Derfor kommer ikke årets beste jordbær i butikken

Mange tonn jordbær blir stående og råtne.

GYLDEN GRENSE: Bærene på bildet ender ikke opp i en butikk fordi de går gjennom denne ringen. Foto: Hans Julius Sanne/Privat
GYLDEN GRENSE: Bærene på bildet ender ikke opp i en butikk fordi de går gjennom denne ringen. Foto: Hans Julius Sanne/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Plantene på Prestrud gård på Nøtterøy er fremdeles fulle av flotte og røde jordbær. Men de skal ikke plukkes, skriver Tønsberg Blad.

For de er under den gyldne grensa på 28 millimeter i diameter, og da vil ikke de store dagligvarekjedene ha dem.

- Jeg må bare forholde meg til kravet kjedene har stilt på vegne av forbrukerne, men om du og jeg er enige i er en annen sak, sier jordbærbonde Hans Julius Sanne (61) til Dagbladet.

«Småbær» best 61-åringen forsyner sommerglade nordmenn med 60 tonn jordbær i år, men det kunne altså vært mye mer.  

Men mange mener de små jordbærene er best, og i tillegg skjæres ofte de største bærene i to før servering.

- Om du skjærer en stor bær i to kan du se at margen ofte kan være ganske hvit, og da er det ikke mye smaksstoffer igjen. Et lite bær er ofte mørkerødt gjennom hele, sier Sanne.

- Selv synes jeg det er best med små bær som har stått og modnet.

Ekstra mange små 61-åringen forteller at han har fått mange reaksjoner på at de beste bærene står igjen og råtner.

Årets varme klima har sørget for at det er ekstra mange bær som står igjen i jordbæråkeren til Sanne.

- Om jeg må ha på stilongs på forsommeren blir det store bær, men nå har det vært varmt og da blir bærene fort modne og har ikke fått svelle like godt som om det hadde vært litt kaldere, sier han.

Jordbærbonde Thorleif Müller, som også jobber med markedstilpassing i jordbærgruppa i Grøntprodusentenes samarbeidsråd, forsvarer retningslinjene.

- Slik vil bransjen ha det, og slik vil forbrukerne ha det. Jordbærbønder blir styrt av tre ting; marked, marked, marked, sier Müller til Tønsberg Blad.

Nordmenn orker ikke plukke Sanne har i årenes løp prøvd å tilby selvplukk i jordbæråkeren, men det orker ikke nordmenn lengre.

- Før var det en del av sommeren, men nå er det ikke aktuelt. Jeg har tilbudt selvplukk for noen år siden, men det har vært et minusforetak. Selvplukkgenerasjonen er borte, sier Sanne til Dagbladet.

Nordmenn orker heller ikke jobbe med å plukke jordbær.

- Vi har ingen norske plukkere. Det var vanlig for meg da jeg var guttunge og jobbe i åkeren, og hadde 300 skoleungdom i arbeid på 70- og 80-tallet. Seinere har østeuropeere tatt over, og er for meg en mer stabil arbeidsstyrke. Vi skal være glad for at vi har dem, de står på og jobber hardt.

- De trenger pengene. Vi er kanskje ikke sultne nok.

FORTVILER: Jordbærbonde Hans Julius Sanne (61) må la flere tonn flott jordbær henge fordi dagligvarekjedene ikke vil ha dem. Foto: Sindre Grading
FORTVILER: Jordbærbonde Hans Julius Sanne (61) må la flere tonn flott jordbær henge fordi dagligvarekjedene ikke vil ha dem. Foto: Sindre Grading Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer