PARANOID SCHIZOFRENI: Anders Behring Breivik drepte 77 personer i terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. At han skal behandles, ikke straffes, har opprørt mange. Foto: Politiet
PARANOID SCHIZOFRENI: Anders Behring Breivik drepte 77 personer i terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. At han skal behandles, ikke straffes, har opprørt mange. Foto: PolitietVis mer

Derfor mener de denne mannen er sinnsyk

Anders Behring Breivik skal behandles - ikke straffes, konkluderer de sakkyndige. Her er årsakene til at psykiaterne ikke finner noen annen utvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner i detalj innholdet av den omfattende rettspsykiatriske rapporten rundt Anders Behring Breiviks mentale helse.

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har konkludert med at Breivik er strafferettslig utilregnelig. Ifølge dem var han psykotisk 22. juli og under intervjuene med psykiaterne. Rapporten ble overlevert Oslo tingrett på tirsdag, men bare noen få av konklusjonene er offentliggjort.

Gjennom flere artikler gir Dagbladet i dag et detaljert innblikk i hvordan psykiaterne kom fram til at Breivik lider av paranoid schizofreni. Rapporten har vakt stor debatt, fordi mange mener Breivik bør dømmes til fengsel og ikke behandling.

Vrangforestillinger Et av punktene de sakkyndige bruker mye tid på i rapporten er Breiviks mange vrangforestillinger.

Dette tror Breivik:
• Han er et slags ideologisk overhode for Knights Templar, en hemmelig organisasjon inspirert av Tempelridderne.

• Han har myndighet til å bestemme hvem som skal få leve og hvem som må dø.

• Han blir regent i Norge, etter statskupp.

• Han vil bli regent Sigurd Korsfareren den II.

• Han får jobben med å deportere muslimer til havner i Afrika.

• Han står i fare for å bli drept

• Hans handlinger kommer til å sette i gang en kjernefysisk 3. verdenskrig.

• Det er borgerkrig i Norge.

• Kongehuset vil bli revolusjonært fjernet i 2020.

- Alle må DNA-testes Han hevder også at en ny regent skal hentes inn ved at man først finner levningene etter Harald Hardråde (Olavs halvbror) eller Olav den hellige.

Deretter skal det tas DNA-tester av det norske folk slik at man finner den som slekter mest på de to. Denne personen kan bli ny regent i Norge.

- Han er beyond enhver virkelighetsoppfatning. Jeg synes det virker som desto mer jeg får lese om hva han har sagt, desto mer peker det i retning av den diagnosen rettspsykiaterne konkluderte med, sier forsker og rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet.

Han finner det underlig at kritikere beskylder de sakkyndige for «psykiatrisering av en ekstremist,» uten å ha snakket med Breivik selv.

«Perfekt og genial» De sakkyndige reagerer også på at Breivik:
• Omtaler seg selv i både entall og flertall.

• Mener drapshandlingene var geniale.

• Ser på seg selv som en ridder og en helt.

• Ser på seg selv som en med mye kjærlighet.

Grandios og paranoid Siden 2006 mener de å se klare tegn på sykdomsutvikling, både i form av vrangforestillinger og tankeforstyrrelser, men også i form av fullstendig empatiløshet.

I dag har han ifølge dem ingen klar oppfattelse av virkeligheten, og at alt i Breiviks univers dreier seg om vrangforestillingene.

Breivik sier at hans røyking, kaffe, godteri og høre på musikk er i betydning i forbindelse med militærstrategier i en revolusjonær vitenskap. Han sier også at de beste TV-programmene er bra for moralen.
Dette vurderes som vrangforestillinger.

Siden 2009 har Brevik fryktet at han er avlyttet av etterretningsorganisasjoner, tror kamera ser ham hjemme og har stor smittefrykt.
Dette vurderes som vrangforestillinger.

Sakkyndige hevder Breivik ikke kan ta noen andres perspektiv og sliter med egen identitet. Psykiaterne peker også på bakenforliggende, grandiose, paranoide og religiøse vrangforestillinger.