Rakettnedslag i Polen:

Derfor nekter Zelenskyj

Nato-landene mener missilet som tirsdag traff en polsk gård sannsynligvis var et ukrainsk luftvernmissil. Volodymyr Zelenskyj sier at han er sikker på at missilet var russisk.

RUSSISK: Etter at et missil traff en gård i Polen tirsdag hersker det uenighet om missilets opprinnelse. Volodymyr Zelenskyj er klar på at han mener missilet har russisk opphav. Foto: Ukranian Presidential Press Service / AFP Photo / NTB
RUSSISK: Etter at et missil traff en gård i Polen tirsdag hersker det uenighet om missilets opprinnelse. Volodymyr Zelenskyj er klar på at han mener missilet har russisk opphav. Foto: Ukranian Presidential Press Service / AFP Photo / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det stor oppstuss da to personer døde etter at et missil slo ned i en gård på den polske siden av grensa mellom Ukraina og Polen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var raskt ute med å hevde at det måtte dreie seg om et russisk missil, og det i klare ordelag.

- Jeg er ikke i tvil om at dette ikke var vår rakett, fortalte presidenten til reportere i Kyiv dagen etter hendelsen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Skepsis

Presidentene i Nato-landene USA og Polen var begge raskt ute med å etablere en teori om at hendelsen ble forårsaket av en luftvernmissil av typen S-300 på avveie, og at denne sannsynligvis ble skutt ut fra ukrainsk luftvern.

Det er en teori også norske eksperter i stor grad støtter.

- Rekkevidda på dette (S-300-missilet, jour.anm.) er under 100 kilometer, så hvis det skulle vise seg at det er et luftvernmissil som har landet i Polen, så er det mest sannsynlig skutt ut fra ukrainsk område mot innkommende russiske missiler, sa pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet TV onsdag.

Også generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, uttalte at det sannsynligvis dreier seg om et ukrainsk missil på avveie, men presiserte onsdag at skyldspørsmålet uansett ikke lå hos Ukraina.

- La meg være tydelig. Dette er ikke Ukrainas skyld, sa Stoltenberg til internasjonal presse onsdag.

I møte med en bred forståelse for at hendelsen sannsynligvis skjedde som en følge av at Ukraina måtte beskytte seg selv mot det som etter alt å dømme var det største missilangrepet i krigen så langt, og en forsikring om at Ukraina ikke vil klandres for ulykken, valgte Zelenskyj likevel torsdag holde fast på at det dreier seg om et «russisk missil».

-Jeg vet ikke, vi vet ikke, verden vet ikke. Men jeg er sikker på at det var en russisk rakett, uttalte presidenten torsdag, ifølge NTB.

POLEN: Sattelittbilde av ulykkesstedet der et missil traff en gård på den polske siden av grensa til Ukraina, og tok livet av to personer. Foto: Wojtek Radwanski / Damien Simonart / AFP / NTB
POLEN: Sattelittbilde av ulykkesstedet der et missil traff en gård på den polske siden av grensa til Ukraina, og tok livet av to personer. Foto: Wojtek Radwanski / Damien Simonart / AFP / NTB Vis mer

- Vanskelig for å forestille seg

Tobias Sæther er historiker og jobber som forsker på Ukraina-prosjektet ved Stabsskolen.

Han tror Ukrainas noe harde linje følger som konsekvens av at de var relativt raskt ute med å hevde russisk ansvar.

- Bakgrunnen for dette er nok at ukrainerne hadde ganske vanskelig for å forestille seg at det kunne være noe annet etter måneder der man har blitt utsatt for massive russiske angrep fra luften, sier forskeren til Dagbladet.

MISSIL: Førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier Paal Sigurd Hilde sier missilet som traff Polen tirsdag kveld understreker krigens alvor. Vis mer

Når de så først hadde vært ute og uttalt seg, kanskje noe kvikt, så ble det vanskelig for Zelenskyj og den ukrainske regjeringen å gå tilbake på dette seinere, tror Sæther.

