Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor måtte Eriksen gå av

- Han var usynlig og fraværende, mener Dagbladets Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter å ha fulgt pressekonferansen på fjernsyn, der statsminister Jens Stoltenberg og avtroppende næringsminister Odd Eriksen forklarte at avgangen skyldtes familiære hensyn, er Dagbladets politiske kommentator, Marie Simonsen, skeptisk.

- Jeg tror på forklaringen om at det kan være vanskelig å være helgepappa. Samtidig tror jeg at dersom han hadde likt seg i jobben og følt at han lyktes, ville han ikke gitt seg, sier Simonsen til Dagbladet.no.

Hun er usikker på om Eriksen selv har innsett at han ikke har taklet oppgavene eller om det er noen som har hvisket ham det i øret.

LOs mann

Hun trekker frem det som så mange andre har pekt på: Ap-politikeren fra Nordland var den rød-grønne regjeringens svakeste kort. Og han var neppe statsminister Stoltenbergs førstevalg, mener Simonsen.

- Det foregikk helt klart en del tautrekking om hvem som skulle bli næringsminister. Eriksen var LOs mann.

Eriksen har bakgrunn som fagforeningsleder i Mosjøen kjemiske arbeiderforening og ledet blant annet streiken under lockouten i 1986.

Den nybakte næringsministeren Dag Terje Andersen er også LOs mann. Simonsen mener byttet av Eriksen mot Andersen kommer som et resultat av høstens sykelønnskrangel.

ET BYTTE: Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen tror utskiftningen av Odd Eriksen kommer som et resultat av sykelønnskrangelen, der regjeringen måtte tåle krass kritikk blant annet fra LO. Den påtroppende næringsministeren er LOs mann, mener Simonsen. Foto: Dagbladet
ET BYTTE: Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen tror utskiftningen av Odd Eriksen kommer som et resultat av sykelønnskrangelen, der regjeringen måtte tåle krass kritikk blant annet fra LO. Den påtroppende næringsministeren er LOs mann, mener Simonsen. Foto: Dagbladet Vis mer

Andersen var av de som krevde at regjeringen forkastet sykelønnsforslaget og fant dekning for de 2,5 milliardene et annet sted på budsjettet. Eriksen var nesten fraværende i sykelønnsdebatten. Selv da Venstres medlem av Stortingets næringskomité ba ham om å vurdere sin stilling var næringsministeren tyst.

- Avgangen er en konsekvens av IA-avtalen, og det er en konsesjon Stoltenberg gir til de som kritiserte sykelønnsforslaget.

Eierskapsstriden

Det er imidlertid ikke bare krangelen om IA-avtalen som fikk Eriksen til å fremstå som en svak næringsminister. Det gjelder hele næringspolitikken, ikke minst eierskapsmeldingen, som kommer i november.

- Det vi fikk se var at Eriksen hadde like lite verktøy i kassen som sine forgjengere. Men han var også usynlig og fraværende.

Det samme kan ikke sies om de aktørene som krever større statlig styring - LO og de rød-grønne kreftene.

- LO vil ha mer statlig styring og en mer aktiv næringspolitikk. Det blir spennende når eierskapsmeldingen kommer. Den gjelder hele strukturen for norsk næringsliv og omfatter spørsmål om statlig eierskap og konsesjoner. Det er her den viktigste skillelinjen mellom regjeringsalternativene går, sier Simonsen.

image: Derfor måtte Eriksen gå av
<B>USYNLIG OG SVAK:</B> De negative karakteristikkene av den avgåtte næringsministeren Odd Eriksen har det vært mange av.
<B>OGSÅ LOs MANN:</B> Påtroppende næringsminister Dag Terje Andersen stod på LOs side i krangelen om sykelønnsordningen og avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.