NEKTER SKYLD: 39-åringen har holdt på sin forklaring om at han aldri har møtte Kristin Juel Johannessen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NEKTER SKYLD: 39-åringen har holdt på sin forklaring om at han aldri har møtte Kristin Juel Johannessen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Derfor nektet Kristin-tiltalte å la politiet fotografere ham etter at han ble pågrepet

Mener politiet ikke alltid spiller med «rene kort».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen 5. august i 1999 identisk med «Lågendalsmannen», som en kvinne observerte flere ganger på moped i området samme kveld som 12-åringen ble drept?

Kvinnen som så mopedføreren på fylkesvei 40 (Lågendalsveien) plukket to ganger ut den nå 39 år gamle mannen i en fotokonfrontasjon. Men fantomtegningen av «Lågendalsmannen» viste en mann uten skjegg. 39-åringen har forklart at han den gang hadde helskjegg, men han hadde barbert seg før han ble pågrepet. Politiet ønsket da å ta flere bilder av mannen. Det nektet han.

- Jeg svarte blankt nei, fordi de ville fotografere meg over tid, sa mannen i retten i dag.

- Jeg sa de kunne observere meg. Men jeg ville ikke bli tatt bilder av over tid. Det fantes bilder av meg fra tidligere på sommeren hvor jeg hadde skjegg.

DREPT: Kristin Juel Johannessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
DREPT: Kristin Juel Johannessen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

Hadde barbert seg

Politiet ønsket at han skulle barbere seg, og at det så skulle tas bilder daglig over tid. Statsadvokat Per Halsbog spurte i retten om det hadde spilt noen rolle om han ble fotografert.

- Jeg var redd for at det skulle gå en måned mellom bildene, og at de så skulle bli satt sammen. Det er ikke alltid politiet spiller med rene kort.

- Du trodde politiet ville lure deg?

- Ja.

Forsvarer Brynjar Meling sier det ikke er unaturlig at en som sier han er feilaktig tiltalt for drap ikke har tillit til politiet.

39-åringen ble også spurt ut om analysen fra i fjor vår som viste at hans DNA var å finne på drepte Kristin Juel Johannessens negler.

- Jeg har ingen kommentarer unntatt at det har kommet seg dit på et seinere tilfelle.

- Har du noen teori omkring hvordan det kan ha skjedd da? spurte statsadvokat Halsbog.

- Nei. Uforsiktig håndtering, smitteoverføring på en eller annen måte.

- Du var i et politiavhør 9. juli i fjor hvor du ble foreholdt resultatet av dette (DNA-prøven). Kan du huske det? Kan du huske om du hadde noen teorier om hvordan dette kunne ha skjedd på det tidspunktet avhøret har skjedd?

- På det tidspunktet hadde jeg ikke blitt foreholdt opplysninger om oppbevaring og håndtering av det. Jeg husker ikke hva jeg sa, men det må ha vært noe om at det var overført naturlig. Jeg forsto det sånn at det var et sikkert spor fra åstedet, fra avdøde. Det ble ikke opplyst overfor meg hvor dette egentlig kom fra. Har jeg sagt noe da, så har det dreid seg om oversmitte fra noe jeg har lagt fra meg på veien. Spytteklyser, at jeg har slått lens langs veien. Det er det første jeg tenkte.

Tidligere i rettsprossen argumenterte daværende forsvarer Søren Hellenes for at DNA-beviset, som ble hentet inn da 39-åringen ble siktet for smugling av et antatt ulovlig slankemiddel, ikke var lovlig innhentet og ikke kunne brukes i rettssaken.

Meling spurte sin klient om hva han tenkte om det i retten i dag.

- Jeg tenkte at det ikke var riktig måte å gjøre det på. Det var også derfor jeg byttet forsvarer over til deg, svarer tiltalte.

- Du mente det var viktig at beviset ikke skulle avskjæres. Forklar mer om det.

- Jeg ville at dette skulle gjøres ordentlig. Jeg vil ikke at mistanken skal henge over meg til evig tid, svarer tiltalte.

- Har du noen gang tenkt at du kan stå bak dette drapet? spurte Meling.

- Nei, aldri noensinne.

Da mannen ble stilt for retten for første gang for drapet i 2001, la påtalemyndigheten vekt på at de mente han var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta. Aktor Halsbog sier nå at de ønsker å belyse tiltaltes livssituasjon før og etter drapet.

- Har du full kontroll i din bevissthet i de timene du ikke har alibi for? spurte Meling i retten i dag.

- Ja, det er mange mange år siden. Men det mangler ingen timer der som jeg skulle gått rundt og gjort sånne her ting på.

Det er satt av fire uker til å behandle saken i retten.