- Det er et poeng for den ukrainske regjeringa å holde en konsekvent informasjonsflyt innholdsmessig, både internasjonalt og selvfølgelig internt. Det ser ut til at man har tenkt at det er best å holde fast ved den linja man har valgt, fram til det motsatte er uomtvistelig bevist.

Foreløpig tror ikke Ukraina-forskeren at det er noen stor sannsynlighet for at dette valget påvirker ukrainernes forhold til Nato-landene, men hva de gjør etter undersøkelsen kan bli av betydning, mener Sæther.

- Det setter Ukraina i en krevende situasjon, og da er spørsmålet: Dersom det skulle vise seg at dette uomtvistelig er et ukrainsk missil, slik det ser ut til, kommer de da til å innrømme det?

KLØKTIG: Ukraina-forsker Tobias Sæther tror den ukrainske regjeringen er for kløktig til å tro at de kan villede Nato-landene. Foto: Forsvarets høgskole
KLØKTIG: Ukraina-forsker Tobias Sæther tror den ukrainske regjeringen er for kløktig til å tro at de kan villede Nato-landene. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

- Mer kløktig enn som så

Tidligere har ukrainske myndigheter vært uttalte i ønsket om at vestlige makter skal involvere seg sterkere i konflikten.

Sæther tror imidlertid ikke at de ukrainske uttalelsene er gjort bevisst for å forsøke å få Nato-landene til å bli part i konflikten.

- Ukrainerne er veldig klar over at Nato-land, for eksempel USA, er meget oppdatert på det som skjer i konflikten. Jeg tror det er usannsynlig at de ville forsøkt å villede dem bevisst - den ukrainske ledelsen har vist seg mer kløktig enn som så, sier Sæther.

Han tror også at det vil gjøre det enklere for Ukraina å innta en mildere linje, dersom de får ønsket sitt om å delta i undersøkelsene av ulykkesstedet innvilget.

- Uansett resultat, så vil det gi mer eierskap til resultatet, sier Sæther.

MISSIL: USA mener at det var en ukrainsk rakett som traff den polske landsbyen Przewodow tirsdag kveld, under et forsøk på å skyte ned et russisk missil. Reporter: Amalie Bernhus Årtun. Video: Reuters / Twitter. Vis mer

- Slutte å snakke om det

Førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Paal Sigurd Hilde, mener i likhet med Sæther at Zelenskyjs uttalelser om missilnedslaget neppe vil få noen større følger.

- Jeg tror ikke det kommer til å få noen store følger, så lenge de gir seg, eller har rett, sier Hilde.

Likevel mene Hilde, som teller Nato blant sine kompetanseområder, at det er underlig at de ukrainske myndighetene går såpass hardt ut før undersøkelsene av ulykkesstedet er ferdig.

- Jeg kan ikke skjønne hva de skal ha å vinne på det. Jeg tror at å slutte å snakke om det egentlig er den beste strategien for Zelenskyj og regjeringen nå, sier Hilde.

LITE Å VINNE: Førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Paal Sigurd Hilde, tror Zelenskyj har lite å vinne på å hevde at missilet som traff Polen var russisk før Polen og USA er ferdig med undersøkelser. Foto: Forsvarets høgskole
LITE Å VINNE: Førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Paal Sigurd Hilde, tror Zelenskyj har lite å vinne på å hevde at missilet som traff Polen var russisk før Polen og USA er ferdig med undersøkelser. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

Hilde har mange års kompetanse med forskning på internasjonale forsvarssamarbeid, deriblant Nato, og mener i likhet med Sæther at situasjonen først blir kinkig dersom Natos undersøkelser konkluderer med at missilet var ukrainsk, og ukrainske myndigheter fortsatt protesterer.

- Det å da gå imot Nato, og si at vi har en motstridende teori, det er å gå i oppoverbakke, sier Hilde.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer