Dømt til å gi ut navn på kunder:

Derfor nekter teleselskapene å avsløre norske nettpirater

Oslo tingrett slo fast at fire norske teleselskaper må gi ut navn og adresse til over 20 000 mistenkte nettpirater. Samtlige fire nekter å avsløre kundene sine.

NETTPIRAT: Dagbladet kartla på 39 dager over 100 000 nettpirater i Norge. Her fra da en av dem ble intervjuet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
NETTPIRAT: Dagbladet kartla på 39 dager over 100 000 nettpirater i Norge. Her fra da en av dem ble intervjuet. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til tross for at streamingtjenester som Netflix og Viaplay har hatt suksess, må film- og tv-bransjen fremdeles se på at ulovlig fildeling er svært utbredt i Norge. Dagbladet sporet under en kartlegging opp over 100 000 nettpirater. Omfanget av hverdagskriminaliteten er noe av årsaken til at mange reagerte med frykt, da Oslo tingrett tidligere i år dømte fire norske teleselskaper til å gi ut navnet på 23 335 mistenkte nettpirater til det danske advokatfirmaet Njord.

Både Telenor, NextGenTel, Altibox og Get anket dommen til lagmannsretten. De ønsker ikke å avsløre sine kunder eller gi ut informasjon om deres aktivitet på nettet.

- Vi forsvarer ikke opphavsrettskrenkelser på internett, men samtidig beskytter vi våre kunders personvern og grunnleggende menneskerettigheter. Telenor følger lovens system og foretar verken blokkering av nettsider eller utlevering av IP-adresser uten at det foreligger en endelig kjennelse fra retten.

Det sier kommunikasjonssjef i Telenor, Caroline Lunde. Norges største teleselskap var et av fire involverte, og det største i rettssaken hvor det ble krevd utlevering av personinformasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer