BLIR GRILLET: I et intervju med australske ABC sier forsvars- og transportminister Hishammuddin Hussein at det forsvunnede Malaysia Airlines-flyet aldri ble regnet som en trussel, og at det derfor aldri ble sendt opp jagerfly. Foto: Reuters/Samsul Said/NTB Scanpix
BLIR GRILLET: I et intervju med australske ABC sier forsvars- og transportminister Hishammuddin Hussein at det forsvunnede Malaysia Airlines-flyet aldri ble regnet som en trussel, og at det derfor aldri ble sendt opp jagerfly. Foto: Reuters/Samsul Said/NTB ScanpixVis mer

Derfor lot Malaysia flyet forsvinne: Det ble aldri regnet som noen trussel

Droppet å sende opp jagerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsministeren i Malaysia forsvarer at landets militære styrker lot være å slå alarm og besluttet at de ikke trengte å sende opp militære jagerfly da Malaysia Airlines flight MH370 forsvant fra sivile radarer.

Forsvarsminister Hishammuddin Hussein sier i et intervju med den australske TV-kanalen ABC at beslutningen ble tatt fordi passasjerflyet ikke ble regnet som en trussel.

Lot flyet forsvinne Han innrømmer dermed at malaysiske myndigheter tilsynelatende lot flyet forsvinne.

- Det var et kommersielt fly som var i vårt luftrom, og det ble ikke regnet som et fiendlig fly. Vi er heller ikke i krig med noen, sier Hussein i intervjuet.

- Hva er poenget med å sende opp et jagerfly dersom om du ikke skal skyte flyet ned? spør han.

I intervjuet sier han at han hadde vært i en enda verre situasjon dersom det hadde skjedd.

Fløy over militærbase Myndighetene i Malaysia har tidligere fått kritikk for at jagerfly ikke ble sendt på vingene da flyet forsvant fra sivile radarer. Militære radarer plukket opp signalene fra et ukjent fly i en lengre tidsperiode etter dette.

Ifølge Sidney Morning Herald fløy flyet nesten rett over en malaysiske militærbase på øya Penang, men tilsynelatende ble ingenting gjort.

I intervjuet blir ministeren presset på en rekke detaljspørsmål, blant annet om nøyaktig når han fikk vite at flyet hadde forsvunnet og hvor mange som var på jobb ved den militære radarstasjonen som fanget opp MH370 til det forsvant.

Hussein svarer irritert på flere av spørsmålene.

- Jeg vil bare komme til bunns til dette. Jeg har fulgt opp alle ledetråder, blant annet satellittbilder fra Kina, oljeflekker i havet og en angivelig flammekule over en oljeplattform.

Avviser selvmordsteori Australske ABC har også intervjuet familien til kapteinen, Zaharie Ahmad Shah (53), som blant annet avviser den mye omtalte selvmordsteorien.

- Hvis han ønsket å ta selvmord, ville han ikke tatt med seg 238 personer i døden. Hvorfor skulle han være så dum? Det er han ikke, sier svigerbroren Asaud Khan.

- Han var en forstandig mann. Han var ikke gal, sier svogeren.