Derfor legger vi ut skattelistene

Og så mye tjente jeg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG HADDE EN NETTOINNTEKT, eller det Skatteetaten kaller en alminnelig inntekt, på 402.868 kroner i 2006. Utliknet skatt utgjorde 158.864. Det synes jeg du bør ha mulighet til å vite.

Hva ulike grupper og individer tjener og bidrar med til fellesskapet har vært lett tilgjengelig informasjon i Norge i hundrevis av år. Offentlig utlegging av skattelistene er hjemlet i lov og har tradisjoner helt tilbake til 1863.

INNSYN I SKATTELISTENE PÅ INDIVIDNIVÅ har gjennom historien blitt sett på som en viktig forutsetning for at folk skal kunne ha tillit til det norske skattesystemet. Også pressens tilgang til skattelistene, og muligheten til å drive kritisk journalistikk rundt disse, har blitt sett på som vesentlig av både politikere og folk flest.

Innsynet er en rettighet vi i Dagbladet.no føler sterkt for. Derfor synes jeg ikke bare det er greit, men at det er fint, flott og strålende at du kan få vite hva jeg har i inntekt og betaler i skatt.

OFFENTLIGGJØRING OG GENERELL ÅPENHET rundt skattelister og økonomiske forhold, er vesentlig for at vi skal kunne sette et kritisk søkelys på og holde en offentlig debatt om virkningene av skattesystemet og ulike regjeringers politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer