Derfor må Putin reagere på Obama-sanksjonene, men ikke ta i for hardt

Diplomatisk kutyme og innenrikspolitiske hensyn tvinger Russlands president Vladimir Putin til å rasle med sablene.

UKLART RUSSISK SVAR: Hvordan Russland kommer til å svare på Barack Obamas avgjørelse om å utvise 35 russiske diplomater og svarteliste fire russiske etterretningssjefer, er fremdeles ikke avklart. Fredag ettermiddag kommer det signaler om at Vladimir Putin kan komme til å utvise 35 amerikanske diplomater fra Russland. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
UKLART RUSSISK SVAR: Hvordan Russland kommer til å svare på Barack Obamas avgjørelse om å utvise 35 russiske diplomater og svarteliste fire russiske etterretningssjefer, er fremdeles ikke avklart. Fredag ettermiddag kommer det signaler om at Vladimir Putin kan komme til å utvise 35 amerikanske diplomater fra Russland. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin er nødt til å svare på de amerikanske sanksjonene, men kan dra nytte av å ikke ta i for hardt.

Det mener Russland-ekspert Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

- Kommentarene som har kommet fra Russland forsøker å si at de amerikanske sanksjonene er et resultatet av indre amerikanske problemer, sier Wilhelmsen.

For Putin er nødt til å blidgjøre det russiske folks ønske om handling, og ikke svare for hardt på amerikanernes sanksjoner - det kan i seg selv skade russiske interesser seinere. Det representerer en vanskelig spagat for Russlands president.

Viser muskler

Hun peker blant annet på kommentarer som sier at den eneste grunnen til at Obama gjør dette, er for å vise muskler overfor sin egne. Det bar i alle fall gårsdagens melding fra Russlands ambassade i Storbritannia preg av.

I en Twitter-melding kalte de Obama for en «lame duck». Uttrykket brukes om politikere som har mindre makt mens de går mot slutten av sin valgte periode og hvis etterfølger allerede har blitt valgt.

- Russerne sier blant annet at Obama nå står til ansvar overfor mennesker i sitt eget etablissement som mener at han har vært altfor mild, sier Wilhelmsen.

Uklar Russisk motreaksjon

Hvordan Russland kommer til å svare på USAs avgjørelse om å utvise 35 russiske diplomater og svarteliste fire russiske etterretningssjefer, er fremdeles ikke avklart.

Det er imidlertid diplomatisk tradisjon eller kutyme at man svarer med samme mynt. Det kom også signaler fra Russland som kunne tyde på at Putin kom til å gjøre det: I formiddag fortalte Sergej Lavrov, den russiske utenriksministeren, at han hadde anbefalt Putin å utvise 35 amerikanske diplomater som svar på USAs handlinger.

Men like etter klokka 13.30 fredag formiddag kom kontrabeskjeden fra Russland: Vladimir Putin vil ikke utvise amerikanske diplomater.

Fredag morgen ble det rapportert at Russland hadde bestemt seg for å legge ned den internasjonale skolen Anglo-American School of Moscow som svar på Obamas sanksjoner. Seinere på dagene kom det imidlertid meldinger som benektet disse rapportene, ifølge Sputnik News, et engelskspråklig nyhetsnettsted eid av den russiske staten.

Må reagere

Putin er i alle fall i praksis tvunget til å komme med en reaksjon - både for å blidgjøre sine egne og for å statuere et eksempel overfor resten av verden.

- Putin har i mange år hauset opp den anti-amerikanske stemningen i Russland. Når noe sånt som dette skjer, blir han møtt av denne stemningen. Han må vise at han er handlekraftig i henhold til russisk politisk kultur, sier Wilhelmsen.

Han må også fortsette å nekte for at Russland har stått bak de angivelige hackerangrepene i USA som både CIA og FBI har konkludert med at russerne sto bak. Dette er imidlertid ikke bevist. Å ikke reagere kunne ha blitt tolket som en innrømmelse i Vesten.

Men reaksjonene kunne ha vært større enn de vi allerede har sett, mener Wilhelmsen. En mulig årsak til det, er at Putin mener at han kan hente mer godvilje fra USA når Donald Trump tar over Det hvite hus 20. januar.

- Ser man på de russiske ledernes retorikk det siste året, har de i noen grad tonet ned konfliktretorikken overfor vesten. Det er det helt pragmatiske årsaker for, nemlig at man ikke ønsker å eskalere konflikten ytterligere av økonomiske hensyn, sier Wilhelmsen.

Russland er nemlig allerede blitt pålagt en rekke økonomiske sanksjoner av EU, NATO og USA. Disse har påvirket den russiske økonomien. Den lave oljeprisen har i tillegg gått hardt utover det russiske bruttonasjonalproduktet, som i år har sunket.