Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt til å gi ut navn på kunder:

Derfor nekter teleselskapene å avsløre norske nettpirater

Oslo tingrett slo fast at fire norske teleselskaper må gi ut navn og adresse til over 20 000 mistenkte nettpirater. Samtlige fire nekter å avsløre kundene sine.

NETTPIRAT: Dagbladet kartla på 39 dager over 100 000 nettpirater i Norge. Her fra da en av dem ble intervjuet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
NETTPIRAT: Dagbladet kartla på 39 dager over 100 000 nettpirater i Norge. Her fra da en av dem ble intervjuet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at streamingtjenester som Netflix og Viaplay har hatt suksess, må film- og tv-bransjen fremdeles se på at ulovlig fildeling er svært utbredt i Norge. Dagbladet sporet under en kartlegging opp over 100 000 nettpirater. Omfanget av hverdagskriminaliteten er noe av årsaken til at mange reagerte med frykt, da Oslo tingrett tidligere i år dømte fire norske teleselskaper til å gi ut navnet på 23 335 mistenkte nettpirater til det danske advokatfirmaet Njord.

Både Telenor, NextGenTel, Altibox og Get anket dommen til lagmannsretten. De ønsker ikke å avsløre sine kunder eller gi ut informasjon om deres aktivitet på nettet.

- Vi forsvarer ikke opphavsrettskrenkelser på internett, men samtidig beskytter vi våre kunders personvern og grunnleggende menneskerettigheter. Telenor følger lovens system og foretar verken blokkering av nettsider eller utlevering av IP-adresser uten at det foreligger en endelig kjennelse fra retten.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Caroline Lunde i Telenor. Foto: Pressefoto
KOMMUNIKASJONSSJEF: Caroline Lunde i Telenor. Foto: Pressefoto Vis mer

Det sier kommunikasjonssjef i Telenor, Caroline Lunde. Norges største teleselskap var et av fire involverte, og det største i rettssaken hvor det ble krevd utlevering av personinformasjon.

Lunde understreker at de i sin vurdering har tatt hensyn til en rekke punkter i norsk lov, deriblant sikkerhetsloven, personopplysningsloven og åndsverkloven.

- Denne vurderingen er også noe en samlet bransje stiller seg bak. Nettleverandører verken kan eller bør ta ansvar for det enkelte individets oppførsel på nett, men det er vår rolle å ivareta våre kunders rettigheter, slår kommunikasjonssjefen fast.

NETTPIRATER: Nordmenn laster ned enorme mengder film og tv-serier ulovlig. «Trygve» driver daglig med ulovlig fildeling. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Nettselskapenes plikt til å bidra til å avsløre kriminalitet er i dag strengt regulert, og det er domstolen som velger om eller hvilke midler skal tas i bruk. Lunde sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere en pågående sak. Likevel forteller hun at Oslo tingrett ikke la seg på en streng nok terskel når det kommer til utlevering av kundeinformasjon.

Kommunikasjonssjefen har også klare tanker om hvordan rettighetshaverne selv kan sikre seg bedre mot piratkopiering og ulovlig deling av film og tv-serier. Hun trekker særlig fram bruk av ny teknologi og blokkering av nettsteder hvor det skjer ulovlig fildeling som noen av løsningene.

Mens NextGenTel sier til Dagbladet at de så langt støtter Telenors uttalelser og håndtering av saken, kommer Altibox og Get med sine begrunnelser på hvorfor også de har anket avgjørelsen om utlevering av kundeinformasjon. Lars Rasdal, kommunikasjonsrådgiver Altibox, sier selskapet tar avstand fra opphavsrettskrenkelser på internett. Likevel er han uenig med tingrettens vurdering.

UENIG: Kommunikasjonsrådgiver i Altibox, Lars Rasdal. Foto: Pressefoto
UENIG: Kommunikasjonsrådgiver i Altibox, Lars Rasdal. Foto: Pressefoto Vis mer

- Vår involvering i disse sakene innebærer verken forsvar eller sympati med slike krenkelser. For oss er det imidlertid viktig at opphavsretten balanseres mot andre rettigheter og friheter, herunder abonnentenes personvern og hensynet til et velfungerende internett, sier Rasdal.

Altibox venter i likhet med de andre tre selskapene nå på hva lagmannsretten vil si om saken. Hvorvidt en avgjørelse derfra vil bli godtatt, er foreløpig uklart.

- Det er i alle fall ikke aktuelt for Altibox å blokkere nettsteder eller utlevere abonnentinformasjon før det foreligger rettskraftige kjennelser fra retten som pålegger slike handlinger, sier Rasdal.

Hos Get er det kommunikasjonssjef Sebastian Eidem som gjør rede for deres vurdering i ankesaken. Han understreker at nettleverandøren vil følge norsk lov og bidra til at nettet ikke er et lovløst sted. De er derfor ikke imot tiltak som hindrer ulovlig fildeling.

- Men vi mener samtidig at det, for å ivareta personvernet, skal være en høy terskel for å levere ut kundedata og netthistorikk. For at den terskelen skal være funksjonell, må det være veldig tydelige prinsipper fra myndighetene på hva som kan kreves av innsyn fra sivile aktører. Vi skal balansere samfunnsansvaret vårt ovenfor alle og den enkelte. Og i den balansen bør det ikke være tvil om hvor grensene går, mener Eidem.

TILGANG: Sebastian Eidem i Get etterlyser tidligere tilgang på nye filmer og tv-serier. Foto: Pressefoto
TILGANG: Sebastian Eidem i Get etterlyser tidligere tilgang på nye filmer og tv-serier. Foto: Pressefoto Vis mer

Han forteller videre at Get tror på brukeropplevelse og godt samarbeid med de som sitter på opphavsretten. I likhet med Lunde hos Telenor mener han en av løsningene på piratkopieringen og den ulovlige fildelingen, er å tilby mye av det nyeste innholdet på gode plattformer.

- Hvis vi kan tilby enda mer innhold enda tidligere, tror vi at vi langt på vei kan komme piratkopiering til livs. Desto tidligere vi får tilgang, desto mindre aktuelt blir det for folk å drive med ulovlig fildeling. Vi mener at dette, samt å legge innholdet på supervennlige brukerflater, er de viktigste tiltakene for å hindre ulovlig fildeling. Begge deler jobber vi med, forsikrer Eidem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!