- Derfor mener de dette er en syk og gal mann

Statsadvokatene mener Breivik ikke kan dømmes for 77 drap fordi to personer har sett noe ingen andre har sett.

- EN SYK MANN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her sin fascistiske hilsen med blikket stivt rettet mot aktorene Inga Bejer engh og Svein Holden. Han er ikke fornøyd med å bli stemplet som utilregnelig. Foto: Oslo tingrett / NRK /pool
- EN SYK MANN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her sin fascistiske hilsen med blikket stivt rettet mot aktorene Inga Bejer engh og Svein Holden. Han er ikke fornøyd med å bli stemplet som utilregnelig. Foto: Oslo tingrett / NRK /poolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er først og fremst tvilen om Breiviks tilregnelighet som gjør at statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden mener terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) ikke kan settes i fengsel for sine handlinger.

- Etter ti uker mener vi det er en reell tvil om hans tilregnelighet, det er situasjonen. Jeg skulle ønsket at denne saken ikke hadde en tvil, jeg skulle ønske vi hadde sikre svar. Men det får vi ikke, og det må vi forholde oss til, sier Engh til Dagbladet.

«Tvilen løser alt» I retten har 14 psykiatrieksperter redegjort for Breiviks tilregnelighet. Kun to har snakket om hans utilregnelighet. Det er disse to aktoratet støtter seg til. Jussen på området kan enkelt beskrives slik: Er det tvil, skal den komme tiltalte til gode. «Til gode» i juridisk forstand betyr utilregnelighet. Det betyr at tiltalte ikke kan dømmes, men overføres til tvungent psykiske helesevern. Og der mener aktoratet at Breivik hører hjemme.

- Vi mener at dersom det er alvorlig tvil, løser det spørsmålet. Vi har forholdt oss til det, sier aktor Svein Holden.

Tvilen er det de rettssakyndige Husby og Sørheim som har sådd, etter 13 samtaler med Breivik på Ila.

Kjernepunktet i denne «underlige personen» de sakkyndige møtte på Ila, er vrangforestillingene (se faktaboks) de mener å ha sett:

Sørheim har redegjort for hvordan Breivik mener han har et ansvar og et kall til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Dette ansvaret er ifølge sakkyndige, politiet og aktoratet forankret i en lederposisjon i en ikke-eksisterende organisasjon, Knights Templar. Etter deres skjønn er det en ren fantasi hos en psykotisk massemorder. 

- Det var først da vi ble nærmere kjent med denne mannen, og han skulle plasseres i dette nettverket, at logikken fullstendig forsvant. I stedet for å skape frykt, skapes det bare et tragisk bilde av en ond mann, sa Engh i prosedyren.

- Total funskjonssvikt Ifølge Sørheim er det voldstanker som styrer Breiviks handlings- og tankemønster, ikke en politisk overbevisning. Aktor Holden tok selv i sin del av prosedyren opp spørsmålet om ikke Breiviks utilregnelighet ville passet «alt fra Hitler til Osama bin Laden», og en hver terrorist.

I TVIL: Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden er i tvil om Breiviks tilregnelighet, men falt ned på at tvil juridisk sett skal føre til utilregnleighet for Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl
I TVIL: Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden er i tvil om Breiviks tilregnelighet, men falt ned på at tvil juridisk sett skal føre til utilregnleighet for Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er Breivik som gis en diagnose, ikke en politisk overbevisning, presiserte Holden.

Igjen lener aktoratet seg til de sakkyndige Husby og Sørheim:

- De ga en klar presisering av at det ikke er snakk om vrangforestillinger i kraft av Breiviks politiske ideer, men den rollen han har gitt seg selv i dette systemet, uttalte Engh for få dager siden.

I går la hun til:
- Det er ikke snakk om én vrangforestilling, men vrangforestillinger beskrevet over 150 sider.

Statsadvokatene kjøper ikke at han flyttet hjem til mor for å spare penger til sin politiske kamp og overbevisning - men fordi han opplevde en total funksjonssvikt, slik Sørheim og Husby har beskrevet. De hviler sin konklusjon på at mor mente sønnen «var blitt sinnsyk».

- Vi fester ikke lit til at det skal være en rød tråd fra 2002 og fram til 22. juli. Vi mener at da han flyttet hjem til sin mor var det ikke for å planlegge en terroraksjon, sa Engh.

- Boret ikke nok I praksis legger aktoratet det mulige utfallet i fanget på to psykiatere, og avviser to andre. De sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas mener Breivik er tilregnelig, og legger i motsetning til statsadvokatene vekt på Breiviks politiske motiver.

Under en tre uker lang observasjon av Breivik på Ila - med 18 helsearbeidere - ble det ikke funnet noe som helst tegn på de paranoid schizofreni, slik Sørheim og Husby mente de kunne se. 

FERDIG LEVERT: Torgeir Husby og Synne Sørheim ønsket ikke å snakke med pressen etter sakkyndigrapporten var lagt fram for Oslo tingrett forrige fredag. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
FERDIG LEVERT: Torgeir Husby og Synne Sørheim ønsket ikke å snakke med pressen etter sakkyndigrapporten var lagt fram for Oslo tingrett forrige fredag. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer

- Det spørs om det er boret nok i vrangforestillinger under observasjonen, sa Holden i prosedyren.

Samtidig åpner han for at retten kan ha en helt annen oppfatning av nettopp det.

Svaret gir rettens dommere 20 juli eller 24. august. Holden og Engh er forberedt på at svaret kan bli et annet enn de har bedt om.

- Men vi mener det er verre at en syk dømmes til fengsel, enn at en frisk får behandling, sier Holden.