EKSTREME: Dagbladet kartle i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. De tre som ble pågrepet i dag tidlig er tilknyttet det norske islamistiske miljøet. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
EKSTREME: Dagbladet kartle i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. De tre som ble pågrepet i dag tidlig er tilknyttet det norske islamistiske miljøet. Grafikk: Kjell Erik Berg/DagbladetVis mer

Derfor kjemper nordmenn for Syrias farligste islamistgrupper

«Kjemper for rettferdighet» og «er i krig mot Norge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en av historiens blodigste borgerkriger, og nordmenn deltar der brutaliteten og råskapen er på det verste. Norske statsborgere knyttes blant annet til de ekstreme terrorgrupperingene ISIL og al-Nusrah, som Dagbladet har avslørt poserende med våpen og avkappede hoder.

I dag ble for første gang tre norske statsborgere, to av dem brødre, pågrepet i en bredt anlagt aksjon, siktet for støtte til en terrororganisasjon i Syria.

Nøye planlagt Dagbladet kunne i november i fjor avsløre at PST og utenlandske sikkerhetstjenester holder øye med 29 menn og én kvinne som regnes som de mest ekstreme islamistene i Norge. Advokat John Christian Elden forsvarer flere av dem, og mente lista kunne være «stigmatiserende og bidra til farliggjøring».

Men PST mener flere av de 30 personene kan knyttes til al-Qaida-nære organisasjoner - terrororganisasjoner.

16. mai i år kunne Dagbladet vise de første bildene som bekrefter at flere norske statsborgere er direkte tilknyttet de farligste terrorgruppene i Syria. Bildene har skapt stor uro i de norske etterretningsmiljøene.

Avkappede hoder En 22-åring fra Østlandet la selv ut et bilde der han poserer sammen med to av kommandanene i ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten, en gruppe USA anser for å være en terrororganisasjon).

Nå har han snakket med Dagbladet (Dagbladet Pluss, krever innlogging). Han bekrefter at han er med og kjemper i Syria.

- Vi hjelper de som er undertrykkede, og vi kjemper for rettferdighet. Mens dere får oss til å se ut som dyr, skriver han i en Facebook-melding til Dagbladet.

På bildet står han oppstilt med kommandantene Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki, og flere andre som poserer med våpen. Al Iraqi har gjort seg bemerket med sin, selv etter syriske forhold, uvanlige hensynsløshet: En rekke ganger har han blitt avbildet med sine fienders avkappede hoder - minst én gang med en blodig kniv i hånda.

- Groteske bilder - Vi er kjent med at det er spredd groteske bilder fra Syria, og at det er personer med tilknytning til Norge som kan knyttes til al-Qaida-nære organisasjoner, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST da de ble intervjuet av Dagbladet om bildefunnene.

Bernsen bekreftet samtidig at et femtitalls personer med tilknytning til Norge har vært eller er i Syria for å kjempe. Mange av dem som har reist fra Norge har sluttet seg til de fryktede jihadist-gruppene Al Nusra og ISIL i Syria.

- Vi følger nøye med, søker og samler inn informasjon om dem som har reist til Syria for å slåss i terrorgrupper. PST har et spesielt fokus på dem som har hos ISIL og al-Nusra, sa Bernsen.
De norske islamistene kjemper mot Assad-regimet, som tradisjonelt støttes av shia-mulsimer. De fleste opprørsgruppene består av sunni-muslimer.

Ønsker sharia i Norge Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte - og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria.

I april ble den norske statsborgeren Egzon Avdyli (25) - en etnisk albaner fra Bærum - skutt og drept i Syria. Like før ble en annen nordmann drept i kamper i det krigsherja landet.

Avdyli skal etter det Dagbladet erfarer ha vært registrert hos PST, men norske myndigheter skal ikke ha hatt kjennskap om at han deltok i kampene i Syria.

23. mai i år møtte Dagbladet norske «Umm Salahudeen» (Dagbladet Pluss, krever innlogging) et sted på Østlandet. PST anser kvinnen, som er tidlig i 20-åra, for å være helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge, og hun bekrefter å ha hatt en rekke samtaler med nordmenn som nå kriger i Syria.

- Jeg ønsker sharia over hele verden, sier den norsk-pakistanske kvinnen.

- Det er krig «Umm» sier hun nesten daglig har samtaler med nordmenn som har reist til Syria, og sier hun støtter ISIL.

- Mener du at det foregår en krig mellom Norge og muslimer?

POSERER i BORGERKRIGEN I SYRIA: En 22-åring fra Østlandet la ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad, og ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i den terrorstemplede gruppa ISIL. Foto: Privat
POSERER i BORGERKRIGEN I SYRIA: En 22-åring fra Østlandet la ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad, og ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i den terrorstemplede gruppa ISIL. Foto: Privat Vis mer

- Norge er med på en krig mot islam og muslimer. Norge deltar i krigshandlinger som innebærer at muslimer blir drept, svarte Umm i Dagblad-intervjuet.

Audun Lysbakken ble grådig irritert av kvinnens uttalelser i avisa. Han skrev på Twitter at «det finnes flere religiøse diktaturer i verden. Flybilletter dit finnes også. God tur!».

Han utdypet overfor Dagbladet:

- I SV har vi en lang historie med kamp mot høyreekstremisme. De siste årene har vi også fått et like marginalt, men likevel alvorlig, ekstremt islamistisk miljø. Vi i SV er like bekymret for det miljøet, som for de høyreekstreme, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Noen blir skremt, men ikke alle Da Egzon Avdyli ble drept i Syria i slutten av april, sa seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser, at det ikke ofte ikke skremmer de mest ekstreme, når andre blir drept i krig.

VIL INNFØRE SHARIA-LOVER: Hun er norsk, kaller seg Umm. I et intervju med Dagbladet 23. mai fortalte hun at hun ønsker å leve etter sharialovene i Norge.  Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VIL INNFØRE SHARIA-LOVER: Hun er norsk, kaller seg Umm. I et intervju med Dagbladet 23. mai fortalte hun at hun ønsker å leve etter sharialovene i Norge. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Avskrekkingseffekten er neppe særlig høy. Det kan slå begge veier: Noen kan bli skremt, men ikke alle. Risikoen ved å oppsøke slike områder, er uansett godt kjent uavhengig av dette - det er svært farlig å oppholde seg i Nord-Syria, sa han til Dagbladet.

- Det er vanskelig å vite hvordan nyheter som dette påvirker miljøet her hjemme. Men de som dør, får oppmerksomhet i miljøet, og framstår som martyrer. Det er en velkjent dyrking av martyrer i militante, islamistiske miljøer, og det brukes eksempelvis i propaganda, sier FFI-forskeren.


BLE DREPT: Egzon Avdyli ble i april i år drept i Syria. Han var etnisk albaner fra Bærum. Avdyli skal ha vært registrert hos PST. Foto: Christian Roth Christensen
BLE DREPT: Egzon Avdyli ble i april i år drept i Syria. Han var etnisk albaner fra Bærum. Avdyli skal ha vært registrert hos PST. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer