Derfor knekte Trump kullkoden - og møtte veggen i Obamacare

USA-ekspert: - Svært vanskelig å gå hele veien til lovvedtak. 

«RENT KULL»: Trump vil sette amerikanske arbeidsplasser før klima. Det beviste han tirsdag kveld, ved å signere en ny presidentordre som vil skrote Obamas klimapolitikk. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump møtte veggen i første omgang i forsøket på å fjerne helsereformen til forrige president Barack Obama.

Med Obama-regjeringens klimapolitikk er det annerledes.

Der kan Trump fjerne forgjengerens direktiv med et pennestrøk - slik han gjorde tirsdag.

HOLDER KULLØFTET: Kullgruvearbeideren Mike Nelson fikk president Donald Trumps løfte om å fjerne Obamas restriksjoner mot kullgruveindustrien under et møte i Det hvite hus 16. februar. Nå Trump signert løftet. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB Scanpix.
HOLDER KULLØFTET: Kullgruvearbeideren Mike Nelson fikk president Donald Trumps løfte om å fjerne Obamas restriksjoner mot kullgruveindustrien under et møte i Det hvite hus 16. februar. Nå Trump signert løftet. Foto: Carlos Barria, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Forskjellen: Obamacare ble klubbet inn etter å ha gått hele veien gjennom det politiske systemet og lovverket. Klimapolitikken generelt og båndleggingen av kullindustrien spesielt var «bare» en presidentordre fra Barack Obamas periode i Det hvite hus.

NY KULLFART: Dette dagbruddet i Spring Creek i Decker i Montana nordvest i USA er blant de store kulldistriktene som nå ser fram til ny fart i virksomheten. FOTO: Matthew Brown, AP/NTB Scanpix.
NY KULLFART: Dette dagbruddet i Spring Creek i Decker i Montana nordvest i USA er blant de store kulldistriktene som nå ser fram til ny fart i virksomheten. FOTO: Matthew Brown, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Da kan en en ny president stryke forgjengerens ordre med et pennestrøk, bokstavelig talt. Og en ny presidentordre gjelder så lenge den nye presidenten, eller hans etterkommer, vil, sier USA-ekspert Svein Melby til Dagbladet.

Han er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, og understreker at miljøpolitikk ikke er hans fagfelt.

Men Melby kan den amerikanske konstitusjonen, og det er der poenget ligger i forskjellen mellom to av de store valgkampsakene for USAs ferske president.

Hvordan han vil gjennomføre det aller mest omtalte valgløftet - muren mot Mexico - gjenstår å se.

IKKE STOPPET: President Trump har foreløpig møtt veggen i forsøket på å fjerne forgjenger Obamas heslereform. Her inngangen til et legekontor i bydelen Little Havana i Miami som ønsker spesielt velkommen pasienter med Obamacare-forsikring. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
IKKE STOPPET: President Trump har foreløpig møtt veggen i forsøket på å fjerne forgjenger Obamas heslereform. Her inngangen til et legekontor i bydelen Little Havana i Miami som ønsker spesielt velkommen pasienter med Obamacare-forsikring. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Slik forholdene er i amerikansk politikk nå, ser det svært vanskelig ut å komme hele den den lange veien fram til et lovgivende vedtak, tilføyer Melby.

- Jobber foran klima

Trump erklærte «slutt på krigen mot kull» da han signerte den nye presidentordren på «bortebane» i USAs miljødirektorat tirsdag kveld norsk tid.

- Amerikanske arbeidsplasser går foran hensynet til klimatiltak, var et annet av Trumps utvetydige utsagn.

Clean Power Plan ble vedtatt av Obama-regjeringen i 2015, men den har aldri trådt formelt i kraft. Flere amerikanske delstater og andre motstandere av planen har forsøkt å stanse den i rettsvesenet.

Tidligere i år har Trump fjernet biter av Obamas Clean Power, blant annet en forskrift om å hindre at avfall fra gruveindustrien havner i elver.

LANG VEI TIL LOVVEDTAK: Forsker og USA-ekspert Svein Melby. Foto: Bjørn-Owe Holmberg.
LANG VEI TIL LOVVEDTAK: Forsker og USA-ekspert Svein Melby. Foto: Bjørn-Owe Holmberg. Vis mer

President Trump kan vente seg en langvarig kamp i rettsvesenet mot miljøaktivister og andre forkjempere for klimatiltak , selv om han nå formelt har stoppet Obamas planer.

I Trump-regjeringens forslag til nytt statsbudsjett er overføringene til USAs miljødirektorat EPA kuttet med 31 prosent. Blir dette godkjent av Kongressen, kan 3 200 stillinger i direktoratet forsvinne, skriver NTB.

Stopper alt til FN-klima

Samtidig vil Trump fullstendig fjerne alle USAs bidrag til FNs arbeid for å bekjempe klimaendringene. Overføringene til FNs grønne klimafond skal reduseres til 0 dollar.

Denne typen finansiering av klimatiltak i fattige land spilte en svært viktig rolle da Parisavtalen ble vedtatt i 2015.

USA har verdens nest største utslipp av klimagasser etter Kina. Foreløpig har myndighetene både i Kina, EU og India sagt at de fortsetter å gjennomføre egne klimatiltak, uavhengig av hva USA gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer