Kilder til Dagbladet:

Derfor måtte SV gå

Det SV ble tilbudt i oljepolitikken var langt mindre enn det partiet offentlig har sagt at er for dårlig til å gå i regjering, sier kilder tett på prosessen. SV-leder Audun Lysbakken hadde dermed ikke noe annet alternativ enn å si nei, erfarer Dagbladet.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSJØEN/OSLO (Dagbladet): - Ikke godt nok for miljø og fordeling, konkluderte en skuffet SV-leder Audun Lysbakken etter fem dagers sonderinger med Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Lysbakken trakk dermed SV ut av Ap-leder Jonas Gahr Støres prosjekt om å danne en flertallsregjering.

Dagbladet får nå bekreftet fra kilder med kjennskap til forhandlingene hvorfor SV aldri kunne godta det som lå på bordet i oljepolitikken.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Klar tale

Det har tidligere vært skissert at et kompromiss kunne være at man sluttet med nummererte konsesjonsrunder - det vil si åpning av nye områder for oljeleting på norsk sokkel.

SV har vært klare på at det som har vært skissert, er for dårlig til at SV kan gå i regjering.

- For meg ser det ut som en ganske stor grad av status quo. Altså et forslag om å ikke åpne områder som ikke er åpnet. Det vil uansett ikke være noe spesielt spennende tilbud, sa Lysbakken da Dagbladet i vår avslørte hva som kunne være et mulig oljekompromiss mellom de tre rødgrønne partiene.

Tilbudt «nærmest ingenting»

Men selv med klare beskjeder fra SV i forkant av sonderingene på Hurdalsjøen, opplever SV at Ap og Sp ikke kom dem i møte i sonderingene.

Dagbladet erfarer at SV bare ble tilbudt en kosmetisk reduksjon i utvikling av såkalte forhåndsdefinerte områder (TFO), som vil si modne områder, og fortsatt en åpning for nye områder på norsk sokkel.

PEKTE PÅ SV: Jonas Gahr Støre (Ap) pekte på at det var SV som hadde trukket konklusjonen om å forlate sonderingene - ikke Ap og Sp. Han avviste dårlig politisk håndverk på spørsmål fra Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB
PEKTE PÅ SV: Jonas Gahr Støre (Ap) pekte på at det var SV som hadde trukket konklusjonen om å forlate sonderingene - ikke Ap og Sp. Han avviste dårlig politisk håndverk på spørsmål fra Dagbladet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Tilbudet blir beskrevet som «nærmest ingenting».

Dagbladet er kjent med at man i SV er både skuffet og overrasket over at særlig Arbeiderpartiet ikke kom dem mer i møte i klima- og oljepolitikken. Dette særlig med tanke på de tydelige signalene som var sendt ut før partiene satt seg ned til sonderinger.

Fri rolle

Lysbakken skal dermed heller ikke hatt noe annet valg enn å trekke seg fra Støre-prosjektet. Han lover nå iherdig opposisjonspolitikk på Stortinget:

- En viktig grunn til at vi trekker oss, er at vi ser det ikke er mulig å komme dit vi mener det er rimelig å lande i oljepolitikken.

- Det betyr at vi tar de spørsmålene til Stortinget og så kommer vi til både å kunne samarbeide med regjeringen - og presse de. Vi mener det er mulig å få til mer for klima i en fri rolle, sier Lysbakken på vei til bilen som skal ta ham hjem til Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer