Derfor krangler de om Kjensli

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hvorfor er det så viktig for forsvarerne til Veronica og Per Kristian Orderud å fjerne Morten Kjensli som Lars Grønnerøds medforsvarer?

Folk flest sitter uforstående tilbake i godstolen, mens media skriver om juss, reglement og hvor langt det er mellom kontorene til Kjensli og Tor Kjærvik på Hambros plass ved Oslo tinghus.

Men avkledd prinsipper, lover, etikk og skillevegger må utfallene fra advokatene Frode Sulland og Cato Schiøtz mot Kjenslis deltakelse i Orderud-saken oppfattes å ha ett hovedmål: å svekke Lars Grønnerød.

43-åringen er et meget farlig vitne mot Sulland og Schiøtz' klienter, ekteparet Orderud. Det er Grønnerød som har forklart at han ga sin revolver, kalt «Lillegutt», til Per Orderud, i bytte mot en 22-kaliber pistol, som Kristin Kirkemo Haukeland skal ha gitt ekteparet før jul i 1998.

  • Det er uomtvistelig at revolveren var ett av de to drapsvåpnene i kårboligen på Orderud natt til pinseaften i 1999. Det viser ballistiske undersøkelser. Kort fortalt er Lars Grønnerød en bærebjelke i statsadvokatenes bevisførsel mot ekteparet Orderud - og det gjelder ikke bare forklaringen om våpenbyttet.

På denne bakgrunn er det sjølsagt helt sentralt for Sulland og Schiøtz å svekke Grønnerød. Det er jobben til de to forsvarerne. Mye er oppnådd, hvis Grønnerød ble stående tilbake som den eneste tiltalte i trippeldrapssaken med bare én forsvarer.

I tillegg kommer at Kjensli er kjent som en erfaren og dyktig forsvarsadvokat med stor taktisk innsikt.

  • Samtidig er det mulig å se samspillet mellom Riksadvokaten og statsadvokatene i Orderud-saken som nok et taktisk angrep på Grønnerød. I utgangspunktet ville ikke statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud tiltale ekteparet Orderud for trippeldrapet. Det omgjorde Riksadvokaten.

Jurister mener at statsadvokatene av den grunn går i retten med en svekket sak mot ekteparet. Dette sjøl om aktorene etter hvert skal ha blitt overbevist av Riksadvokaten om at det var riktig å tiltale ekteparet Orderud.

Denne glideflukten fram til tiltale kan ses som et taktisk spill fra påtalemyndigheten - og som igjen øker presset på Lars Grønnerød (og Kristin Kirkemo Haukeland) i retten.

Grønnerød, som beviselig var hjemme i Oslo drapsnatta, risikerer altså å bli sittende igjen med en skikkelig svarteper.

Det ønsker han garantert ikke.