Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor må Schumann løslates, ifølge ranskollega

Nokas-raner Erling Havnå mener Kjell Alrich Schumann må løslates av retten i Trondheim i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): I dag skal Nokas-raneren og politidrapsmannen Kjell Alrich Schumann prøve å overbevise Sør-Trøndelag tingrett om at han bør prøveløslates.

47-åringen ble dømt til forvaring i 16 år med en minstetid på ti år etter det brutale ranet i Stavanger som rystet Norge 5. april 2004. Den meddømte Nokas-raneren Erling Havnå (56) ble dømt til 16 års fengsel for ranet. Han er veldig tydelig på at hans ranskollega bør få prøveløslates.

- Kjell Alrich Schumann er ingen farlig mann. Han må løslates nå, sier Erling Havnå til Dagbladet.

Han har jevnlige permisjoner fra Bastøy fengsel der han har sonet det siste året.

- Jeg har sonet med veldig mange farlige folk som har fått gå fri. Det finnes ikke noe fare for gjentakelse for vold eller annet hos Schumann, sier Havnå.

Les også: SLIK HAR DET GÅTT MED DE NOKAS-DØMTE (Krever innlogging)

- Støtten betyr mye Det mener også Schumanns forsvarer, Fredrik Brodwall.

- Det foreligger ingen fare for gjentakelse, og han utgjør ingen trussel for samfunnet, sier Brodwall til Dagbladet.

Påtalemyndigheten er av motsatt oppfatning.

- Vi motsetter oss at han løslates fordi vi mener situasjonen er den samme som da han ble dømt, det vil si at det er nærliggende fare for at han, dersom han slipper ut, skal begå en ny alvorlig straffbar handling, sier statsadvokat Tormod Haugnes ved Rogaland statsadvokatembeter til NTB.

Schumann har sittet på Ullersmo og Ila fengsel før han ble overført til Trondheim fengsel. Han har både blitt gift, fått to døtre og gått gjennom et samlivsbrudd etter ranet i 2004. Schumann har hatt fem eller seks permisjoner i løpet av soningsperioden. I de lengste permisjonene har han reist hjem og hilst på familien, sier advokaten, som forteller at det betyr mye for klienten å få støtte fra familien og venner.

- Det at han blir støttet av enkelte, og at han har en familie som er der for ham, betyr mye.

Møtte drapsofferets sønn Schumann erkjente at det var han som avfyrte skuddene som drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, og har i den seineste tida møtt sønnen til Klungland - Kjetil Klungland i Trondheim fengsel. I en Brennpunkt-dokumentar som viste et av møtene mellom Klunglands sønn og drapsmannen, sa Kjetil Klungland at han har tilgitt Schumann.

- Jeg har tenkt en del på hvordan det kan bli å møte deg ute igjen, på gata, enten det skulle være i Rogaland eller andre plasser. Jeg tenker at det vil være unaturlig for meg å gå forbi uten å si «hei». Jeg tenker at det vil være naturlig å hilse på deg, sier Klungland her.

Kjetil Klungland sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere Schumanns sak som i nå skal opp i retten.

- Jeg føler ikke at jeg har noe med det. Retten gjør sine vurderinger, uavhengig av mine synspunkter. Jeg har full tillit til at dommerne tar de rette vurderingene i denne saken, sier han.

- Kan ikke angre Erling Havnå tror ikke det er noen fare for samfunnet når de fleste Nokas-dømte nå er ute eller nærmer seg endt soning. Selv har Havnå hatt jevnlig permisjoner de siste fire åra. Han har brukt soningen til å lese, være aktiv og har engasjert seg i kriminalomsorg-Norge.

- Folk må ikke gå rundt å tro at når de NOKAS-dømte slipper tilbake i samfunnet, så blir det begått nye, farlige ran. Dette er ikke farlige folk, sier Havnå, som sier han ikke angrer på det han var med på 5. april 2004.

- Jeg kan ikke begynne å angre nå. Jeg har tatt straffen min og soner tida jeg skal, sier han.

I RETTEN IGJEN: I dag kommer Nokas-saken nok en gang opp for en norsk domstol, denne gang Sør-Trøndelag tingrett som skal vurdere om Kjell Alrich Schumann kan prøveløslate. Her fra ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007.

Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
I RETTEN IGJEN: I dag kommer Nokas-saken nok en gang opp for en norsk domstol, denne gang Sør-Trøndelag tingrett som skal vurdere om Kjell Alrich Schumann kan prøveløslate. Her fra ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer