Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Derfor måtte vi bortføre

Joseph Konys nærmeste medarbeider forsvarer rekruttering ved kidnapping og sier at tvangsgifting av bortførte kvinner er nødvendig for å bevare roen i geriljagruppa.

LRA-kriger: Caesar Acellam (51) er tidligere kommandant i Herrens motstandshær (LRA), som står bak mer enn 60 000 bortføringer. De fleste ofrene er barn.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LRA-kriger: Caesar Acellam (51) er tidligere kommandant i Herrens motstandshær (LRA), som står bak mer enn 60 000 bortføringer. De fleste ofrene er barn.. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GULU (Dagbladet): I snart 30 år har Joseph Konys geriljagruppe LRA herjet i hjertet av Afrika. Men så å si ingen av hans soldater har bedt frivillig om å få kjempe for et styre basert på de ti bud.  Med rå vold er soldatene kidnappet som barn og trent opp til å bli drapsmaskiner. Mange har fått valget mellom å drepe egne familiemedlemmer eller å bli drept selv. Og alle soldatene vet at om de ikke gjør som Konys kommandanter befaler så vil det gå ut over slekta.

- Slike hevndrap var ikke noe unntak. Stadig vekk ble tropper sendt for å gjøre gjengjeldelser mot familien til soldater som hadde rømt. Mange ble drept og mishandlet, men jeg for min del var aldri med på noe slikt, sier Cecar Acellam (51) til Dagbladet.

Han vet hva han snakker om. Få mennesker har vært så tett på Joseph Kony som han. I løpet av 24 år i den fryktede geriljaen LRA steg han i gradene til å bli direkte underlagt den myteomspunnede LRA-lederen.

Hevn
Joseph Kony omtales gjerne som verdens mest ettersøkte mann. LRA-komandanter dominerer lista over ettersøkte  hos Den internasjonale straffedomstolen i Haag, og Kony selv er siktet for 12 forbrytelser mot menneskeheten og 21 krigsforbrytelser. Bruk av sex-slaver og barnesoldater, bortføringer, massedrap og tortur er bare noen av ordene som går igjen i siktelsen.

- Det kunne være at vi hadde et problem med folk i et område og vi var nødt til å hevne oss på noen. Trengte vi nye soldater eller kvinner, ga vi ordre om å bortføre gutter eller jenter.

Acellam bedyrer at han alltid klarte å komme seg rundt situasjonene der han ble bedt om å begå overgrep mot sivile.

- Hvordan kan det ha seg at du som Konys kanskje nærmeste medarbeider ikke har vært med på eller beordret noen av de tusenvis av dokumenterte LRA-overgrepene mot sivile?

- Jeg klarte alltid å snike meg unna. Jeg måtte ty til hvite løgner som at elven var oversvømt og at vi ikke kunne krysse den. Dessuten så gjorde jeg så formidabel innsats på slagmarken i kampen mot de ugandiske soldatene at Kony uansett hadde tillit til meg, sier han.

Truet
Det er de systematiske bortføringene av gutter for å rekruttere soldater, og av jenter for å buke dem som sex-slaver, som har gjort Kony fryktet i nord-Uganda, sør-Sudan, det nordøstlige Kongo og i Den sentralafrikanske republikk.

Les også: Jakten på verdens mest ettersøkte mann (krever innlogging)

I 1988 ble Acellam selv bortført og fikk samme beskjed som tusenvis av andre bortførte.

- Kony tok meg til seg og sa at jeg aldri måtte gjøre den feilen å prøve å rømme. Hvis jeg gjorde det ville han tolke det som en invitasjon til å angripe min familie eller andre i landsbyen.

Nå forsvarer han selv praksisen med bortføringer.

- I en opprørsgrupper over hele verden så er det to måter å rekruttere på — frivillig eller med tvang. For oss så var det tvang, og vi sa hvis du rømmer så blir det trøbbel for ditt folk.

Kommandant: Caesar Acellam (R) som LRA-kommandant sammen med sin livvakt. Foto: Privat
Kommandant: Caesar Acellam (R) som LRA-kommandant sammen med sin livvakt. Foto: Privat Vis mer

Fire dager i desember 2009 raidet LRA en rekke landsbyer i Makombo nordøst i Kongo. Da de var ferdige var minst 321 mennesker døde og 250 bortført. Likene lå strødd langs veien der LRA hadde trukket seg tilbake. Konsekvent brukte de machetene mot de som ikke klarte å holde følge eller som forsøkte seg på flukt. Hendelsen omtales som Makombo-massakren og er en av de best dokumenterte overgrepene, men den er langt fra enestående.  

- Soldater er soldater og opprørere er opprørere.  Til og med regjeringssoldater er ikke bare gode.

Han bruker de amerikanske soldatenes overgrep mot fanger i Abu Grahib-fengselet i Irak som bevis for at selv verdens sterkeste krigsmakt ikke klarer å ha kontroll på egne soldater.

- Når selv den amerikanske hæren gjør slikt hva kan du forvente av en opprørsbevegelse der soldatene ikke har trening eller opplæring.  De kan gjøre overilte ting på grunn av sine vonde følelser. På samme måte som de amerikanske soldatene i Irak.

Han tror det demoniske bildet som mange har av Kony og LRAs soldater er overdreven propaganda fra ugandiske myndigheter.

- Det er ganske vanskelig å tro på enkelte ting og det er mange historier som ikke er sanne. Det var bortføringer og det var tvangsekteskap, men for å holde på folk innen et samfunn er det nødvendig med begge kjønn, sier han.

Småjenter
Jenter helt ned i 10-års alderen blir kidnappet, men oftest er det 15-16 åringer LRA-soldatene ser etter når de leter etter nye kvinner. Acellam sier at de unge jentene ble tatt godt vare på.

- Jenter ble plukket opp og tatt. Men de ble ikke bare tatt og sluppet. Alle kvinner som ble tatt ble gitt til én soldat og ingen andre.

Og i mange tilfelle er det dødsstraff for å forgripe seg på en annen soldats kvinne.

- Fra utsiden kan det se ut som en stor forbrytelse ble begått, men fra innsiden var det mange LRA-soldater som mistet livet mens de beskyttet sine kvinner, sier han.

Anslagene for hvor mange mennesker som er bortført av LRA spriker fra 30 000 til 60 000. Bare i 2014 er det så langt registrert 531 bortføringer.

Jaktet: Den fryktede LRA-lederen Joseph Kony regnes som verdens mest ettersøkte mann. Nesten halvparten av alle som er ettersøkt av den internasjonale straffedomstolen ICC er LRA-kommandanter. Kony er deres ubestridte leder. Foto: AFP
Jaktet: Den fryktede LRA-lederen Joseph Kony regnes som verdens mest ettersøkte mann. Nesten halvparten av alle som er ettersøkt av den internasjonale straffedomstolen ICC er LRA-kommandanter. Kony er deres ubestridte leder. Foto: AFP Vis mer