Coronaviruset

Derfor kommer tredje bølge

Strenge coronatiltak har ikke holdt smittespredningen i sjakk, og nå snakker helsemyndighetene om en tredje smittebølge. Ekspertene forklarer hvorfor.

RUNDE TRE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er en reell frykt for en tredje smittebølge i Norge. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

På tross av en lengre periode med svært strenge coronatiltak, opplever Norge igjen økt smittespredning.

Tirsdag holdt helseminister Bent Høie pressekonferanse om vaksinestrategien.

Han startet med å gjøre det klart at vi kan være på vei inn i en tredje bølge med høyt smittetrykk.

- Dette kan være begynnelsen på en tredje bølge der den muterte og mer smittsomme virusvarianten raskt vil dominere, uttalte helseministeren og la til:

- Vi har sett dette skje i mange andre land i Europa, og vi vet hvor tøff den tredje bølgen kan være.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere, og legger til at han tror tiltakene vi har hatt til nå ikke ser ut til å være tilstrekkelige. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vanskeligere å snu

Helseministeren får støtte av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

- Vi er mange som har snakket om faren for en tredje smittebølge på grunn av de muterte virusene og fordi så veldig få mennesker er vaksinert. Faren for en ny bølge er til stede, da det er en kombinasjon av at det bare er de aller eldste som er vaksinert, samtidig som at befolkningsgruppene som tross alt har mye kontakt med hverandre ikke er vaksinert. Unntaket er noe helsepersonell, sier Nakstad til Dagbladet.

Han legger også vekt på at de muterte variantene bidrar i økningen. Ifølge den assisterende helsedirektøren har tiltakene så langt vært tilstrekkelige for å holde kontroll på de gamle virusstammene, men disse tiltakene er ikke gode nok lengre.

- Det er en reell frykt for en tredje smittebølge. Da er det to ting som vil være uheldig. Det ene er at det er veldig vanskelig å snu den, siden det er et mer smittsomt virus, og det andre er at dette vil medføre at mange personer fortsatt vil lagt inn på sykehus.

Nakstad peker samtidig på at en tredje bølge kan belaste helsetjenesten og samfunnet ganske mye om den blir veldig stor, og at helsemyndighetene derfor prøver å unngå dette i Norge.

VM-KAOS: Skihopper Halvor Egner Granerud har testet positivt for corona, og nå reiser hele det italienske landslaget hjem fra Tyskland. Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther mener viruset har overtatt styringen i Oberstdorf. Vis mer

Økning

Onsdagens ukesrapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser økende smitte, og bygger opp under at Norge nå kan stå overfor smittebølge nummer tre.

Det såkalte reproduksjonstallet (R) er nå på rundt 1,3, skriver instituttet i ukesrapporten for uke 8.

Forrige uke var R-tallet i Norge på rundt 1,0.

- Det høyeste antall meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 8 ble observert i aldersgruppene 13–19 år (84 per 100 000) og 20–39 år (75 per 100 000), skriver FHI.

Samtidig rapporterer FHI om at det har vært en smitteøkning på 45 prosent fra uke 7 til 8. Økningen er i stor grad knyttet til økningen i Oslo og Viken, men smitten har økt i nærmere alle landets fylker.

ISOLASJON: Etter at Halvor Egner Granerud testet positivt på coronaviruset, ble det kjent at også mediesjef Steinar Bjerkmann må i isolasjon. Her ser du hvorfor. Video: NTB / Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Dramatisk

Dagbladet har kontaktet en rekke eksperter med spørsmål om hvorvidt landet nå rammes av en tredje smittebølge.

Professor i sosialmedisin og epidemiologi ved NTNU, Steinar Westin, er ikke i tvil.

- Det er en tredje bølge som skyldes de nye virusvariantene, og vi ser nå en dramatisk stigning i smittetallene. Under Follo-utbruddet med den britiske virusvarianten håpet man å klare og holde den unna med omfattende tiltak, men denne smitten hadde allerede nådd Oslo, hvor den nå er blitt den dominerende virusvarianten, sier Westin og legger til:

CORONAVIRUS: Slik kan viruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan viruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Fra Oslo sprer den mer smittsomme virusvarianten seg til andre deler av landet.

Professoren tror assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kan ha rett i at nordmenn har de to tøffeste månedene framfor seg.

- Hypersmittsomme varianter gir et helt nytt bilde av hva vi må sette inn av tiltak. Personlig er jeg mer redd for den sørafrikanske varianten enn den britiske, da vaksinen har redusert effekt mot denne, sier Westin.

SVARER IKKE: På spørsmål om hva Høie tenker om statssekretærens involvering i debatten mellom Molde og Oslo i coronahåndteringen, nekter starsråden å svare. Video: Regjeringen.no Vis mer

Femdobling

Vaksineekspert og lege ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle, er også bekymret.

- R-tallet i Oslo er 1,4, rapporterte FHI i forrige uke, til tross for de strenge tiltakene vi har hatt. Om myndighetene ikke klarer å få R under 1, vil vi få en eksponentiell vekst, altså en ny bølge, sier Hasle.

Han understreker at med R lik 1,4, altså at en smittet i snitt smitter 1,4 andre, vil det bli en femdobling per måned.

- Nå gjelder det å sette alle kluter til for å dempe smitten, til vi får vaksinert befolkningen. Mitt første forslag er å anbefale munnbind helt ned i barneskolen, også i klasserommene, sier Hasle og legger til:

- Den britiske varianten kan blusse opp hvor som helst. Den vanlige varianten klarer man å stoppe.

I onsdagens rapport fra FHI er R-tallet i Oslo beregnet å være på 1,5 og økende.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild form for corona. Video: Expressen Vis mer

- Rask spredning

Smittevernekspert og professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener realiteten i situasjonen er stor.

- Data om rask spredning av mutantene i forskjellige land og også epidemiologisk modellering viser at vi nå er i begynnelsen av en ny spredningsbølge, sier Klein.

Han påpeker at dette foreløpig er gjeldende i deler av Oslo, Viken, Bergen og Trondheim.

Klein mener videre det er lite håp om at vaksinene vil dempe spredningen av coronavirus merkbart mot sommeren 2021.

- Situasjonen er ikke sammenliknbar med våren i fjor fordi antall tilfeller på det tidspunktet var lavere generelt og viruset ennå ikke var spredt over et stort område, påpeker smitteverneksperten.

CORONAMUTASJON: Storbritannias helseminister, Matt Hancock, forteller at det er påvist seks tilfeller av den smittsomme virusmutanten. Video: AP. Vis mer

Myndighetsskapt

Professor i sikkerhetsfag ved Høgskolen på Vestlandet, Torgrim Log, mener Norges tre smittebølger er myndighetsskapte.

- Vi valgte å slippe smitten løs for et år siden. Det var bølge én. Så valgte vi i sommer å slippe smitten løs igjen. Det ble bølge to. Og så, når det dukket opp virusmutanter som er anslagsvis 50 prosent mer smittsomme, så valgte vi å slippe også dem løs. Er det da rart at vi får en ny oppblomstring som kan medføre en bølge tre? spør Log.

Sikkerhetseksperten påpeker at med de muterte virusene er det langt vanskeligere å få kontroll.

- Alt dette visste vi lenge før jul. Men, å lære av bølge én og bølge to, nei, det er vanskelig det, sier Log.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer