Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Derfor mener etterforskerne Eirik Jensen er skyldig: - Det er et evig mas

Analytikerne som har brukt et år på å dykke i Eirik Jensens liv mener telefonkontakten avslører ham.

NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere politileder Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både i dag og morgendagen i rettssaken mot Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50) går til vitneforklaringer fra to Kripos-etterforskere som ble avgitt til Spesialenheten for å jobbe med Jensen-saken.

Espen Isaksen og Vidar Sæther har brukt omkring et år på å dypdykke inn i alle mulige aspekter av den tidligere politilederen Jensens liv.

Økonomi, adgangskort ved politihuset, bompasseringer, innlogging i politiets etterretningssystem, politiets timeregister, avlytting av telefoner, reiser, tider på treningsstudio, drivstoff på tjenestebil, GPS, refusjoner fra jobb, fravær fra jobb, overtid på jobb, e-post, telefontømming og kommunikasjonen mellom Jensen og Cappelen er blant annet analysert.

Alt dette er i retten framstilt i en såkalt tidslinje, framstilt av påtalemyndighetene. Det er denne tidslinjen på Eirik Jensen etterforskerne Isaksen og Sæther skal redegjøre for i retten i dag og i morgen.

Reagerer

Blant det aller mest omtalte i rettssaken mot Jensen og Cappelen er det såkalte blomsterspråket, et kjent kodespråk. Spesialenheten har 1523 tekstmeldinger, samtaler og e-poster mellom Jensen og Cappelen.

En melding Isaksen trekker fram ble sendt fra Jensen til Cappelen i etterkant av et storbeslag kalt «Operasjon Lagereske», der det ble funnet 350 kilo hasj gjemt i en trailer i en lagerbygning i Lørenskog.

«Bil med 300 hestekrefter gikk på både bensin og diesel. Ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp.» skrev Jensen tre dager etter beslaget.

- Denne type innhold i slike meldinger ville jeg reagert på i alle sammenhenger. Det er handlingsplikt i politiet når vi ser slike meldinger, sier Isaksen før de går gjennom informasjonen.

- Vi mener vi ser det samme blomsterspråket mellom Gjermund Cappelen og andre kriminelle. Jeg har jobbet med en rekke andre narkosaker, og vi har sett det samme der. Ord som «big girl» og «fat ladies» brukes om bestillinger i 100-kilosklassen. «Little girls» og «small girls» for bestilling i 10 kilos-klassen. Et slikt språk har en hensikt.

- Et evig mas

Etterforskerne sier videre at de har sett på hva Cappelen, miljøet rundt ham og kjøpere gjør samtidig som kommunikasjonen.

- Vi har spurt oss: Hvorfor har Jensen og Cappelen behov for å snakke blomsterspråk til enkelte tider?

Han sier blant annet det er brukt fornavn og initialer på personer i enkelte SMS-er og at de har spurt seg hvorfor det ikke ble brukt blomsterspråk der.

- Det er ikke gitt at hvermansen skjønner dette, men det farlige er hvis dette ses av personer rundt Cappelen. Eller om noen rundt Jensen i politiet skulle sett det. Dette skjønner ikke vi, sier Isaksen.

En ting analytikerne sier de har merket seg etter gjennomgangen, er at Jensen tar initiativ de fleste gangene han kommuniserer med Cappelen.

- VI merker oss dette evige maset fra Jensen. Hva det er mas om? Det er et evig mas. Vi har bare funnet en håndfull tilfeller når Cappelen er pågående og maser på Jensen, sier Isaksen.

Hasjsmugling

Her dreier det seg om fire konkrete episoder. Ett av dem, i april/mai 2010, skal dreie seg om Cappelens rolle som Jensens kilde/informant i politiet.

Spesialenheten mener de kan vise at Cappelen hadde innførsler av hasj ved flere av de andre episodene når han maser på Jensen.

Etterforskerne mener også mye av kommunikasjonen dreier seg om Eirik Jensens rolle som medvirker til hasjsmugling.

Den tidligere politilederen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj, ved å ha informert Cappelen om forhold som kunne hjelpe hans hasjsmugling, og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Jensen nekter straffskyld.

«Solskinnsmeldinger»

Spesialenheten mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar» for hasjsmugling. Jensen mener det var koder for å beskytte Cappelen fra å bli avslørt som kilde, og har selv skrevet et internt notat om språket.

Ifølge Jensen betyr meldinger om fint vær/sol at Cappelen kunne tilnærme seg en person eller gjennomføre et møte med Jensen.

Det er totalt funnet sju meldinger der ordet «vær» er brukt mellom Cappelen og Jensen. I en av dem spør Jensen Cappelen om været. I de seks andre meldingene melder den tidligere politilederen om «knallvær», «bra værmelding» osv.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

Det er ni treff for ordet «sol» i SMS-er fra Jensen til Cappelen mellom 2008 - 2011. Én av meldingene mener etterforskerne faktisk handler om vær.

- Til å stole på

- Kommunikasjonen vi har i dag mener vi er til å stole på. En del av kommunikasjonen er sosial, spesielt i enkelte perioder. En del kommunikasjon dreier seg om Cappelen som kriminell aktør, om han som person og om miljøene han ferdes i. Noe dreier seg også om trusler og utpressing mot Cappelen og miljøet rundt ham, sier Espen Isaksen.

- I lange perioder mangler vi sentral informasjon. Det vil vi være helt åpne på. Spørsmålet vil være om vi kan si om det var kommunikasjon den gang, eller om vi ikke har noe kommunikasjon i den perioden. Det er ikke én melding eller handling det står på, sier Isaksen.