Derfor mener USA denne gruppa er enda farligere for Vesten enn IS

Har som hovedmål å angripe Vesten og rekrutterer vestlige jihadister.

LEDER: Mushin al-Fadhli skal være leder av terrorgruppa Khorasan. Al-Fadhli har vært en sentral skikkelsen i al-Qaida over mange år, og skal ha vært en del av Osama bin Ladens innerste krets, og ha visst om angrepene 11. september på forhånd. Foto: Department of State / Rewardsforjustice.net
LEDER: Mushin al-Fadhli skal være leder av terrorgruppa Khorasan. Al-Fadhli har vært en sentral skikkelsen i al-Qaida over mange år, og skal ha vært en del av Osama bin Ladens innerste krets, og ha visst om angrepene 11. september på forhånd. Foto: Department of State / Rewardsforjustice.netVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) har lenge blitt betegnet som verdens farligste terrorgruppe, men angrep mot området utenfor territoriene i Syria og Irak har foreløpig uteblitt.

Denne uka identifiserte og navnga imidlertid amerikansk etteretning den nye terrorgruppa Khorasan i Syria. De mener Khorasan utgjør en mer direkte fare for Vesten enn IS.

Sterke al-Qaida-bånd Terrororganisasjonen har vokst fram i Syria det siste året mens IS har herjet som verst i landet. Den skal bestå av enslige celler med sterke bånd til al-Qaida. Opprinnelig skal gruppa komme fra Pakistan, i grenseområdene mot Afghanistan. De har nå slått seg ned i Syria.

Der samarbeider de tett med den beryktede al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, hvis hovedmål er å knuse Bashar al-Assads i den syriske borgerkrigen. Dermed har Khorasan også blitt en viktig aktør i lappeteppet av grupperinger som kjemper i Syria. Ifølge Midtøsten-ekspert James Phillips er imidlertid ikke gruppas hovedmål å delta i borgerkrigen, men å angripe vestlige mål.

New York Times skriver a gruppa ledes av den beryktede al-Qaida-terroristen Mushin al-Fadhli. Al-Fahdli blir av mange beskrevet som en av verdens fremste bombeeksperter og en av de mest sentrale skikkelsene i Al-Qaida. Det er sagt at al-Fadhli var så nær Osama Bin-Laden at han var én av få som på forhånd visste om angrepene mot USA 11. september 2001. Det samme rapporterer den offisielle amerikanske organisasjonen Reward for justice.

Tilgang på vestlige krigere Amerikansk etterretning har jaktet på 33-åringen i ti år og hevder at han har holdt seg skjult i Iran. Derfra skal han ha samlet inn penger til al-Qaida-lojale opprørere i Syria fra rike sympatisører i Kuwait. USA har utlovet 45 millioner kroner i dusør for opplysninger som kan føre til at han blir drept eller pågrepet.

Etteretningsorganisasjonene har ikke navngitt andre såkalte Kholasan-celler, og informasjonen om gruppa er svært begrenset. Man regner imidlertid med at Kholasan består av al-Qaeda operatører fra Midtøsten, Asia og Nord-Afrika.

Samtidig er en av de største farene den store rekrutteringen av vestlige jihadister til gruppa. Flere av disse skal også ha blitt trent hos al-Qaidas Jemen-gruppe. Det fryktes derfor at gruppa har blitt trent opp i å lage bomber av al-Qaidas beste kjemiker, Ibrahim Hassan Tali al-Asiri, som skal være hovedårsaken til den skjerpede sikkerheten ved en rekke flyplasser i sommer.

Vil angripe fly Ifølge den amerikanske nyhetskanalen CBS har gruppa spesialisert seg på å lage bomber som er designet for å snikes om bord på fly. De ser på det som nødvendig å finne vestlige jihadister i Syria for å gjennomføre slike angrep.

Kanalen anser det som om al-Qaida har satt i gang denne gruppa for å gjenskape 11. september-angrepene på en eller annen måte.

- De ser på luftfartsindustrien somm er symbol på vesten. Samtidig tror de at de skader hele den amerikanske økonomien om de skader flyselskapene, slik vi så 11. september 2001, sier tidligere CIA-sjef Mike Morell ifølge kanalen.

- Grunnen til at USA sier den er farligere enn IS, selv om den ser ut til å være liten, er fordi Kholasan - som al-Qaida har vært - svært opptatt av Europa og USA. IS vil beholde kontrollen i territoriene i Irak og Syria heller enn å slå til utenfor, sier professor ved Universitetet i Bergen og Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør til Dagbladet.

Han sier al-Fahdli var i sentrum av al-Qaida og høyt oppe i hierarkiet.

- Det er tydelig at USA har sett og fulgt med på denne gruppa en stund, om det er en akutt trussel eller ikke, kan vi imidlertid ikke si, sier Vikør.

Khorasan, som er navnet på terrororganisasjonen, er opprinnelig navnet på en provins, som dekket området fra Afghanistan til Iran. Tradisjonelt var Khorasan et viktig jordbruksområde, og er nå en provins i Iran.

- Navnet kan nok ha noe med å minnes tilbake til gamle storhetstider, sier Vikør.

Marginaliserte grupper Kholasans tette bånd til a Nusrafronten pekes på som en av de sentrale grunnene til frykt i Vesten. Kommandørkaptein og Midtøsten-ekspert Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole mener mange av opprørsgruppene det siste trekvart-året er marginalisert av IS, både politisk, økonomisk og militært. De har tatt over oppmerksomheten fra andre som kjemper mot Assad-regimet i Syria..

- Al Nusra sto sterkt i Syra i 2012-13. Etter at IS etablerte seg i Syria fjor, har de sakte men sikkert overtatt befolkningssentraene langs Eufrat fra nordvest rundt Aleppo og øst i Syria, i Raqqa-provinsen, hvor de har fordrevet al-Nusra-fronten. IS har en aktiv medieprofil, driver propaganda og ønsker en større plass i mediene.

- De er kompromissløse og ønsker å opprettholde territoriell kontroll i regionen. Dette har medført at Nusrafronten har blitt stillt i skyggen og ikke minst at de har minstet tilgangen på oljefeltene i øst og smuglerruter i nord, som gir gode inntekter. Nusrafronten har ambisjoner om å være den ledende opprørsgruppen i kampen mot Assad. De ønsker å bli hørt.  Det var blant annet al-Nusra som sto bak kidnappingen av FN-soldatene på Golanhøyden, sier Gundersen til Dagbladet.

Gundersen sier rekrutteringen av europeiske og amerikanske islamister til Khorasan skaper bekymring i USA. Til forskjell fra IS, antar man at Khorasan - som en al-Qaida-forgreining - har et mål om å angripe Vesten.

- For IS handler det om å etablere og opprettholde territotiell kontroll i de okkuperte områdene, men al-Qaida tradisjonelt mer retter seg mot å skade vestlige interesser, sier Gundersen.

- Det er en ny dimensjon i den globale terrortrusselen at du får utenlandkse krigere som får kamp-trening og erfaring i Syria og Irak. De blir trolig ytterligere radikalisert og traumatisert. De får kompetanse med bruk og produksjon av våpen og bomber. Deretter kan de reise hjem igjen dit hvor de kjenner kulturen, språket, infrasstrukturen, geografien og ikke minst egne hjemlige radikale miljøer. Det gjør det lettere å gjennomføre slike aksjoner i ditt opprinnelige hjemland enn om du har bodd i Syria eller Irak hele livet, sier han.

AL-QAIDA-KJEMIKER: Ibrahim Hassans virke som al-Qaidas beste bombemann har ført til økt sikkerhet på verdens flyplasser. Nå frykter USA at han har trent opp Khorasan-gruppa. Foto: Saudi-Arabias innenriksdepartement / Reuters
AL-QAIDA-KJEMIKER: Ibrahim Hassans virke som al-Qaidas beste bombemann har ført til økt sikkerhet på verdens flyplasser. Nå frykter USA at han har trent opp Khorasan-gruppa. Foto: Saudi-Arabias innenriksdepartement / Reuters Vis mer