Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet i Manchester

Derfor kryr det av ekstremistmiljøer i Storbritannia

Storbritannia-ekspert sier parallelle samfunn som følge av dårlig integreringspolitikk, har gitt terrororganisasjoner allierte i Storbritannia. 

TERROR: - Mange av disse islamistiske gruppene av terrororganisasjoner, som IS og Al-Quida, har allierte innad i Storbritannia, sier Jan Erik Mustad, Storbritanna-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder. Foto: NTB Scanpix
TERROR: - Mange av disse islamistiske gruppene av terrororganisasjoner, som IS og Al-Quida, har allierte innad i Storbritannia, sier Jan Erik Mustad, Storbritanna-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På et eller annet tidspunkt de siste 50-60 åra, så skjedde det noe feil med integreringen i Storbritannia. Mange ulike religioner og kulturer lever for seg selv. Enkelte steder i Storbritannia praktiseres sharialover, og de lever som om de var i hjemlandet. De tar barna ut av skolen når de vil, de snakker sitt eget språk i skolegården og noen forstår veldig lite engelsk. Jeg kunne nevnt mange, mange flere eksempler.

Det sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, om parallellsamfunnene i Storbritannia. Samfunn som skal ha ført til at terrororganisasjoner og ekstremistiske muslimske miljøer i Storbritannia har blusset opp, har vært en utfordring for britiske myndigheter.

Fritt spillerom

Ifølge Mustad har miljøer utenfor store byer fått utvikle seg fritt, uten at noen har satt ned foten.

- Til og med tidligere statsminister David Cameron har påpekt dette tidligere, at de har feilet i integreringen og at det har ført til parallelle samfunn i det multikulturelle samveldet, sier Jan Erik Mustad til Dagbladet.

Ifølge politiet i Manchester, er det 22 år gamle Salman Abedi som står bak angrepet utenfor Manchester Area som tok 22 liv og skadet 119 mennesker. Ifølge flere britiske medier skal Abedi være fra Libya, og ifølge en fransk minister har han forbindelser til IS. Han skal også ha reist til Syria. Abedi skal også ha vært en kjenning av politiet.

LONDONISTAN: Mens London-hipsterne og utlendinger ruser seg i Brick Lane, pågår en ideologisk kamp i bakgatene hvor radikale muslimer hisser på seg høyreekstreme kristne. Om omvendt. Video: Tomm Christiansen / Dagbladet Vis mer

IS-allierte i Storbritannia
- Etter 11. september 2001 ble det innført antiterrorlover i Storbritannia, men nå har terror og integrering kommet på dagsorden igjen. Mye av diskusjonen i Storbritannia handler om hvor langt de skal gå i overvåkningen av borgerne. Man skal jo ha frihet og være et åpent samfunn, sier Mustad til Dagbladet.

TERROR: Politiet utførte en aksjon mot en boligblokk i Manchester sentrum onsdag ettermiddag etter terrorangrepet på mandag. Video: Privat Vis mer

Storbritannia har en lang immigrasjonshistorie, og i forbindelse med det britiske imperiets fall var det mange som flyttet til samveldet.

- Mange av disse islamistiske gruppene av terrororganisasjoner, som IS og al-Qaida, har allierte innad i Storbritannia. Mange av dem har dratt til Midtøsten og kjemper som jihadister, sier Jan Erik Mustad.

Mustad forteller at de som blir radikaliserte gjerne er arbeidsledige, og føler at de er lite til nytte.

- En liten gruppe mennesker som lever i parallellsamfunn, eller mennesker som lever utenfor det samfunnet, lar seg radikalisere. Det er gjerne de som er terrorgruppenes allierte innad i Storbritannia. De lar seg radikalisere gjennom terrorgruppene fordi de føler de betyr noe, sier Storbritannia-eksperten.

Strider mot verdiene

I 2011 uttalte David Cameron at den multikulturelle staten hadde feilet. Han mente at de hadde feilet med integreringen fordi det finnes parallelle samfunn i Storbritannia.

LONDONISTAN: Mens London-hipsterne og utlendinger ruser seg i Brick Lane, pågår en ideologisk kamp i bakgatene hvor radikale muslimer hisser på seg høyreekstreme kristne. Om omvendt. Video: Tomm Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har unnlatt å gi dem (innvandrere) et samfunn de ønsker å tilhøre. Vi har selv tolerert disse segregerte samfunnene som oppfører seg på en måte som strider mot våre verdier, sa Cameron den gang.

