Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor kunne han ikke støtte klagen

- For Ragde-søstrene har rett i mye, sier fylkeslegen.

 STØTTER - TROSS AVSLAG:  Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus vender tommelen ned, men støtter slikevel søstrene Ragde i mange av klagene i tilsynssaken om den pleien deres mot fikk de siste månedene hun levde. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
STØTTER - TROSS AVSLAG: Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus vender tommelen ned, men støtter slikevel søstrene Ragde i mange av klagene i tilsynssaken om den pleien deres mot fikk de siste månedene hun levde. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus skjønner godt at Anne B. Ragde og søsteren er misfornøyd med det negative vedtaket han selv har underskrevet på vegne av Fylkesmannen i tilsynssaken mot Stovner bydel og Furuset sykehjem.

Bydelen og sykehjemmet har ikke brutt «forsvarlighetskravet» i forhold til den omsorgen og pleien Birte Solvej Ragde (80) fikk de siste månedene hun levde.

- I denne saken har vi innhentet mye informasjon, og klagerne har rett i at moren fikk dårligere tilbud enn forventet og at standarden gikk ned etter flyttingen fra Stovnerskogen sykehjem til Furuset.

Bydelen bestemmer - Det er opp til bydelen å vurdere hva slags pleietilbud sykehjemspasienter skal ha, og vi skal etterse om pasientene har fått et tilbud som ikke bryter med lovens minimumskrav. Vi har konkludert med i denne saken at pasienten har fått et slikt mimimum, sier fylkeslege Petter Schou til Dagbladet.

Han har registrert at Ragde-saken også er meldt til politiet.

- Vår generelle erfaring er at politiet stiller høyere krav til bevisførsel for å gå videre med en slik sak enn tilsynsmyndigheten gjør, sier Schou.

Støtter klagerne Han støtter søstrene Ragde i flere kritiske punkter i klagen, blant annet dårlig forberedt flytting fra det ene sykehjemmet til det andre, dårlig informasjonsutveksling og mangel på utstyr.

- Slik er virkeligheten ved mange norske sykehjem. Andelen av ufaglærte ansatte er for høy mange steder, og språkkunnskapene er for dårlige i mange tilfeller.

- Jeg kjenner selv til en tilsynssak der vi måtte gi opp å intervjue personalet ved et sykehjem fordi vi rett og slett ikke greide på kommunisere, sier fylkeslege Petter Schou til Dagbladet.

Av Oslos 110 sykehjem, rekker fylkeslegen bare å inspisere 10 - 12 i året på eget initiativ.

Ifølge Schou er det ikke registert flere klager som følge av den nye samordningsinstruksen mellom stat og kommuner.

- Stakkars gamle folk i Oslo Anne B. Ragde er oppgitt og indignert etter at konklusjonen og premissene i tilsynssaken har sunket inn.

- Da anser jeg saken som avsluttet. Slaget er tapt.

- Stakkars gamle folk i Oslo og deres fortvilte pårørende, som blir de aller verste taperne etter samhandlingsreformen, skriver hun i en sms til Dagbladet fra hjembyen Trondheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media