Derfor krever Vedum DAB-omkamp

Mens stadig færre hører på radio, vil Sp-lederen be Stortinget se på kostnaden ved å skru på FM igjen. Men viktig radioutstyr er sendt til Afrika.

VIL HA FM-OMKAMP: Trygve Slagsvold Vedum mener Stortinget må se på om FM-nettet kan åpnes igjen, men det kan bli vanskelig. Viktig utstyr er sendt til Afrika. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VIL HA FM-OMKAMP: Trygve Slagsvold Vedum mener Stortinget må se på om FM-nettet kan åpnes igjen, men det kan bli vanskelig. Viktig utstyr er sendt til Afrika. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trygve Slagsvold Vedum varsler omkamp om FM-nettet. Som Dagbladet meldte torsdag, har norske radiokanaler mistet 309 000 lyttere på ett år. På to år har 400 000 lyttere forsvunnet.

Senterparti-lederen mener Stortinget må svelge personlig stolthet og ta en vurdering på om FM-nettet bør skrus på igjen. Vedum er i alle fall klar på hva han synes:

- Vi må utrede hvor mye det vil koste å skru på FM-nettet igjen. Det er mange som har mye prestisje knyttet til DAB-nettet, men det må legges til side. Det viktigste er tilbudet til folk og beredskapen, sier Vedum.

Krever omkamp

I tillegg til at færre velger å lytte på radio, og Vedum også bekymret for at beredskapen skal bli skadelidende med et FM-fritt Norge. Aftenposten skrev 12. juni at frekvensbruken for de norske DAB-nettene kan være i konflikt med NATOs bruk av frekvenser.

- Stortinget må tenke på beredskapet i landet. Det stilles spørsmål om DAB-nettet kan brukes ved en eventuell krisesituasjon. Og da står vi ganske ribbet igjen, for grunnpremisset for Stortinget ved slukking av FM-nettet var at beredskapen ikke skulle svekkes. Hvis det ikke er riktig, er det alvorlig for Norge å bare ha et DAB-nett.

Slokkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember i fjor. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til dab.

- Det er åpenbart at vi nå må se på kostnadene ved å skru på FM-nettet. Norge er eneste land som slukker FM-nettet, og det bør få oss til å tenke. Vi på Stortinget må i alle fall ta ei ny runde og se på kostnadene ved å igjen ha FM sendinger.

- DAB er ingen prestisjesak

Marius Lillelien, fungerende mediedirektør i NRK, innrømmer at lyttertallene på DAB er svakere enn NRK hadde håpet.

- Vi hadde regnet med at oppslutningen skulle gå ned, men det har tatt lenger tid å få dem opp enn vi først anslo, sier Lillelien til Dagbladet.

Han avviser imidlertid at DAB er blitt prestisje - ikke fornuft - for sjefene i NRK-systemet.

- For oss er DAB ingen prestisjesak. Vi ønsker bare å gi et likt, og best mulig, radiotilbud til hele landet. For å gjøre det med flere kanaler enn NRK P1, P2 og P3 var DAB og nettradio eneste løsningen.

DAB-utfordringer

Lillelien viser til at NRK har 99,7 prosent befolkningsdekning med DAB-nettet, noe som er langt bedre enn med FM-nettet.

Å skru på FM-nettet igjen, har han også lite tro på: Det er for ressurskrevende.

- Men jeg vet jo det har vært en del utfordringer med å få utstyret som er montert i bil til å virke godt nok. Dersom vi skulle skru på FM-nettet, som Vedum åpner for, så vil det være en komplisert sak. Når det gjelder framtidens radio, så er det fortsatt en kombinasjon av DAB, nett og mobil vi tror på.

Utstyret er i Afrika

Det er det Telenor-eide selskapet, Norkring, som eide og driftet FM-nettet frem til det ble slukket i løpet av 2017.

Ingrid Dietrichson, kommunikasjonsdirektør i Norkring, sier det ikke uten videre er mulig å skru på FM-nettet igjen. Hvor mye det eventuelt vil koste, vet hun ikke.

- Dersom man skulle omgjort beslutningen må man bygge opp FM-nettet på nytt. Essensen er at det ikke finnes en av-og-på-knapp. Det må gjøres reinnstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert, i et land som har krevende topografi og klima. Dette er ikke en «quick fix», FM-nettet er skrudd av og tatt fra hverandre, forteller Dietrichson til nettstedet Kampanje.

Hun opplyser også om at noe av FM-utstyret er sendt utenlands.

- Deler av utstyret er sendt til Malawi da vi ønsket å gjenbruke det på en god måte.

RADIOLYD: I fjor ble NRKs FM-nett slukket i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold i forbindelse med overgangen til DAB-radio i Norge. Her skrus den av. Video: NTB Scanpix. Les mer om DAB-radio her: Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer