Derfor lekker Jensen mindre enn Johnsen

- Det er ikke valg i år.

PRESENTERER BUDSJETTET PÅ ONSDAG: Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
PRESENTERER BUDSJETTET PÅ ONSDAG: Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettlekkasje: Gir 20 millioner kroner til kronisk syke

Finansminister Siv Jensen (Frp) og hennes statsrådskolleger har til nå røpet langt mindre fra årets statsbudsjett enn vi har vært vitne til fra regjeringen de siste årene.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 legges fram onsdag. Lekkasjene har så langt begrenset seg til meldingen om 350 millioner kroner ekstra til politiet neste år, fulgt av et løfte om 650 millioner kroner til Lambda-museet (fordelt over flere år).

I tillegg ble det sendt opp en prøveballong fra Stortinget om kutt i NRK-lisensen, samt at det har vært et lite knippe lekkasjer i 25-millioner kroners klassen.

Det er langt færre og langt mindre lekkasjer enn hva de rødgrønne presterte.

Varsler nyheter Forklaringene og teoriene spriker blant kommentatorer som NTB har snakket med. Alle har alle lagt merke til at det er færre budsjettnyheter på forhånd i år.

- Mine kilder i regjeringsapparatet sier at det i alle fall ikke skyldes mangel på nyheter i budsjettet, sier politisk kommentator Sigvald Sveinbjørnson i Bergens Tidende.

Han tror en forklaring kan være at vi har gått fra flertallsregjering til mindretallsregjering:

- Vi har bak oss åtte statsbudsjett som har vært ganske kjedelige, i den forstand at alt var klart da det ble lagt fram. Nå skal alt forhandles om. Da kan det være en fordel å styre dagsorden mer med å gjemme overraskelsene til onsdag.

Lekkasje med styr Kilder i flere av departementene som NTB har snakket med, sier at det er kommet beskjed «fra toppen» om at det skal holdes en restriktiv linje i år.

Ingen fra Statsministerens kontor har imidlertid ønsket å si noe, men politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier at lekkasjen til VG i forkant av den siste budsjettkonferansen i august kan ha ført til at lekkasjekrana er skrudd igjen.

- Avisa hadde åpenbart sett noen dokumenter som det jo faktisk er straffbart å vise fram. Jeg tror det skapte så mye styr at det kan ha ført til et direktiv om at det skal holdes igjen, sier han.

Ifølge VGs artikkel gikk finansministeren til budsjettkonferansen med et forslag om å redusere skattesatsen på formue fra 1 til 0,7 prosent samt øke innslagspunktet fra 1 til 1,2 millioner kroner. I tillegg ville hun fjerne årsavgiften for mopeder, campingvogner og traktorer, doble grensen for tollfritt kjøp over internett fra 200 til 400 kroner, og ikke minst - oljepengebruken ble foreslått satt til 2,8 prosent.

Tar færre tilbud Politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten mener på sin side at mediene har blitt mer restriktive med hva de takker ja til av lekkasjer.

- Vi sier i alle fall nei til mer enn vi gjorde før. Vi opplevde nærmest at vi ble en del av PR-apparatet til regjeringen der vi skrev gladsaker om pluss-poster, uten samtidig å kunne sette det i en sammenheng med et kutt et annet sted i budsjettet, sier hun.

Twitter-kommentator Bjørn Hansen, kjent som Nicecap, påpeker overfor NTB at det ikke er valg i år, og derfor at behovet for å selge inn gladsaker tilsvarende mindre.

En annen kilde peker på det faktum at vi i motsetning til de foregående årene nå har en finansminister som også er partileder.

- Du skal ikke se bort fra at Siv Jensen har en større interesse av selv å komme med nyhetene enn tilfellet var for forgjengeren, sier vedkommende.

(NTB)