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, sier han selv har besøkt og forsket på de parallelle samfunnene i Storbritannia.

Han forteller at det svært ofte er antiterroraksjoner i samveldet, og at man må huske at mange terrorangrep blir avverget.

- Det er lett å kritisere hvor dårlig etterretningsarbeidet har vært når det skjer angrep, men man må også huske på at mange angrep blir avverget. Det er vanskelig å ha kontroll på alt i et gjennomsiktig demokrati, sier Jan Erik Mustad til Dagbladet.

Utviklingen

Atle Mesøy, terroranalytiker, forsker og daglig leder av U-Turn, sier miljøene hadde stort spillerom, nærmest helt fram til terrorangrepet i London 7. juli 2005. Da døde over 50 personer og rundt 700 ble skadd da flere bomber gikk av i byen.

- Terrorcellene utviklet seg i moskémiljøene tidligere, men etter terrorangrepet i 2005 ble moskeene overvåket og de ekstremistiske muslimske miljøene ble slått hardere ned på, sier Mesøy til Dagbladet.

Miljøer

Mesøy skrev i 2004, året før angrepet i London, en mastergrad om de ekstremistiske miljøene i Storbritannia.

Analytikeren forteller at den gang kunne miljøene stort sett holde på som de ville og at lederne i de ulike ekstremistmiljøene, som al-Muhajiroun, ikke hadde kontroll på alle som var med i organisasjonen.

NAVNGITT: mannen som mistenkes å stå bak selvmordsangrepet i Manchester i går identifisert som Salman Abedi, bekreftet politiet på en pressekonferanse i kveld. Video: CNN Vis mer

Al-Muhajiroun ble ansett som en organisasjon som støttet terror, men etter London-terroren for 12 år siden, ble organisasjonen forbudt.

Islamistnettverket ble satt opp av Omar Bakri Muhammad, som har innreiseforbud i Storbritannia, sammen med Anjem Choudary. Choudary har tidligere hevdet å være mentor for den norske gruppen Profetens Ummah.

3000 i risikosone

Men selv om det er gjort tiltak for å bekjempe disse miljøene, tror terroranalytiker Mesøy at så mye foregår på det mørke nettet at miljøene fortsatt står sterkt.

- Det er et ganske stort ekstremistisk miljø i Storbritannia. Britiske myndigheter overvåker rundt 3000 personer som ligger i en risikosone for å utøve ekstremistiske handlinger. Det skal mye til å overvåke alle, for de 3000 har også venner igjen. Nettverkene har kunnet kommunisere mer skjult nå enn tidligere på grunn av applikasjoner, sier Atle Mesøy og fortsetter:

- De skriver gjerne i grupper og disse har ikke britiske myndigheter tilgang til. Jeg tror nok det er mange som undervurderer cyberspace. Det finnes mange rom hvor disse menneskene møtes og deler informasjon og inspirerer hverandre til å gjøre ekstreme handlinger.

HEVER TRUSSELNIVÅET: Trusselnivået i Storbritannia er nå hevet fra alvorlig til kritisk, noe som betyr at et nytt terrorangrep kan være nært forestående. Det sa statsminister Theresa May på en pressekonferanse tirsdag kveld. Video: AP Vis mer

Ifølge terroranalytiker Atle Mesøy, opererer organisasjonen al-Muhajiroun under andre skjulte navn. Et av mange slike navn er Islam4UK.

- Mykt mål

- De bak slike angrep har gjerne en forbindelse til islam, men med en helt ekstrem tolkning av islam. Det er mulig at de som har blitt rekruttert, har blitt feilinformert om hva Koranen sier. Det er til dels overraskende at de gjør det som går imot hva Koranen sier og hva kjente ideologer sier, sier terroranalytiker Mesøy.

I 2014 skrev tidligere innenriksminister, og nåværende statsminister, Theresa May i en artikkel i The Daily Telegraph at minst 500 britiske borgere har reist til Syria og Irak for å krige med militante grupperinger.

23 personer som skulle til Syria, er allerede fratatt passet, og 69 personer er pågrepet for lovbrudd i forbindelse med terror i Syria. Siden 2010 er minst 150 mennesker blitt nektet adgang til Storbritannia på grunn av sine synspunkter. May skrev også den gang at 28.000 innslag med terrorrelatert materiale er fjernet fra internett.

Hele Norges coronakart