- Derfor må de dømmes

LILLESTRØM (Dagbladet): Aktoratet framstilte i sin prosedyre ekteparet Orderud som notoriske løgnere, og forsøkte å banke inn argumentene som de mener gjør at juryen må finne Veronica og Per skyldige i trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er noen av de viktigste grunnene til at statsadvokatene mener at ekteparet må dømmes:

  • Tekniske funn:
Våpenekspertene har funnet ut at revolveren brukt i kårboligen er Lars Grønnerøds «Lillegutt». Drapspistolen er en av dem Kristin tok med fra Molde, og magasinet funnet hos Lars har vært i drapspistolen.

- Dermed har sporene fra åstedet ført oss fram til det miljøet som må ha medvirket ved drapene, sa statsadvokat Olav Helge Thue i retten i går.

  • Måten drapene er gjort på:
Aktor mener at drapene er utført av noen som var kjent i huset, siden sporene går rett inn på soverommet til Kristian og Marie Orderud.

- Og måten Kristian Orderud ble drept på, med et skudd i hjertet og deretter bakfra i nakken, viser at vedkommende som skjøt, ønsket å markere noe i tillegg til å drepe, sa aktor Thue.

  • Drapene skjedde som planlagt:
Drapene er begått slik som Kristin hevder at de ble planlagt lille julaften. Aktoratet mener Kristin har gitt opplysninger fra planleggingen som hun bare kan ha fått av Per og Veronica.

Kristin visste hvor sikringsskapet var og sa at ekteparet ikke kunne gå videre med gårdstvisten på grunn av en kontrakt basert på en løgn. Da Kristin sa dette i avhør, hadde ikke ekteparet fortalt politiet at kjøpekontrakten om gården var falsk.

  • Løgnene om lille julaften:
Både Per og Veronica løy lenge om skuddet som gikk av lille julaften.

- At ekteparet løy så lenge om skytingen tyder på at Kristins historie om lille julaften stemmer. Per og Veronica burde være de to i hele verden som hadde størst interesse i at drapene ble oppklart, hvis det ikke hadde vært for at de har medvirket, sa Thue.

  • Lars og Kristin peker på dem:
Da Kristin og Lars ble pågrepet, pekte de begge to mot ekteparet Orderud. Da satt de på brev- og besøksforbud, og kunne ikke snakke med hverandre.

  • Lars bekreftet Kristins versjon:
Etterforsker Jarle Utne Reitan hevder at Lars i en uformell samtale med ham bekreftet at Kristins versjon om lille julaften var sann.

- Utne Reitan var ikke i tvil om hva Lars mente. Retten kan trygt legge til grunn at det ikke bare var Kristin som oppfattet at det foregikk drapsplanlegging lille julaften. Lars kan bare ikke si noe, for han har overlevert våpen seinere og dermed vil han bli medskyldig, sa aktor Thue.

  • Våpenbyttet fant sted:
Lars forklaring om at Per maste så at han til slutt ga ham revolveren «Lillegutt» er underbygd av telefonutskrifter, en bompengebillett og vitneforklaringer.

  • De hadde motiv:
Aktor Jørn Sigurd Maurud mener ekteparet Orderud lå svært dårlig an før gårdstvisten skulle opp for lagmannsretten, da nye vitner var innstevnet. De risikerte straff for dokumentfalsk og falsk forklaring, og kunne ende med alle saksomkostninger.

- Og tenk på de sosiale konsekvensene. Per og Veronica hadde vært ferdige hvis dette hadde kommet fram. Og det spørs om Per hadde vært en interessant ektemann for Veronica uten gård og uten formue, sa aktor.

  • Alle ekteparets løgner:
Både Per og Veronica har løyet flere ganger - både i avhør, til familien sin og i retten. - Vi vet at de kan lyve både energisk og overbevisende, hvis det er viktig nok for dem, sa Maurud, og pekte på at de hadde løyet både i den sivile saken om gården og om skyteepisoden lille julaften da de ble framstilt for varetektsfengsling.

HOLDER BEVISENE? Aktoratet mener bevisene som er lagt fram i trippeldrapssaken er sterke nok til å dømme Per og Veronica Orderud.