Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor leder han: - Trump og folket mot alle som står i veien for et bedre USA

- Han følger én bok, og det er hans egen.

LEDER: Donald Trump. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix
LEDER: Donald Trump. Foto: REUTERS / Chris Keane / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag har amerikanske velgere for første gang noensinne muligheten til å stemme på Donald Trump (69) i et valg.

Nominasjonsvalget i Iowa er første steg på veien for å bli presidentkandidat, og stikk i strid med alle tips i fjor høst, ligger Trump best an, seks prosentpoeng foran Ted Cruz. I landet totalt ligger han hele 16,9 prosentpoeng foran på snittet av meningsmålingene.

- Følger én bok Og som ellers i valgkampen handler det mest om Trump, fordi han nekter å stille i nattas Fox News-debatt med de andre republikanske kandidatene. Ikke en gang litt trygling fra Fox-profilen Bill O'Reilly har fått ham til å ombestemme seg. Som den konservative radiostjerna Rush Limbaugh sier: Han nekter å følge reglene. Og han kontrollerer media.

- Han følger én bok, og det er hans egen, som handler om å gjøre Donald Trump til historien, sier Halvard Notaker til Dagbladet.

Notaker er valgkamphistoriker, og er i ferd med å skrive en bok om amerikansk valgkamp.

- Han sørger for at nyhetene handler om ham, og vil vise at han ikke er redd for noen.

Han kaller Trump en tradisjonell populist.

- Han framstiller seg som en som representerer folket mot elitene. Som folkets mann må en ha fiender blant eliten, og da er mediene, til og med Fox News, en god fiende for ham. I tillegg til politikerne i Washington, som han gjentar og gjentar at er dumme, sier Notaker.

Trump og folket mot eliten Fra utsiden kan Trump framstå som en løs kanon, som plutselig rakker ned på John McCain, foreslår å stenge alle muslimer ute fra USA eller gjør narr av en journalist med funksjonshemming. Men Notaker mener lite er overlatt til tilfeldighetene i Trumps valgkamp.

- Det har vært veldig gjennomført. Han har tegnet et bilde av Trump og folket mot alle som står i veien for et bedre USA. Og alt tyder på at det virker, han rekker neppe å kollapse før nominasjonsvalgene i Iowa og New Hampshire, sier Notaker.

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier det nesten er utrolig hvordan Trump fra første dag i valgkampen har styrt debatten og fått oppmerksomheten rettet mot seg selv.

- I det siste har han også brukt gamle knep for å få negativ oppmerksomhet mot sin brysomme konkurrenter, som ved å skape usikkerhet om Ted Cruz kan bli president når han er født i Canada. Selv om det nødvendigvis ikke er noe i det, så har han tvunget Cruz til å forsvare seg, og påført ham et tempotap i valgkamp, sier Melby til Dagbladet.

Mens enkelte i de etablerte delene har begynt lett flørting med Trump, krangler andre om hvorfor de ikke har klart å stoppe ham.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram