringen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det får Dagbladet opplyst fra kilder i Fremskrittspartiet. Like før partiets gruppemøte på Stortinget klokka 15.00 onsdag 15. januar fortalte Siv Jensen at Frp kunne være på vei ut av Solberg-regjeringen. Nyheten om at en IS-siktet kvinne skulle hentes hjem hadde skapt et voldsomt raseri i partiet.

Toppet seg med IS

Frp-lederen virket tydelig personlig opprørt over regjeringens vedtak.

- Vi kommer nå til å definere noen veldig klare krav fra Frp. Så blir det opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt. For begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris, sa Siv Jensen.

Hun hevdet at det toppet seg med IS-saken etter at Frp i lengre tid hadde manglet tydelige seire.

Oppsiktsvekkende

Siv Jensens nådeløse karakteristikker av egen regjering var oppsiktsvekkende:

- Vi er nå en del av en grå masse som ikke skaper begeistring i opinionen lenger, og i hvert fall ikke hos Fremskrittspartiets velgere. Oppfatningen er at Høyre i for stor grad bøyer av for KrF og Venstre. Det i seg selv fører til at regjeringens politikk blir gråere og kjedeligere, sa Frp-statsråden før hun gikk for å møte partiets stortingsgruppe.

Da var allerede samtlige fylkesledere orientert etter personlige samtaler med Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Stortingsgruppa ga full støtte til ledertrioens strategi om å stille krav til statsminister Erna Solberg om politiske gjennomslag.

KAOS: Siden 2013 har Høyre, Frp, Venstre og KrF samarbeidet, 20. januar 2020 trakk Frp seg fra regjeringa. Vis mer

Moralsk provokasjon

Imens økte forbannelsen i partiorganisasjonen til Frp. Jubelen i KrF og Venstre over at den IS-siktede kvinnen var på vei hjem i en statsfinansiert redningsaksjon ble opplevd som en provokasjon. Verre ble det da statsministeren i intervjuer om den syke sønnen til den IS-siktede kvinnen brukte betegnelser som «den moralsk riktige måten» og «ryggmargsrefleksen som vi må ha».

Det var betegnende for alvoret at samferdselsminister Jon Georg Dale, som har vært fullstendig lojal til regjeringsprosjektet, gikk ut mot Erna Solberg.

- Det er ingenting galt med vårt moralske kompass. Tvert imot så står vi opp for frihetsverdiene som dette landet er tuftet på, som ytringsfrihet og bekjempelse av fundamentalisme, uttalte Jon Georg Dale til TV2.

Uunngåelig

Allerede ved inngangen til helga, etter omfattende kontakt med partiorganisasjonen, skal erkjennelsen ha vokst fram hos Frp-ledelsen om at et brudd med regjeringen var uunngåelig. Kilder i partiet forklarer at det ikke var mulig å se for seg at Frp kunne få store nok gjennomslag til å gi håp om å komme seg ut av bakevja.

Kildene viser til at Siv Jensen i flere intervjuer de siste månedene har påpekt behovet for flere rene seire, og heller tåle et og annet nederlag, framfor utydelige kompromisser. Det var også budskapet da hun talte til partiets strategisamling rett etter nyttår.

Lørdag og søndag orienterte Siv Jensen sentralstyret, stortingsgruppa og fylkeslederne om sin konklusjon. Hun fikk deres støtte.

- Ikke flere tap

Mandag klokka 10.30 møtte hun Erna Solberg på Statsministerens kontor med beskjed om det endelige bruddet.

Deretter bar det tilbake til Frp-bastionen på Karl Johan, der hun ved 12-tida varslet partiets landsstyre i et telefonmøte om at statsministeren var varslet.

Samtidig hadde Erna Solberg innkalt regjeringsmedlemmene fra Høyre, KrF og Venstre til samling ved Statsministerens kontor.

Klokka 13.30 inviterte Frp-ledelsen til pressekonferanse. Der forklarte Siv Jensen at det samlet sett ikke var grunnlag for at Frp fortsatte i regjering, men at Erna Solberg fortsatt burde styre landet.

- Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frp's politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Siv Jensen.

- TAKK FOR I DAG: Frp-leder Siv Jensen ønsket ikke å svare på flere spørsmål etter «Debatten» på NRK mandag kveld. Nå skal hun sove. Video: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer