Derfor kjører Norman knallhardt mot fagbevegelsen

Regjeringen vil frata fagbevegelsen makt, og arbeidsminister Victor D. Norman er regjeringens fagforeningsknuser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen mener at organisasjonene skal ha litt mindre å si og at regjering og Storting skal ha litt mer å si, forklarer han.

Derfor kjører han knallhard konfrontasjon. Mellom Norman og arbeidstakerorganisasjonene som representerer ca. 1,2 millioner nordmenn er det nå en isfront.

- Isfront? Jeg tror alle som har fulgt debatten i dag, vil si at isen er på den ene sida, sier han avslappet til Dagbladet.

Han lar seg tydeligvis ikke skremme av at samtlige av arbeidstakernes hovedorganisasjoner i går trakk seg fra det såkalte arbeidslivslovutvalget i protest mot regjeringens og Normans forslag om at folk skal kunne bli midlertidig ansatt.

Hastverk

Norman hevder at han i går tilbød LO å vente på arbeidslivslovutvalgets innstilling som kommer 1. desember, og er overrasket over at det ble avvist. Men når så er skjedd, er det ifølge Norman ingen grunn til å vente med å fremme forslaget:

- Det haster fordi alle eksperter sier at det vil bli bedre tider på arbeidsmarkedet i 2004. Da går toget, og da må arbeidslivets outsidere som loven om midlertidig ansettelse vil hjelpe, få bli med på det toget, sier han.

- Hvorfor fremmet dere forslaget i statsbudsjettet i stedet for å vente til utvalgets innstilling kommer 1. desember?

Selvkritikk

- Det har vi tatt selvkritikk på, og derfor har vi gjort et nytt forsøk på å komme arbeidstakerne i møte, og vi hadde ventet at motparten hadde godtatt en unnskyldning, sier Norman.

- Er du ikke redd for at krisa kan ødelegge neste års samarbeid om lønnsoppgjøret?

- Jeg håper ikke det, og tror det vel heller ikke. Jeg tror realismen er så stor at alle ser behovet for et moderat oppgjør og et godt samarbeid.

Mindre makt

- Du er blitt fagbevegelsens hovedfiende?

- Hvis fagbevegelsen ikke har større problemer enn Victor Norman, står det usedvanlig godt til med norsk fagbevegelse.

Men regjeringen har stått fast på en linje som kanskje er uvant for norsk fagbevegelse:

- Organisasjonene skal komme inn når de politiske prinsippene er trukket opp. Å formulere politikken er regjeringens og Stortingets oppgave. Slik er det en reell forskjell på denne og tidligere regjeringer, sier statsråd Norman.