Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet og Giske-saken:

Derfor mistet Giske Støres tillit

Ap-nestleder Trond Giske mister ikke bare vervet som nestleder, men også som finanspolitisk talsperson i Ap.

DIREKTE: Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng vil møte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I utgangspunktet skulle det ordinære sentralstyremøtet i Ap denne uka dreie seg om helt andre ting.

I stedet ble Giske-saken hovedtema på møtet. I går kveld ble det nemlig kjent at Ap-nestleder Trond Giske trekker seg som nestleder i partiet etter påtrykk fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

På dagens møte fikk partiets toppolitikere forespeilet en redegjørelse fra Støre om håndteringen av saken, og veien videre for partiet.

- Jeg støtter Giskes avgjørelse. Det er en riktig og nødvendig beslutning, sa partileder Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse etter sentralstyremøtet mandag.

Der bekreftet han at han allerede 1.januar rådet Giske til å gi seg som nestleder i partiet, men at de da ble enige om at han skulle fritas for vervet på ubestemt tid i stedet.

Har undersøkt mer

Siden da har Ap-ledelsen gått grundigere inn i varslene mot nestlederen, ifølge Støre, som sier dokumentasjonen om sakene har styrket varslenes historier.

- Vi har siden tirsdag jobba med å innhente informasjon om de hendelsene det er varslet om. Hovedbildet er at denne dokumentasjonen underbygger varslernes historier, men før vi endelig konkluderer i spørsmålet om det har skjedd seksuell trakassering, skal vi både gi Giske anledning til å komme med ytterligere synspunkter, slik han har bedt om, og gjøre ham kjent med det som har framkommet av annen dokumentasjon siden sist møte, sa Støre på pressekonferansen.

Han opplyste at Giske får frist ut uka til å komme med sitt tilsvar. Deretter vil partiet konkludere, og gi en endelig tilbakemelding til varslerne.

Ikke jus

Støre understreker at det ikke er jus som gjør at Giske nå må gå, men hvordan nestlederen har forholdt seg til partiets verdier og interne regelverk, som har gjort at Støre nå har mistet tilliten til ham.

- I vurderingen om spørsmålet om tillit mener jeg at vi vet tilstrekkelig til å si at han har oppført seg på en måte som ikke er forenlig med vårt regelverk og verdier, uavhengig av det juridiske, sa Støre på pressekonferansen.

Han gikk ikke inn på detaljer i varslersakene, men sier det blant annet dreier seg om ubalanse i maktforhold og alder.

Samtidig var han tydelig på at tapt tillit kan bygges opp igjen.

- Alle har mulighet til å opparbeide seg tapt tillit, og vi skal bidra til at han for fullt skal kunne bidra i arbeidet som stortingsrepresentant når han kommer tilbake etter endt sykemelding, sa Støre på pressekonferansen.

Det var søndag kveld at Giske meldte at han trekker seg fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet.

Samtidig stilte han prestisjevervet sitt som finanspolitisk talsperson i partiets stortingsgruppe til disposisjon.

Mandag ble det klart at han strippes også for denne posisjonen.

- Vi vil raskt ta opp dette i stortingsgruppa og sørge for at AP får på plass en ny finanspolitisk talsperson, sa Støre på pressekonferansen.

Skal ha rådet flere ganger

Mandag var partiets toppolitikere samlet til det andre sentralstyremøtet på en uke, hvor Giske-saken og Metoo-kampanjen var tema.

Saken har utviklet seg til å bil en real hodepine for Ap.

Flere sentrale Ap-politikere har blant annet beskyldt aktører i partiet for å drive maktspill i forbindelse med saken.

Derfor skal enkelte ha stilt krav om at også sekreteriatsleder Hans Kristian Amundsen skal miste sin posisjon. Noen er også misfornøyd med Ap-nestleder Hadia Tajiks håndtering av saken, og har beskyldt henne for å slå politisk mynt på nestlederkollegaens krise.

Det påståtte maktspillet er litt av grunnen til at enkelte av Aps fylkestopper nå vurderer å kreve et ekstraordinært landsmøte i partiet.

Støre ville ikke mandag kommentere verken tillitsforholdet til Amundsen eller spørsmålet om hvorvidt Hadia Tajiks rolle var svekket i partiet.
Han åpnet imidlertid for at partiet kunne ha et ekstraordinært landsmøte, dersom kravene som settes i partivedtektene til dette oppfylles.

- Jeg er ydmyk for at det er helt klare prosesser på dette dersom noen vil bruke våre vedtekter til å kalle inn til et ekstraordinært landsmøte. Det må jeg respektere. Sentralstyret hadde ikke dette som konklusjon, men jeg er var på å være for bestemt utad på dette, sa Støre på pressekonferansen.

Han opplyste at han, sammen med partisekretær Kjersti Stenseng vil kontakte fylkeslederne i partiet i løpet av dagen. Enketle av dem har allered markert at de ønsker et ekstraordinært landsmøte.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!