- Derfor mener de dette er en syk og gal mann

Statsadvokatene mener Breivik ikke kan dømmes for 77 drap fordi to personer har sett noe ingen andre har sett.

- EN SYK MANN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her sin fascistiske hilsen med blikket stivt rettet mot aktorene Inga Bejer engh og Svein Holden. Han er ikke fornøyd med å bli stemplet som utilregnelig. Foto: Oslo tingrett / NRK /pool
- EN SYK MANN: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her sin fascistiske hilsen med blikket stivt rettet mot aktorene Inga Bejer engh og Svein Holden. Han er ikke fornøyd med å bli stemplet som utilregnelig. Foto: Oslo tingrett / NRK /pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er først og fremst tvilen om Breiviks tilregnelighet som gjør at statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden mener terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) ikke kan settes i fengsel for sine handlinger.

- Etter ti uker mener vi det er en reell tvil om hans tilregnelighet, det er situasjonen. Jeg skulle ønsket at denne saken ikke hadde en tvil, jeg skulle ønske vi hadde sikre svar. Men det får vi ikke, og det må vi forholde oss til, sier Engh til Dagbladet.

«Tvilen løser alt» I retten har 14 psykiatrieksperter redegjort for Breiviks tilregnelighet. Kun to har snakket om hans utilregnelighet. Det er disse to aktoratet støtter seg til. Jussen på området kan enkelt beskrives slik: Er det tvil, skal den komme tiltalte til gode. «Til gode» i juridisk forstand betyr utilregnelighet. Det betyr at tiltalte ikke kan dømmes, men overføres til tvungent psykiske helesevern. Og der mener aktoratet at Breivik hører hjemme.

- Vi mener at dersom det er alvorlig tvil, løser det spørsmålet. Vi har forholdt oss til det, sier aktor Svein Holden.

Tvilen er det de rettssakyndige Husby og Sørheim som har sådd, etter 13 samtaler med Breivik på Ila.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer