Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor må ALLE departementene svare på deres spørsmål i dag

Følg kontrollhøringen her.

SKAL TIL BUNNS: Leder av kontroll- og konstitusjonskomitéen, Anders Anundsen (tv), vil sammen med komitémedlemmene Ulf Erik Knudsen, Per-Kristian Foss og Geir Jørgen Bekkevold, til bunns i alle departementenes tilskuddsordninger.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKAL TIL BUNNS: Leder av kontroll- og konstitusjonskomitéen, Anders Anundsen (tv), vil sammen med komitémedlemmene Ulf Erik Knudsen, Per-Kristian Foss og Geir Jørgen Bekkevold, til bunns i alle departementenes tilskuddsordninger. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fortsetter Stortinget sin granskning av tilskuddsordningene i samtlige departementer med en åpen høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. I kjølvannet av Dagbladets avsløring av Barne- og likestillingsdepartementets tildeling til det SU-initierte Jenteforsvaret, kom hele regjeringens tilskuddspraksis under lupen. Også gamle statsråder er etter press fra Arbeiderpartiet, kalt inn til høring.

Følg høringen direkte her.

I tillegg til en generell redegjørelse for tilskuddsforvaltningen, ble samtlige departementer bedt om å gjennomgå samtlige tilskudd gitt i 2011, «med sikte på å undersøke om relevant regelverk er fulgt, og rapportere dette til komiteen».

I sitt svarbrev hoppet Utenriksdepartementet (UD) elegant over denne forespørselen, men utenriksminister Espen Barth Eide skriver i en e-post til Dagbladet at han vil svare kontrollkomiteen om de skulle ha flere spørsmål.

Statsråden som gikk Det hele startet med Audun Lysbakken som tildelte penger til et underbruk av hans eget ungdomsparti.

Lysbakken la seg flat overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité da han måtte svare for all pengebruk. Han beklaget at Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet ikke lyste ut midlene, og innrømte til slutt at han overprøvde embetsverket.

Men svikten stoppet ikke der. Lysbakken holdt ti e-poster, som dokumenterer utstrakt kontakt mellom Sosialistisk Ungdom (SU) og departementet, hemmelig.

Først etter at Dagbladet begynte å stille spørsmål om korrespondansen, ble de siste ti dokumentene ført inn i journalen.

Statsråden sa han ville ta ansvar for sine handlinger og trakk seg fra ministerposten.

Tschudi-saken Arbeiderpartiets Martin Kolberg sier i Dagbladet i dag at han mente tilskuddsordningene ble godt nok belyst gjennom den såkalte Tschudi-saken.

Det var Dagbladet som avslørte at tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, gav seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Et prosjekt initiert av Tschudi Shipping Company AS, selskapet til barndomsvennen Felix Tschudi.

Støre måtte komme med flere innrømmelser da han stilte skolerett i åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Komiteen la fram til en splittet innstilling, med regjeringspartiene som ønsket en fullstendig frifinnelse av Støre på den ene siden, og opposisjonspartiene som rettet kraftig kritikk mot Støre på den andre.

KrFs representant i kontrollkomiteen, Geir Bekkevold, var blant dem som mente regjeringspartiene konkludert altfor raskt da de frikjente den daværende utenriksministeren.

HETT: Det gikk hett for seg da tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte stille til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk i mai.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
HETT: Det gikk hett for seg da tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte stille til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med utenriksministerens behandling av tilskudd til Senteret for Nordområdelogistikk i mai. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer