Derfor nekter britene å betale løsepenger for mannen IS sier de skal drepe neste gang

David Cawthorne Haines har fått beskjed om at han er nestemann.

KIDNAPPET: David Cawthorne Haines trues i filmen der Steven Sotloff ble drept. Foto: AFP  / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB scanpix
KIDNAPPET: David Cawthorne Haines trues i filmen der Steven Sotloff ble drept. Foto: AFP / SITE INTELLIGENCE GROUP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrororganisasjonen IS publiserte i går en video som viste at den amerikanske frilansjournalisten Steven Sotloff (31) ble drept.

Sotloff hadde vært savnet siden 4. august i fjor, etter at ble tatt til fange nær Aleppo i Syria, mens han rapporterte fra borgerkrigen som fortsatt pågår i landet.

Samtidig truer IS med å drepe britiske David Cawthorne Haines.

Prinsipp Haines har blitt holdt fanget sammen med Sotloff og den amerikanske journalisten James Foley som ble drept for nesten to uker siden.

Mens Sotloff og Foley har blitt drept, har andre fanger blitt sluppet fri. I løpet av de siste seks månedene har minst ti gisler blitt frigitt etter langvarige forhandlinger der IS har krevd løsepenger Det er ikke britene villige til å gjøre for å få løs Haines, skriver The Guardian.

De nekter av prinsipp å betale løsepenger til terrorister.

Britene mener løsepenger bare bidrar til at det blir flere kidnappinger i framtiden, og at terroristene får midler de kan bruke til å finansiere virksomheten sin.

Skrev under Da David Cameron ledet G8 i 2013 fikk han de andre landene med seg på å underskrive en uttalelse hvor det ble slått fast at løsepenger gir terrorister muligheten til økt rekruttering og økt operasjonell kapasitet. FNs sikkerhetsråd stilte seg i 2014 bak det, og anslo at al-Qaida i løpet av de siste tre-fire årene hadde dratt inn over 100 millioner dollar i løsepenger, angivelig halvparten av inntektene deres. Men ifølge The Guardian er det bare USA og Storbritannia som har holdt seg til dette, mens Frankrike, Spania, Italia og Tyskland har «funnet måter å kunne betale» for å fri gisler.

IS krevde 850 millioner i løsepenger for James Foley. USA vurderte aldri å betale.

I det skjulte Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier sa nylig til Dagbladet at de vestlige gislene ofte tas til fange av lokale banditter, som selger dem videre til IS og andre grupperinger.

- I det øyeblikket noen har betalt for å få tak i et gissel, er det mindre sjanser for en løslatelse uten noen form for motytelse. Det som gjør det hele veldig fastlåst, er ofte at få land vil være bekjent av å betale løsepenger, sa Romarheim.

Han sa at løsepenger ofte betales i det skjulte.

Romarheim sier en mulighet enkelte stater benytter seg for å frigi gisler er å betale løsepenger i det skjulte.

- Det rapporteres åpent at det nylig ble betalt løsepenger for tyrkiske gisler. Men det skjer ofte i det skjulte. Hvordan det skjer, er ofte et lite puslespill, med mellommenn og diffuse betalinger.

Store beløp James Foleys arbeidsgiver Phil Balboni, leder av nettavisa Global Post, sa i et radiointervju med NPR at han mener det er behov for bedre samarbeid mellom de ulike landene.

- Det var franske, spanske, italienske, tyske og danske gisler som ble løslatt, som alle hadde sittet sammen med hamm sa Balboni, som avslørte at de og familien hadde startet en innsamling for å kunne betale løsepenger.

Fire franske journalister som ble holdt fanget i Syria ble løslatt i april i år. President François Hollande sa da at de ikke betalte løsepenger. Men New York Times rapporterte da at Frankrike siden 2008 har betalt ut 43 millioner euro i løsepenger. Det tyske magasinet Focus har hevdet at Frankrike betalte 18 millioner euro via tyrkisk sikkerhetstjeneste, for å få løslatt de fire journalistene, noe franskmennene har benektet.

DREPT: Den amerikanske frilansjournalsiten Steven Sotloff.  Foto: EPA / NTB scanpix
DREPT: Den amerikanske frilansjournalsiten Steven Sotloff. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer