Får ikke ny vurdering - sier han er lettet likevel

Derfor legger Giske ned stridsøksa

Blant partivenner hjemme i Trondheim sier Trond Giske at han er klar til å legge misnøyen med håndteringen av varslersakene bak seg.

I TRONDHEIM: - Det handler ikke bare om meg, men om familien min og mine nærmeste. Sånn sett var svaret i går veldig viktig for meg, sier Trond Giske. Men kravet om at varslersakene mot ham skulle gjenopptas, fikk han ikke gehør for.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I TRONDHEIM: - Det handler ikke bare om meg, men om familien min og mine nærmeste. Sånn sett var svaret i går veldig viktig for meg, sier Trond Giske. Men kravet om at varslersakene mot ham skulle gjenopptas, fikk han ikke gehør for. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): I går kom svarbrevet fra Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng: Trond Giskes krav om at varslene mot ham må behandles på nytt, er avvist. Likevel er han glad og lettet.

MØTTES: Dagen etter at han endelig avslo Trond Giskes krav om ny vurdering av varslersakene, talte Jonas Gahr Støre til årsmøtet i Trondheim Ap. Partiets mangeårige ordfører Rita Ottervik i midten. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MØTTES: Dagen etter at han endelig avslo Trond Giskes krav om ny vurdering av varslersakene, talte Jonas Gahr Støre til årsmøtet i Trondheim Ap. Partiets mangeårige ordfører Rita Ottervik i midten. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det som gjør det levelig at ikke sakene tas opp, er den tydelige presiseringen i brevet, om at det aldri er trukket noen konklusjon opp imot definisjonen av seksuell trakassering i likestillingsloven, sier Giske da Dagbladet treffer ham i en pause under årsmøtet til Trondheim Arbeiderparti.

- Jeg ser gode argumenter imot å starte behandlingen på nytt ett år etterpå. Det var en stor belastning for alle da, og det ville ha vært en stor belastning nå, sier han.

Åpen for gjenvalg

Fredag kveld kom partileder Jonas Gahr Støre «hjem» til sin avgåtte nestleder Trond Giske. De to satt noen plasser bortenfor hverandre på første rad under Ap-møtet i Trondheim.

I forkant slo Aps mangeårige ordfører i Trondheim Rita Ottervik fast at Giske framover vil «være en viktig del av det organisatoriske og politiske arbeidet i Trøndelag og på Stortinget».

- Vil du søke gjenvalg til Stortinget i 2021?

-Jeg har ikke tatt endelig stilling til det. Jeg skal svare nominasjonskomiteen når den blir nedsatt. Min egen erfaring er at mye kan skje i politikken på ett år.

- Du har sagt at du ikke er aktuell for sentralstyret nå, men på sikt: Kan det bli aktuelt igjen?

- Jeg er ikke opptatt av det i det hele tatt. Jeg har vært med i Ap i 35 år, de aller fleste uten noen topposisjon i partiet. Jeg trives aller best ute blant folk i lokallagene – med vaffelsteking og politikkutvikling.

Kritisk til prosessen

I tillegg til presiseringen om at partiet ikke har tatt stilling til om likestillingsloven er brutt, trekker Giske fram at partiledelsen i brevet erkjenner at «det kan være sider ved håndteringen som kunne vært gjennomført bedre».

Brevets avslutning, der det heter at det ikke er noe som hindrer Giskes fulle deltakelse i partiet, bidrar også til at han beskriver gårsdagen som viktig.

- Det er klokt at man i svaret sier at det er forhold ved prosessen som kunne ha vært bedre.

- Hva tenker du på da?

- La meg si det sånn, det hadde vært bedre for aller parter om partiets nye retningslinjer var på plass da min sak ble behandlet. Det hadde vært godt å få sakene behandlet etter de nye retningslinjene, men vi får ikke gjort noe med det.

Brevet slår ellers fast at konklusjonene i sakene mot Giske står ved lag, og det vises til formuleringer fra en pressemelding fra i fjor:

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.»

Neppe bok

At Trond Giske i oktober sendte partiledelsen en større, skriftlig kontradiksjon i forbindelse med varslingssakene mot ham, ble først kjent for offentligheten i går.

- Det skal være trygt for varslere, men også den det varsles mot skal sikres en viss rettssikkerhet. Derfor bør slike saker behandles internt – uten offentlighet. Jeg har prøvd å forholde meg lojalt til prosessen i partiet, sier han.

- Vil du skrive bok om denne saken eller komme med din versjon på en annen måte?

- Det er et veldig vanskelig dilemma. Slike saker skal behandles internt. På den annen side så er det gitt sterke karakteristikker av meg, også anonymt, som har skapt et stort behov for å fortelle hva dette er. Men jeg tenker at jeg skal holde meg til spillereglene. Slikt skal holdes internt.

Siste ord sagt?

På spørsmål om dette innebærer at siste ord er sagt, også fra Giskes side, svarer han:

- La meg heller si det sånn: Jeg håper vi får en diskusjon om de viktige lærdommene fra metoo. Hvordan håndterer vi gråsonene og de vanskelige dilemmaene som oppstår mellom mennesker? Hvordan behandler man konkrete saker og løser dem, i stedet for at de forsterkes?

- Er det noe ved din oppførsel fra tidligere som du angrer på?

-Det har jeg jo sagt før. Jeg sa det jo til hele Norges befolkning på Dagsrevyen. Men da økte jo bare vindstyrken i stedet for å gli over i en dialog.

- På hvilken måte har du endret oppførselen din da?

- Nei, det vil jeg ikke si noe om nå. Nå er jeg først og fremst lettet og glad over at partiet er så tydelig i sitt budskap. Det handler ikke bare om meg, men om familien min og mine nærmeste. Sånn sett var svaret i går veldig viktig for meg.

Ikke venn med Jonas

Jonas Gahr Støre kom bare indirekte inn på Giske-saken da han talte til årsmøte i Trondheim Ap fredag. Det skjedde da han gjentok lokallagsleder Hanne Moe Bjørnbets ord om at partiet har vært gjennom en turbulent tid.

Støre og Giske hilste – tilsynelatende hjertelig – på hverandre i forkant av møtet, men noen klem ble det ikke. Så har de to da heller aldri vært nære venner, ifølge Giske.

- Hva slags forhold har du til Støre nå?

- Vi er partifeller og jobber mot felles mål. Vi skal vinne et valg og bygge et rettferdig og sterkt fellesskap i Norge. Men verken da vi var i partiledelsen sammen eller før den tid, var vi private omgangsvenner. Det er jo sånn i partier, man jobber sammen som kolleger – og det gjør vi på en god måte.

- Når er sist du vekslet et ord med Hadia Tajik da?

-He he. Jeg omgås jo henne også, i stortingsgruppa og på gruppeseminar.

- Har denne saken skapt sår mellom deg og partifeller som ikke er blitt leget?

- Jeg tror denne saken har skapt en del konflikter som kunne ha blitt unngått, om vi hadde fått lov til å holde dette internt. Men det kommer vi over. Jeg har sett veldig tøffe kamper i Arbeiderpartiet opp igjennom årene. Da jeg kom inn, så var konflikten mellom Gro og Reiulf veldig levende og jeg satt i sentralstyret sammen med Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.

- Hvordan har det siste året vært?

-Du får ikke noe «nå snakker han ut om den tøffe tiden-intervju» med meg. Jeg bretter opp ermene og kjemper for de sakene som jeg tror på, sier Giske.