Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor kunne helikopteret lande på vulkankanten

Samtidig var flytrafikken i Europa lammet på grunn av farlig aske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tiden etter vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull på Island har vært preget av stengte flyplasser i store deler av Europa.

Merkelig nok har hovedflyplassen i Keflavik like utenfor hovedstaden Reykjavik vært åpen for trafikk og vi har fått se spektakulære bilder av utbruddet tatt fra helikopter.

Landet på kantenØverst i denne saken kan du se da ABC News' reporter Neal Karlinsky satte beina på kanten av Eyjafjallajökull-vulkanen, bare 200 meter fra krateret, som frådet av aske på vei flere kilometer opp i været.

- Det er ironisk at vi fløy så nært utbruddet samtidig som alle flyene ble satt på bakken i Europa, sa han, ifølge The Associated Press, til sin egen kanal etterpå.

VOLDSOMME KREFTER: Dette bildet er tatt på avstand, men viser kreftene i vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull. Foto: Vilhelm Gunnarsson/vilhelmg.com
VOLDSOMME KREFTER: Dette bildet er tatt på avstand, men viser kreftene i vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull. Foto: Vilhelm Gunnarsson/vilhelmg.com Vis mer

• Også Dagbladets team på Island har vært i helikopter over området.

Stengingen av luftrommet skjedde da store mengder aske ble sendt med vinden i retning Norge og Europa. Asken kan være livsfarlig for fly fordi vulkansk aske består av mikroskopiske glass- og mineralpartikler som kan smelte og kvele turbinmotorer.

Derfor er vulkansk aske livsfarlig for fly.

Riktig vindretningFordi askeskyen har fulgt vindretningen mot sørøst har fly, og hovedsaklig helikoptre kunnet nærme seg vulkanen fra nordvest, ifølge AP.

HELIKOPTERFOTO: Her er Dagbladets team svært kort avstand fra vulkanutbruddet i helikopter. Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet
HELIKOPTERFOTO: Her er Dagbladets team svært kort avstand fra vulkanutbruddet i helikopter. Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Hvis vindretningen er riktig, i tillegg til at været er klart, føler helikopterselskapet Helicopter Service of Iceland seg trygg nok til at de kan ta med passasjerer som ønsker seg et syn av vulkanen, forklarer flydirektør Sindri Steingrimsson til AP.

Dessuten er asken mindre farlig for helikoptre og propellfly enn for moderne turbinmotorer. Islands kystvakt har fløyet over vulkanen og brakt med fotografer på noen av flyvninger.

- De gjør ingenting som ikke er 100 prosent trygt, sier meteorolog Gudruw Nina Petersen ved Vedurstofa til AP.

I går kveld ble Keflavik-flyplassen utenfor Reykjavik stengt for første gang. Årsaken til dette er at vindretningen nå går mer mot nordvest.

SPEKTAKULÆRT: Dette bildet viser asken som velter ut av krateret i Eyjafjallajökull. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is/Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Dette bildet viser asken som velter ut av krateret i Eyjafjallajökull. Foto: AP Photo/Arnar Thorisson/Helicopter.is/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!