Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor løslates ikke Jensen

Lagmannsretten konkluderer annerledes enn tingretten.

KONGSVINGER FENSEL: Eirik Jensen løslates ikke fra Kongsvinger fengsel. Reporter: Tharald Halvorsen. Video / foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen må sone fire uker i varetekt. Det konkluderer Borgarting lagmannsrett, etter at Spesialenheten for politisaker anket Oslo tingretts avgjørelse om å løslate den korrupsjonstiltalte eks-politilederen.

LØSLATES: Oslo tingrett, ved dommer Yngvild Thue, har avgjort at Eirik Jensen løslates. Spesialenheten anker. Video: TV2 Vis mer

Jensen ble pågrepet i den første pausen i domsavsigelsen av lagmannsretten fredag i forrige uke, etter at slutningen hvor han ble kjent skyldig i grov korrupsjon og narkotikaforbrytelser hadde blitt opplest.

Han anket dommen, og den er derfor ikke rettskraftig ennå, men spesialenheten mener han bør sitte i varetekt inntil dommen blir rettskraftig, av hensyn til det som kalles allmennhetens rettsfølelse.

Retten uenig med Elden

Jensen ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag, og tingretten valgte da å løslate. Den sa seg blant annet enig i forsvarer John Christian Elden i at skyldspørsmålet ikke er endelig avgjort før Høyesterett har tatt stilling til saken.

Les hele kjennelsen her

FØLELSESLADET: Samboer til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, var tydelig preget etter gårsdagens utfall. Video: Trym Mogen Vis mer

Lagmannsretten er på sin side enig med Spesialenheten i at lagmannsrettens dom på 21 års fengsel i saken endrer situasjonen, selv om dommen ikke er rettskraftig.

Her viser lagmannsretten til at bare feil ved saksbehandlingen, rettsanvendelsen og straffeutmålingen kan ankes.

«Etter Spesialenhetens syn er det egnet til støte allmennhetens rettsfølelse at Jensen i denne situasjonen er på frifot. Dette endres ikke av at Jensen anket på stedet og forsvarer har uttalt seg til mediene om hva anken gjelder», står det i kjennelsen.

John Christian Elden skriver i en tekstmelding til Dagbladet at de vil vurdere å anke til Høyesterett.

- Jeg må først få sett kjennelsens begrunnelse, men vil anke dersom det er rettslig mulighet for det, skriver Elden.

I lagmannsrettens kjennelse kommer det fram at Elden mener det er flere feil ved dommen Jensen fikk fredag, og at han i forbindelse med fengslingen har anført at han mener det er tvilsomt om dommen oppfyller kravet til lovbruken for medvirkning til konkrete narkotikainnførsler. Lagmannsretten tar ikke stilling til dette, men mener det ikke rokker ved at det er «kvalifisert mistanke» mot Jensen.

Lagmannsretten konkluderer også med at den ikke kan se at fengsling av Jensen vil være et uforholdsmessig inngrep, heter det i kjennelsen.

De legger vekt på at Høyesteretts ankeutvalg vil kunne ta stilling til Jensens anke i løpet av de fire ukene han nå vil sitte varetektsfengslet.

Dømt

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel fredag. Lagmannsretten var ikke nådig i sin dom, og flere steder i dommen står det at retten ikke fester lit til Jensens forklaring.

DETTE SKJEDDE: For over seks år siden slo saken ned som en bombe. Først nå er den avsluttet. Slik var dommedagen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Jensen har ikke blitt trodd på det han har forklart om de mest sentrale delene av saken, blant annet knyttet til oppussingen av et bad - som retten finner dokumentert at Gjermund Cappelen bekostet.

Videre mener retten at flere tekstmeldinger med ordlyden «Av 100 påmeldte møtte bare 90 …» fra Jensen til Cappelen, omhandler betaling for narkotikavirksomhet, slik Cappelen har forklart, men Jensen nektet for.

- Jensens forklaring er utvilsomt oppdiktet. Det må dreie seg om penger for narkotikakriminalitet, siterte dommer Halvard Leirvik da han leste opp den 83 sider lange dommen i retten fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!