Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor kollapser Taliban

Taliban har tapt flere viktige byer på få dager, og nå truer Nordalliansen Kandahar, Talibans hovedsete. Taliban-leder Mullah Omar skal ha flyktet til Pakistan. Situasjonen har snudd fort, men kan USAs forbundsfeller ta sørlige Afghanistan?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok Taliban fire år - 1994 til 1998 - å erobre størsteparten av det nordlige Afghanistan. Nå har de tapt nesten alt på få dager, skriver Daniel Lak, BBC Onlines korrespondent på den pakistansk-afghanske grensen.

Taliban-motstandere nord for Kandahar, byen der Mullah Omar styrer Taliban-land med hard hånd, hevder nå å kunne ta byen og det sørlige omlandet. En kilde i Nordalliansen påstår at Omar har flyktet til Pakistand.

Etter å tilsynelatende ha stått imot massiv bombing i ukesvis taper Taliban nå store områder på få dager. Taliban-soldater flykter hals over hode fra Kabul, andre skifter side og feiret i natt med Nordalliansen. Om ikke regimet kollapser som et korthus er det i hvert fall sterkt svekket på kort tid.

Lak mener hovedårsaken til dette er den amerikanske bombingen.

- Den er en kopi av den støtten Pakistan ga Taliban når de erobret Kabul og den nordlige delen av landet i 1990, skriver Lak.

Selv om Pakistan ikke stilte opp med luftstyrker eller hemmelige spesialstyrker var pengene, materiellet, transportstøtten og annen militær hjelp av helt avgjørende betydning for Talibans erobring av disse områdene.

Da støtten fra Pakistan forsvant 11. september, mens Nordalliansen plutselig fikk en sterk og mektig alliert, ble selvsagt Taliban-styrkene sårbare overfor en fiende de tidligere kunne motstå med letthet.

Den etniske faktor

Så kommer den etniske faktoren, skriver BBC-korrespondenten.

I kaoset på nittitallet, da krigsherre kjempet mot krigsherre, overgrepene florerte, og Kabul endte som en ruin, var det mange som mottok Taliban med glede, spesielt blant pashtunerne i sør. Selv om de ikke nødvendigvis støttet Talibans uvanlig strenge versjon av islam, førte den i hvert fall til fred og sikkerhet, og mange av restriksjonene, som den strenge reguleringen av kvinners adferd, var vanlige på landsbygda.

Bybefolkningen var derimot ikke fullt så vant til middelalder-islam, og den strenge - og ofte vilkårlige - justisen ført etterhvert til at internasjonale hjelpeorganisasjoner trakk seg ut.

Kan Nordallansen ta sør?

At Taliban etterhvert viste seg å ikke være spesielt bedre enn andre krigsherrer bidro heller ikke til å bygge bred støtte for Taliban i befolkningen.

- Støtte til å holde makten i andre deler av landet ble vunnet ved hjelp av penger, militærmakt, terror, og i noen tilfeller - faktisk utvikling og forbedret styre. Det er ikke en oppskrift for et stabilt styre, skriver BBCs Lak.

Dermed ble det ikke vanskelig for Nordalliansen - med massiv internasjonal støtte i ryggen - å ta byer som Mazar-i-Sharif, der befolkningen i hovedsak er uzbekere og tadsjiker, og andre byer der Taliban har hatt styrt uten altfor mye reell støtte.

Nå stilles spørsmålet: Kan Nordalliansen ta sør?

Denne delen av krigen kan bli en helt annen skål. Nordalliansen selv kan være uvillige til å rykke inn i sør, der pashtunerne dominerer. Slettelandskapet i sør er også annerledes enn det mer fjelldominerte nord.

Og, Nordalliansen rykker nå kanskje raskere fram enn hva deres støttespillere liker. USA har tidligere bedt Nordalliansen ikke innta Kabul uten at en etnisk representativ politisk løsning, på godt norsk et styre der pashtunerne er med, er på plass. Nordalliansen valgte å kjøre på uansett. Verden venter nå i spenning på om alliansen er stabil og moden nok til å styre byene uten nok en gang å henfalle til terror, overgrep og innbyrdes kriging.

Skjer det kan det bli vanskelig å ta Kandahar hvis amerikanske bombefly ikke rydder veien.

PÅ VIKENDE FRONT: Hovedveien inn til Kabul var omkranset av likene fra døde Taliban-soldater da Nordalliansen rykket inn i hvoedstaden i går.
Hele Norges coronakart