Valget i USA

Derfor må han vente

Kampen om poststemmene eskalerer etter en nervepirrede valgnatt - men Trump kan måtte smøre seg med tålmodighet.

Publisert
Sist oppdatert

Når vil vi vite hvem som har vunnet? Dette har vært blant de sentrale spørsmålene i dagene opp mot det amerikanske presidentvalget - og etter.

Noen - som investeringsbanken Goldman Sachs - hadde troa på at valgresultatet ville foreligge raskt.

Banken begrunnet spådommen med målinger som ga Biden ledelsen i delstater som Arizona, Florida, Georgia og North Carolina - hvor opptellingen av poststemmer startet allerede før valget.

Også president Donald Trump er utålmodig - og krevde i går at valgresultatet skulle foreligge i løpet av valgnatten.

Slik ble det ikke. Først onsdag kveld norsk tid ble det klart at Biden vinner i Michigan, og vi avventer fremdeles resultater fra Pennsylvania.

Disse vippestatene har én ting til felles: De tillater ikke opptelling av poststemmer før selve valgdagen, eller umiddelbart før.

I andre delstater, som Florida, Colorado og Arizona, startet opptellingen av disse allerede i oktober.

- En million stemmer

I flere delstater, deriblant Pennsylvania, Wisconsin og Michigan, ble det i forkant av valget fremmet forslag om å endre valgreglene, slik at stemmene kunne telles opp på forhånd. Disse forslagene møtte imidlertid sterk motstand fra republikansk hold, ifølge CNN.

Resultatet ble at Pennsylvania, ifølge CNN, sto igjen med mer enn en million ubehandla poststemmer onsdag morgen. Da var det flere steder i delstaten hvor opptellingen av poststemmene ikke engang hadde begynt, ifølge NPR.

Opptelling av poststemmer er tidkrevende av flere årsaker. I flere delstater må blant annet signaturen i stemmeseddelen verifiseres manuelt, ved at en valgarbeider sammenlikner den med signaturer i stemmeregistreringsskjemaer eller andre offisielle papirer. Det skriver The Wall Street Journal.

Onsdag melder nyhetsbyrået AFP at Trump vil gå til søksmål for å stanse stemmeopptellingen i delstaten.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 04.12.2020 21:47Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Ytterligere forsinkelser kan oppstå som følge av at delstaten kan akseptere poststemmer helt til fredag, så lenge de er poststemplet valgdagen. Det ble slått fast av Høyesterett kort tid før valget, ifølge The New York Times.

Avgjørelsen møtte sterk motstand fra Det republikanske parti. Trumps nyeste tilskudd til Høyesterett, Amy Coney Barret, deltok ikke i behandlingen av noen av sakene. En talsperson for retten begrunnet dette med at høyesterettsdommeren ikke hadde hatt anledning til å sette seg tilstrekkelig inn i saken, ifølge The New York Times.

Ber om penger

Pennsylvania er i godt selskap. En liknende høyesterettsavgjørelse tillater North Carolina å motta poststemmer hele ni dager etter valget. I Ohio teller de på sin side poststemmer mottatt opptil ti dager etter valgdagen - så lenge de er poststemplet dagen før valgdagen.

Begge sider ruster nå opp til en juridisk kamp om valgresultatet - og samler inn penger til den potensielt bitre rettsstriden.

- For å forsikre at hver eneste stemme blir talt, setter vi opp det største valgbeskyttelsesinitiativet noensinne. Trump får ikke bestemme utfallet av dette valget - det gjør det amerikanske folk. Gi et bidrag til det Biden-kampfondet, skriver Joe Biden på Twitter onsdag.

Trump-kampanjens ber også om økonomiske bidrag via sin offisielle Twitter-konto:

- DEMOKRATENE VIL FORSØKE Å STJELE VALGET! President Trump ber sine ivrigste og mest lojale tilhengere, som DEG, om å KJEMPE TILBAKE! Bidra NÅ for vise støtte til presidenten.

Krever tellestopp

Seinest søndag avviste Høyesterett i Texas et republikansk krav om å forkaste nesten 127 000 stemmer avlagt fra bilvinduer i Houston-området.

Kampen om poststemmene stoppet heller ikke valgnatta. I Pennsylvania tok Det republikanske partiet rettslige skritt mot 1200 poststemmer i Montgomery County, Pennsylvania, allerede før Trump-kampanjen varslet søksmål for å stanse stemmeopptellingen.

Onsdag ble det også klart at Trump-kampanjen har bedt en domstol om å stoppe opptellingen av stemmene i Michigan. Begrunnelsen er at de mener de ikke har fått tilstrekkelig tilgang til å observere opptellingen. Kampanjen krever også å få gå gjennom de stemmene som allerede er opptalt.

Nesten 100 millioner amerikanere hadde allerede avgitt sin stemme da stemmelokalene åpnet tirsdag, ifølge The New York Times.

Venter kaos

Valgkaoset har fått flere til å trekke paralleller til den famøse presidentvalget i 2000, da Al Gore tapte mot George W. Bush etter 30 dagers fintelling i Florida og stadig nye runder i rettssalene.

Bush vant med 537 stemmer - et omstridt resultat fordi det var Høyesterett som til slutt satte ned foten i den høyst uavklarte gjenopptellingen. På grunn av valgmannsordningen tapte Gore, på tross av at han fikk over en halv million flere stemmer på landsbasis enn Bush.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer