Derfor mener USA denne gruppa er enda farligere for Vesten enn IS

Har som hovedmål å angripe Vesten og rekrutterer vestlige jihadister.

LEDER: Mushin al-Fadhli skal være leder av terrorgruppa Khorasan. Al-Fadhli har vært en sentral skikkelsen i al-Qaida over mange år, og skal ha vært en del av Osama bin Ladens innerste krets, og ha visst om angrepene 11. september på forhånd. Foto: Department of State / Rewardsforjustice.net
LEDER: Mushin al-Fadhli skal være leder av terrorgruppa Khorasan. Al-Fadhli har vært en sentral skikkelsen i al-Qaida over mange år, og skal ha vært en del av Osama bin Ladens innerste krets, og ha visst om angrepene 11. september på forhånd. Foto: Department of State / Rewardsforjustice.net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) har lenge blitt betegnet som verdens farligste terrorgruppe, men angrep mot området utenfor territoriene i Syria og Irak har foreløpig uteblitt.

Denne uka identifiserte og navnga imidlertid amerikansk etteretning den nye terrorgruppa Khorasan i Syria. De mener Khorasan utgjør en mer direkte fare for Vesten enn IS.

Sterke al-Qaida-bånd Terrororganisasjonen har vokst fram i Syria det siste året mens IS har herjet som verst i landet. Den skal bestå av enslige celler med sterke bånd til al-Qaida. Opprinnelig skal gruppa komme fra Pakistan, i grenseområdene mot Afghanistan. De har nå slått seg ned i Syria.

Der samarbeider de tett med den beryktede al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, hvis hovedmål er å knuse Bashar al-Assads i den syriske borgerkrigen. Dermed har Khorasan også blitt en viktig aktør i lappeteppet av grupperinger som kjemper i Syria. Ifølge Midtøsten-ekspert James Phillips er imidlertid ikke gruppas hovedmål å delta i borgerkrigen, men å angripe vestlige mål.

New York Times skriver a gruppa ledes av den beryktede al-Qaida-terroristen Mushin al-Fadhli. Al-Fahdli blir av mange beskrevet som en av verdens fremste bombeeksperter og en av de mest sentrale skikkelsene i Al-Qaida. Det er sagt at al-Fadhli var så nær Osama Bin-Laden at han var én av få som på forhånd visste om angrepene mot USA 11. september 2001. Det samme rapporterer den offisielle amerikanske organisasjonen Reward for justice.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer